İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Açılmın Ekonomiye Etkisi…

Doğu Akdeniz Sanayicileri ve ışadamları Dernekleri Federasyonu (DASıFED) yönetimi, ıslak imza, telefon dinleme gibi tartışmalarla meşgul olan gündemde ekonomiye de yer verilmesini istedi. DASıFED Yönetim Kurulu, demokratik açılıma destek verdiklerini ancak, ekonomik sorunlarla boğuşulan bir ortamda demokratikleşme çabalarının zorlaşacağını vurguladı.

 

DASıFED’in Kasım 2009 Olağan Yönetim Kurulu toplantısı, Mersin Sanayici ve ışadamları Derneği (MESıAD) ev sahipliğinde yapıldı. Başkan Süleyman Onatça’nın yönetiminde gerçekleşen toplantıda, ana gündem maddesini, ekonominin ülke gündeminden çıkması oluşturdu. Toplantının ardından Yönetim Kurulu adına konuşan DASıFED Başkanı Süleyman Onatça, ortak görüşlerini açıkladı. Onatça, “Hükümet ve muhalefet başta olmak üzere ilgili tüm grupların, ıslak imza, telefon dinleme gibi tartışmalara odaklanmasını doğru bulmuyoruz. Böylesi bir süreçte ekonomiyi bir kenara itmek doğru değil. Siyasetin ve medyanın bütün enerjisini bu tartışmalara harcaması, ekonomideki ağır sorunların neredeyse yok sayılmasına yol açıyor” dedi.
Gündemdeki konuların tartışılıp çözüme kavuşturulmasını kendilerinin de istediğini, DASıFED’in üst kuruluşu olan TüRKONFED’in de daha önce demokratik açılımı desteklediğini belirten Süleyman Onatça, “Elbette demokratik açılım da, diğer siyasi konular da tartışılıp tüm kesimlerin buluşacağı ortak noktada çözüm üretilmeli. Bunu hepimiz istiyoruz. Ancak Türkiye sadece bu sorunların yaşandığı bir ülke değil. ışadamları, yatırımcılar, çalışanlar, memurlar ve çiftçilerin yaşadığı problemler bir kenara itilemez. öte yandan şunu da belirtmek gerekir ki, ekonominin sorunlarla boğuştuğu, işsizliğin giderilemediği bir ülkede demokratikleşme çabalarından sonuç almak zorlaşır. ış dünyası olarak, ekonominin sorunlarına gündemde yer verilmesini talep ediyoruz.” 

 

BANKACILIK ELEşTıRıLDı

DASıFED’in toplantısında bölgedeki bağlı işadamları derneklerini temsilen konuşan Yönetim Kurulu üyeleri de, geldikleri il ve ilçelerle sektörleriyle ilgili son durumu aktardılar. üyelerin bir çoğu 2010 yılından umutlu olmadıklarını vurguladı. ışadamları, sorunlara yol açan tablo değişmediği sürece yatırım, üretim ve istihdamdaki sorunların süreceğini kaydetti. Bazı üyeler ise, krizin etkisinin sürdüğü ortamda akılcı ve profesyonel davranan firmaların 2010’da satış ve karlılıklarını artırabileceklerini söyledi. Toplantıda ayrıca, bankaların açıkladığı yüksek karlar tartışıldı. Yönetim Kurulu üyeleri, reel sektör firmalarının ayakta kalmakta bile zorlandığı, üstelik bunun da önemli bir bölümünün finans sıkıntısından kaynaklandığı bir ortamda bankaların toplam 20 milyar dolar’ı bulan karlar açıklamasının kabul edilemez olduğunu savundu. ışadamlarının ortak görüşü, “Toplam sermayeleri 100 milyar dolar olan bankaların, bu sermayeyle 20 milyar dolar kar elde etmesi başka hiçbir sektörde görülmez. Bu karlar, reel sektörden alınan faizlerle elde ediliyor” şeklinde oldu.

 

12 KıLOMETRELıK ENGEL

Toplantıda, Mersin turizmi için umut bağlanan Tarsus-Kazanlı Turizm Bölgesi projesi de gündeme geldi. Proje kapsamında arazi tahsisi yapılan firmaların, bölgeyi karayolu ağıyla buluşturan yolun olmaması nedeniyle yatırımlara başlamadığını belirten işadamları, bunun da yıllardır beklenen gelişmenin yine ertelediğini vurguladı. Mersin ve Tarsus işadamları derneklerinden gelen yönetim kurulu üyelerinin sorun hakkında detaylı verdiği DASıFED Yönetim Kurulu üyeleri, sadece 12 kilometre olan bu yolun yapımı için Karayolları’nın ödenek ayrılmasını isterken, bu konuda girişim başlatma kararı alındı.
DASıFED Yönetim Kurulu toplantısına şu isimler katıldı: Süleyman Onatça (DASıFED Başkanı), Ali Doğan, Mustafa Güler ve Ahmet Akkurt (MESıAD), Kemal Altunay (HASıAD), Mehmet Işıkay, Vedat Gizer ve Bekir Kerem Aydoğdu (AGıAD), Faruk Yalnız (TASıAD), Cahit Sınmaz (ADSıAD), Mehmet Kılıçlar (HASıAD), Güneri Unutkan (ıSSıAD), Figen çölgüneş (Adana ışKAD) ve Alpaslan Yücel (OSıAD)

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir