İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Antakya tarihine yürüdü…

Tarihi duyarlılığımızı artırmak, kültürel mirasımıza, var olan değerlerimize sahip çıkmak ve bu konuda farkındalık yaratmak amacıyla, Hatay Valiliği ve Antakya Belediyesi’nin organizasyonuyla, önceki gün düzenlenen kültür yürüyüşü yoğun katılımla gerçekleştirildi. Antakya’nın tanıtımı açısından da oldukça önemli olduğu vurgulanan yürüyüşün,Antakyalıların ortak geleceklerine sahip çıkması açısından bir milat olduğu vurgulandı.

Antakya’nın Milat Yürüyüşü…

St. Pierre Kilisesi önünden başlayan, tarihi bir adım olarak da nitelendirilen yürüyüş, Kurtuluş caddesi boyunca devam etti ve Katolik kilisesi ile Sarımiye camisinin yer aldığı Sveyka alanında sona erdi. Antakyalıların değerlerine sahip çıktığını göstergesi olan etkinlikte, Vali M.Celalettin Lekesiz ve Antakya Belediye Başkanı Doç.Dr. Lütfü Savaş’ın yanında, omuz omuza yürüyen üç semavi dinin temsilcileri de, oluşturdukları örnek tablo ile bir kez daha tüm dünyaya dinler arası birlik, beraberlik, barış ve kardeşlik mesajı verdi.

 
öğrencilerin dev Türk bayrağı ile ön saflarda yer aldığı tarihi etkinliğe, Medeniyetler Korosu tam kadro katıldı. Coşkunun eksik olmadığı yürüyüşe ayrıca, ilimizin A Protokolü üyeleri, çekül Vakfı Başkanı Prof.Dr. Metin Sözen, Daire müdürleri, Cemaat liderleri, kanaat önderleri, Sivil Toplum Kuruluş temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Güzergah üzerindeki evlerin balkonlarına çıkan Antakyalılar yürüyüşe tezahüratlarla destek verdi, tarihi duyarlılığa ortak oldu. Halaylar coşkuya coşku kattı…

 
Belediye bandosu eşliğinde yüzlerce kişinin aynı amaçta, tek yürek olduğu yürüyüşün Uzun çarşı giriş kısmında bir esnaf, kendi imalatı kilimleri yola serdi, katılımcıların üzerlerinden geçmesini sağladı. Kalabalık kitle Habibi Neccar Camisi önüne geldiğinde, folklor gösterisi sunuldu ve protokol üyeleri başta olmak üzere katılımcılara meyan kökü şerbeti ikram edildi.

 
Daha sonra vali Lekesiz, Başkan Savaş ve üç semavi din temsilcileri, kol kola girerek davul zurna eşliğinde birlikte halay çekti, var olan coşkuya coşku kattı. Vali Lekesiz, Sveyka alanına konfetilerle karşılanan kitleye hitaben yaptığı açıklamada, gerçekleştirilen yürüyüşün anlam ve önemine dikkat çekti. Antakya belediyesi ile ortak olduğu belirtilen açıklamasında, kültürel değerlere sahip çıkmanın, öncelikle insanın da toplumun da geleceğine sahip çıkmasının gereği olduğunu belirten Vali Lekesiz, ilimizin hem ülkemizde hem de dünyada kültürel değerler açısından çok zengin olduğunu ifade etti.
 

Bu kapsamda toplumda kültürel mirasa karşı mevcut duyarlılığı artırmak, daha güçlü bir farkındalık oluşturmak amacıyla tüm kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri, engelli vatandaşlar, çocuklar, kısacası tüm halkın katılımıyla kültürel mirasımızı korumanın güçlü omuzlarda sahip bulduğu mesajını verip, toplumsal moral ve motivasyonu yükseltmek amacıyla bu kültü yürüyüşünü düzenlediklerini söyleyen Vali Lekesiz, ayrıca tarihi değerlerimize ve kültürel mirasımıza sahip çıkması konusunda var olan duyarlılığı arttırmayı ve farkındalığı daha da güçlendirmeyi hedeflediklerini, hiç kuşkusuz diğer yandan da Hataylıların dikkatlerini yaşadıkları kente, onun derinliğine ve değerlerine çekmek istediklerini bildirdi. Geçmiş geleceğin belirlenmesine yarayan tek hazinedir.
 
Bu yürüyüşün, Hatay’ın ortak geleceğine yürüyüşü olduğuna konuşmasında dikkat çeken Vali Lekesiz şunları dile getirdi: “Gelecekle ilgili kaygıları olan her insan, her millet geçmişinden vazgeçemez. Geçmiş, bugünü geliştirip geleceğin belirlenmesine yarayan tek hazinedir, kültürel mirasa sahip çıkmak insanlık adına bir tavır içerisine girmek demektir. çünkü kültürel miras, belli bir bilme ve kavrama süreci içinde edinilmektedir.

HOşGöRü RüZGARLARI ESTı…
 
Sahip çıkmak, bilincin yenilenmesi anlamına gelir. ılimizin, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen “Marka Kent” projesi kapsamındaki on beş ilden birisi olması, sahip olduğumuz değerleri ifade etmek bakımından çok önemlidir. Kentsel ölçekte markalaşma stratejisi, turizm açısından cazibe merkezi haline gelmesini kolaylaştırarak, yeni bir kalkınma ve gelişme trendinin başlangıcına vesile olacaktır. Bugün Hatay’ın mirasına sahip çıkma iradesi açısından bir takvim başı, bir milattır. Bu yürüyüşe destek verenlerden de alacağımız güç ile kültürel mirasımızı ayağa kaldırma, bunları koruma ve kullanma dengesi içerisinde, daha sağlıklı bir yapıyla geleceğe aktarma konusunda güçlü bir iradenin ortaya çıktığına inanıyoruz.

