Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu 66. Toplantısı dün Antakya’da başladı. Toplantıya Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile Türkiye-Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu üyeleri katıldılar.
BAğIş: HATAY KARDEşLığıN, BARIşIN, SAYGININ EN GüZEL öRNEğıNı VEREN BıR ıLıMıZ
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış yaptığı konuşma ile toplantıya damgasını vurdu. Sözlerine Hatay’ı öven cümlelerle başlayan Bakan Bağış, “Bu toplantının medeniyetlerin beşiği, farklı dil, inanç gruplarının bir arada huzur içerisinde yaşadığı bir ilde yapılıyor olmasının dünyaya ve Avrupa Birliği üyelerine bir mesaj içerdiğini umuyorum.
Hatay; kardeşliğin, barışın, saygının en güzel örneğini veren bir ilimiz. Siz dünyanın hiçbir yerinde bir camiye farklı bir inanca sahip birinin isminin verildiğini göremezsiniz. Habib-i Neccar inanmış bir Hıristiyan’dı. Zaten bu camimiz de Anadolu’nun ilk camisi. Bu nedenle Türkiye’nin AB sürecini konuşmak için en özellikli şehirlerinden biridir Hatay. Burası Avrupa Birliği ülkelerine bir mesajdır.” diye konuştu.
BEş YILDA YAPILACAK DEğışıKLıKLERı BEş GüNDE GERçEKLEşTıRDıK.
Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik yolunda gerçekleştirdiği reform sürecinde attığı adımların takdire şayan olduğunu söyleyen Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, “TBMM’de iktidarıyla, muhalefetiyle uyum yasalarını el ele vererek, beş yılda yapılacak değişiklikleri beş günde gerçekleştirdik.
Ancak yapılan tüm özverili çalışmalara, kararlılığımıza rağmen, AB’den aynı kararlılığı göremiyoruz. Bugün burada üzülerek söylüyorum ki, Türkiye’ye sanal ve suni gündemler dayatılıyor. Ama bilinmelidir ki, Türkiye bu çifte standarda boyun eğmeyecektir. Gerçeklerin kurgu, kurguların gerçekmiş gibi sunulması son derece yanlıştır.” dedi.
Avrupa Birliği sürecinde masadan kalkan tarafın Türkiye olmayacağını söyleyen Bakan Bağış, “Bizler AB’ye yakınlaştıkça, AB’de bazı grupların bizden kaçtığını görüyoruz. Ama hiç unutulmamalıdır ki, kaçan kovalanır. Biz kovalamaya devam edeceğiz. Ne yazık ki, son günlerde sanki Türkiye’de basın özgürlüğü yokmuş havası estirilmeye çalışılıyor. Oysa demokratikleşme yolunda atılmış ciddi adımlar ortadadır.” dedi.
VıZE KONUSUNDA ESNEKLıK ıSTıYORUZ.
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye’nin AB’ye üyelik yolunda adil bir müzakere süreci yaşamak istediğini söyleyerek, “Türkiye adil bir müzakere süreci istiyor, vize konusunda esneklik istiyoruz.
Artık bu vize ayıbı kabul edilemez durumdadır. Terörle mücadele konusunda somut desteğinizi istiyoruz, AB ülkeleri PKK sempatizanlarını ve örgüt üyelerini kendi ülkelerinde barındırmamalı, buna izin vermemeli. Kıbrıs konusu da sürekli önümüze gelmemeli. Bizlerin AB yolundaki çalışmaları devam edecektir. Bundan kimsenin şüphesi olmasın.” şeklinde konuştu.
YILMAZ: AB SüRECıNıN HEM üLKE HEM BöLGESEL ANLAMDA KATKISI BüYüK OLMUşTUR
Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz da konuşmasına 21 şubat tarihi konusunda hatırlatma yaparak başladı. Türkiye’nin geçmiş yıllarda 21 şubat tarihinde bir ekonomik kriz yaşadığını ancak bu süreçten aşılanmış olarak çıktığını hatırlatan Bakan Yılmaz, “AB sürecinin hem ülke hem bölgesel anlamda katkısı büyük olmuştur. Türkiye son on yılda attığı adımlar ile AB ülkeleri ile arasındaki gelir farkını azalttı. Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yılı 2023 yılında bu fark %70’e inecektir.” dedi.
TOPLUMSAL BEKLENTıYı KARşILAYAN REFORMLAR HAYATA GEçTı
Toplantıda hem ev sahibi hem de Adalet Bakanı sıfatı ile konuşan Sadullah Ergin, Türkiye’nin AB yolunda attığı adımları, reformları anlattı.
Bakan Ergin, Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu 66. Toplantısının ilimizde yapılmasından gurur duyduğunu söyleyerek, “Ancak ilimizde yapılan alt yapı çalışmaları nedeniyle şehrimiz bir şantiye görüntüsünde. Bu nedenle tüm üyelerimizden özür diliyorum. Sizleri 2-3 yıl sonra burada yeniden ağırlamak isteriz.” dedi.
Türkiye’de yargı ve temel haklar konusunda gerekli reformların yapıldığını belirten Bakan Ergin, “2008 yılından itibaren yargı reformu stratejik belgesi hazırlanmaya başladı ve 12 Eylül referandumu ile hayat buldu. şu anda Türkiye’nin 2010-2014 genel stratejik planı hazırdır. Artık sorunlara günübirlik ihtiyaçlara cevap verecek düzenlemeler ile değil uzun süreçli ihtiyaca cevap verecek değişiklikler yapıldı.
Bir anlamda toplumsal beklentiyi karşılayan reformlar hayata geçmiş oldu. Türkiye’de yargının temel sorunu ne yazık ki, yavaş işlemesi idi. Bunun hızlanması adına adımlar atıldı, önümüzdeki günlerde hakim ve savcı atamaları ile bu sıkıntıyı gidereceğiz.” dedi.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, “12 Haziran seçimlerinin ardından Türkiye tüm siyasi partilerin ortak mutabakatı ile yeni Anayasasını hazırlayacaktır.” görüşünü dile getirdi.
SZABO: TüRKıYE’NıN TEMEL HAK VE öZGüRLüKLER KONUSUNDA ATTIğI ADIMLARI YAKINDAN TAKıP EDıYORUZ
AB Konseyi adına Macaristan Büyükelçisi B.E. Istvan Szabo da yaptığı konuşmaya, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyeliğini sabırsızlıkla beklediğini söyleyerek başladı. Szabo, “Türkiye’nin temel hak ve özgürlükler konusunda attığı adımları yakından takip ediyoruz.
Bu süreçte güvenlik güçlerinin sivil mahkemelerde yargılanması, Kopenahg kriterlerini de genel anlamda hayata geçirmesi anlamında olumlu karşılanabilir. Bunun yanı sıra ifade ve din özgürlüğü yeniden ele alınmalı, Kıbrıs’ta adil sonuç alınabilmesi için kriterler yerine getirilmeli. Bu süreci Türkiye’nin ciddi anlamda ele alması gerekli.” dedi.
PIERINI: BıZıM ORTAKLIğIMIZ SüRüYOR
Avrupa Komisyonu adına söz alan AB Türkiye Delegasyonu Başkanı B.E. Marc Pıerını, Türkiye’nin yaptığı siyasi reformlar ile yurt dışındaki imajında ciddi gelişmeler elde ettiğini söyledi. Türkiye’nin katılım sürecinde kendisine sunulan kriterleri hayata geçirmesinin şart olduğunu belirten Pıerını, “Moral bozukluğuna gerek yok. Bizim ortaklığımız sürüyor. Bu süreçte ciddi adımlar ile tüm sorunlar çözümlenebilir.” görüşünü dile getirdi.
TüRKıYE MODEL üLKE KONUMUNDA
Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu 66. toplantısında söz alan Eş Başkanlar Lütfi Elvan ve Helene Flautre de konuşmalarına toplantının barış, sevgi, kardeşlik, hoşgörü kenti olan Hatay’ın ruhuna uygun bir şekilde devam etmesi temennisinde bulundular.
Toplantının Antakya’da yapılıyor olmasının çok öğretici olduğunu dile getiren Eş Başkanlar, “Burada kültürler arası diyoloğun, barışın ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Türkiye, bulunduğu coğrafyaya, Ortadoğu’ya model bir ülke konumunda. Son günlerde Ortadoğu’da yaşanan olaylar hem AB’de hem de Türkiye’de ciddi bir baskı konusu olduğunu düşünüyoruz” dediler.
AB Yolunda Çalışmalar Sürüyor…
Daha fazla HatayHatay kategorisinden daha fazla yazı »
İlk yorum yapan siz olun