İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Adalet Sisteminde Uzlaştırma…

Adalet Bakanlığı Ceza ışleri Genel Müdür Yardımcısı çetin şen, mağdur ile fail arasında mahkemeye gitmeden barışı sağlamak amacıyla uygulanan uzlaştırma yöntemiyle mahkemelerin yoğun olan yükünün azaltılacağını belirtti.
 
 
şen, Antakya Ottoman Otel’ de Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Temsilciliği ve Adalet Bakanlığı Ceza ışleri Genel Müdürlüğü tarafından ortaklaşa yürütülen ”Ceza Adalet Sisteminde Uzlaştırma Uygulamalarının Geliştirilmesi Projesi” kapsamında gerçekleştirilen eğitim seminerinde yaptığı konuşmada, Hatay, Van, Düzce, Ankara, ızmir ve Afyon’ un Dinar ilçesinin pilot olarak seçildiğini söyledi. Proje kapsamında avukat ve hâkimlerin uzlaştırma yöntemi hakkında bilgilendirileceğini belirten şen, böylece yaralama, hakaret gibi bazı suçlarda mağdur ve failin anlaşma yöntemine gitmesinin sağlanacağını kaydetti.
 
 
Türk Ceza Kanunu ve Ceza Muhakemesi Kanunu’ nda yer verilen ”uzlaştırma” yöntemiyle, mağdurun suçtan doğan zararını en kısa süre içerisinde gidermenin amaçlandığını ifade eden şen, şöyle devam etti: ”Uzlaştırma yöntemiyle, fail, işlediği suçun sorumluluğunu üstlenmiş ve suçun yol açtığı olumsuzlukları gidererek toplumla yeniden bütünleşme olanağı elde etmiş oluyor. Ayrıca yargılama yapmak ve yaptırım uygulamak yönünden katlanılacak birçok masraftan kurtulmuş olacaktır.
 
 
 
Uzlaşma, uyuşmazlığı ceza yargılamasına gidilmeden sonuçlandıracağından ceza mahkemelerinin ağır olan iş yükünü azaltacak. Ayrıca taraflar bakımından adaletin daha hızlı gerçekleşmesini sağlayacaktır.
 
 
YILDIRIM: “VATANDAşLARA EN ıYı şEKıLDE ANLATILMALI”
Hatay Cumhuriyet Başsavcısı Enis Yavuz Yıldırım da, proje kapsamında pilot il olarak seçilen kentte 28 Eylül Pazartesi günü başlayan ve 4 Ekim Pazar gününe kadar devam edecek seminer düzenlediklerini kaydetti. Seminere, Ankara ile Van’dan avukat ve hâkim 28 kişinin katıldığını ifade eden Yıldırım, uzlaştırma yönteminin iş yükünü azaltması bakımından çok önemli olduğunu, bunun vatandaşlara en iyi şekilde anlatılması gerektiğini söyledi. Baro Başkanı Sinan Akgöl de, Türkiye’de üç yıldan bu yana Türk Ceza Kanunu ve Ceza Muhakemesi Kanunu’nda yer alan uzlaştırma yöntemin çok fazla bilinmediğini, vatandaşlara bu konuda bilgi verilmesi gerektiğini kaydetti. Viyana’da uzlaştırmacı olarak görev yapan Mıchael Konigshofer ise, Viyana’da yılda yaklaşık 10 bin davanın bu yöntemle çözümlendiğini söyledi

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir