Hatay Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Selim Matkap ve yönetim kurulu üyeleri dün Hatay Tabip Odası’nda düzenledikleri basın toplantısında Aile Hekimliğine geçişte yaşanacak tüm olumsuzlukların sorumlusunun Sağlık Bakanlığı olacağını dile getirdi.
SAYIN BAKAN VE YETKıLıLERıN BOL MıKTARDA BASIN AçIKLAMASI MEVCUT
Dr. Matkap açıklamasında, geçtiğimiz cumartesi günü 23.10.2010 tarihinde Hatay ili aile hekimliği ile ilgili yerleştirme işlemlerinin gerçekleştirildiğini, 13.12.2010 tarihinde ise bu yerleştirme esas alınarak Hatay ili birinci basamak sağlık hizmet sunumu Aile Hekimliği modeli ile gerçekleştirileceğini belirterek, tepkilerini şöyle dile getirdi:‘Bugün itibariyle yaklaşık 70 ilde aile hekimliği uygulamasına geçildiği halde uygulamanın yasası halen pilot yasa olarak devam etmekte ve uygulamaya geçilen illere ilişkin Sağlık Bakanlığı’nın sağlık kamuoyunu tatmin edici bir bilimsel raporu bulunmamaktadır. Sadece ve sadece Sayın Bakan ve yetkililerin bol miktarda basın açıklaması mevcuttur.” Dedi.
CıDDı ALT YAPI ıNSAN GüCü EKSığı ORTAYA çIKACAK
‘ülkemizde aile hekimliği uygulamasından önce bölge tabanlı hizmeti temel alan Sağlık ocağı sistemi uygulanmakta idi. Bugün için ise nüfus tabanlı hizmete yani aile hekimliğine geçmekteyiz. Bizler meslek örgütü olarak eski sistemin hiçbir kusuru olmadığını ve herhangi iyileştirmeye gerek olmadığını söylemiyoruz’ diyen Hatay Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Selim Matkap açıklamasını şöyle sürdürdü, “Sağlık ocakları sisteminde çok ciddi altyapı ve insan gücü eksiği olduğu su götürmez bir gerçek. Ancak bugün sağlık hizmet sunum hedefini sadece müşteri memnuniyeti üstüne kuran Sağlık Bakanlığı ileride gerçekleşecek olan sağlık çalışanı memnuniyetsizliği ve halkın sağlık hakkı kayıplarının da sorumlusu olacaktır.
ışLETMECı DOKTORLAR OLACAK
Bugün için sağlık hizmeti sunarken hekimler, hekimlikleri dışında herhangi bir işle uğraşmazken (yani tüm zamanını ve konsantrasyonunu yanına gelen bireylerin iyilik halinin korunması ve hastalıklarının tedavi edilmesi dışında herhangi bir işle boşa harcamazken), evet, hekimlerin ücretleri emekliliğe yansımayan bir yöntem ile arttırılıp çalıştıkları birimlerin elektrik, su, internet, kira, temizlik elemanı vb. işeriyle de uğraşmak zorunda kalan işletmeci doktorlar haline gelecektir.
Bugün için çok iyi ücretler alınıyor gibi görünmekle birlikte yakın bir gelecekte alınacak bu rakamlarda ciddi düşüşler yaşanacağı yerel ve merkezi idareciler tarafından da itiraf edilmektedir. ülkemiz sağlık finansmanı deneyimleri bizlere gösteriyor ki, hekimlere verilecek ek ödenekler maliyet artışı durumlarında aynı katkı payları gibi ilk kesintiye uğrayacak kalemler arasında olacaktır.
BOş POZıSYON KALMADI
Hatay ilinde aile hekimliğine 398 pozisyon ilan edildi. 515 hekim başvuruda bulundu. Yerleştirme işlemi sonucunda herhangi boş pozisyon kalmadı. Hekimler yerleştirme işlemi öncesinde ve sırasında çok büyük belirsizlikler yaşadılar. 20 yıldır aynı sağlık ocağında ve aynı nüfusa hizmet veren arkadaşlarımız yerlerinden ayrılmak durumunda kaldılar. Yeni mezun olmuş hekimler puanları yetmediği için adeta üniversite sınavında bir okul kazanamayan öğrenci ezikliği yaşadılar.
Bütün bu koşullara rağmen kendisinde bugün için başka bir seçenek göremeyen ve bu zor koşullarda adeta müşteri garantili bayilik sistemine girmek durumunda kalan hekim arkadaşlarımız Hatay Tabip Odası’nı daima yanlarında göreceklerdir. 224 sayılı Sağlık Hizmetlerinin Sosyalleştirilmesi Hakkında Kanun sonucu kurulan bölge tabanlı Sağlık Ocağı hizmet modelinin yerine, birinci basamağa kirli ve ahlaksız rekabeti getireceğini, iş güvencesini yok edeceğini ve son aşamada hem sağlık çalışanlarının hem de halkın bu işten kazançlı çıkmayacaklarını düşünüyoruz. Bu noktada Hatay’ın aile hekimliğine geçmeden önce ve geçtikten sonra fotoğrafını çekmek ve elde ettiğimiz sonuçları hem idareciler hem de kamuoyu ile paylaşmak niyetindeyiz.”
İlk yorum yapan siz olun