 
 
Kültürel mirasına sahip çıkmayan, geleceğini inşa edemez. Her uzun yolculuk, bir küçük adımla başlar. önemli bir adım olarak gördüğümüz bu anlamlı yürüyüşü beraber organize ettiğimiz çok değerli Antakya Belediye Başkanımıza ve çalışma arkadaşlarına, bizi yalnız bırakmayan resmi kurum ve kuruluşlarımızın değerli yönetici ve çalışanlarına, üniversitemizin ve Sivil Toplum Kuruluşlarımızın değerli temsilcilerine, basınımızın değerli temsilcilerine, emeği geçen çalışma arkadaşlarına, tüm katılımcılara ve desteğini esirgemeyen saygıdeğer halkımıza ve çEKüL Vakfının değerli Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ve çalışma arkadaşlarına teşekkür ediyoruz.

 
” Konum olarak Türkiye’nin Ortadoğu ülkelerine açılan önemli bir kapısı olan Hatay’ın bugüne kadar yanlışlarının doğrularından fazla olduğunun altını çizen çEKüL Vakfı Başkanı Prof.Dr. Metin Sözen, Suriye ile vize muafiyeti uygulamasının da başlamasıyla Hatay’ın artık ortak kimlik değerlerine ve kültürel mirasına sahip çıkması gerektiğini söyledi. Yürüyüşte Hatay ıl Müftüsü Mustafa Sinanoğlu, Ehlibeyt Vakfı Başkanı Ali Yeral, Musevi Cemaati Vakfı Başkanı şaul Cenudioğlu, Ortodoks Kilisesi Ruhani Reisi Dimitri Doğum ve Katolik Kilisesi Papazı Domenico Bertogli Türkiye’nin şu anda ihtiyaç duyduğu birlikteliğin yıllardır Hatay’da var olduğunu, bu kültür kardeşliğinin dünyaya örnek olduğunu vurguladılar. Yürüyüşe katılmak için Güney Kore’den gelen Antakya Protestan Kilisesi ruhani lideri Papaz Yakup Chang ise “Burada her toplumdan insan barış v kardeşlik içerisinde yaşıyor. Her şey çok güzel, bu etkinlik barış ve kardeşlik adına dünyaya örnek olacak nitelikte, çok güzel bir yürüyüş” ifadesini kullandı.    

 

 

Hatay Valiliği ile Antakya Belediyesi tarafından kentteki tarihi yerleşim birimlerine dikkati çekmek için ”Kültür Yürüyüşü” yapıldı. Vali Celalettin Lekesiz, Antakya Belediye Başkanı Lütfi Savaş ve vatandaşların katılımıyla gerçekleştirilen yürüyüş, St. Pierre Kilisesi önünden başladı. Belediye Bandosu eşliğinde yapılan yürüyüş Süveyka Meydanı’nda sona erdi. Vali Lekesiz, yürüyüşü, kentteki tarihi ve kültürel eserlere dikkat çekmek için düzenlediklerini söyledi.

 

LEKESıZ: BUGüNü MıLAT KABUL EDıYORUZ…

 

 Kültürel değerlere sahip çıkmanın öncelikle insanın da toplumun da geleceğine çıkmasının gereği olduğunu ifade eden Lekesiz, şöyle devam etti: ”Yürüyüşle başlattığımız bugünü, tarihi eserlere ve kültür mirasına sahip çıkma adına milat kabul ediyoruz. ılimizin ve ülkemizin dünyadaki kültürel değerler açısından çok zengin olduğunu belirtmek isterim. Bu kapsamda toplumda kültürel mirasa karşı mevcut duyarlılığı artırmak, daha güçlü farkındalık oluşturmak amacıyla tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızın, sivil toplum örgütlerimizin, engelli vatandaşlarımızın, çocuklarımızın, tüm halkımızın katılımıyla kültürel mirası korumanın güçlü omuzlarda olduğu mesajını verdik. Bu yürüyüş, Hatay’ın ortak geleceğine yürüyüştür.

 

Gelecekle ilgili kaygıları olan her millet geçmişinden vazgeçemez.” Hatay’ın Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ”Marka Kent Projesi” kapsamına alınan 15 ilden birisi olduğuna dikkati çeken Lekesiz, ”Kentsel ölçekte markalaşma stratejisi, turizm açısından cazibe merkezi haline gelmesini kolaylaştıracak ayrıca yeni bir kalkınma ve gelişme trendinin başlamasına vesile olacak. Genel anlamda marka kente kapsamında tarihi değerleri turizme kazandıracağız” diye konuştu.

 

SAVAş: TüM OLANAKLARI SEFERBER EDECEğıZ

 

Belediye Başkanı Lütfü Savaş da, kentteki kültürel mirasın restorasyonu ve turizme kazandırılması için başta imar değişikliği olmak üzere tüm olanakları seferber edeceklerini belirtti. çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (çEKüL) Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, kültürel mirasların korunmasıyla Hatay’ın Doğu Akdeniz’in yıldızı olacağını söyledi. Sözen, 50 yıldır ihmal edilen çalışmaların hızlandırılması gerektiğini kaydetti.

 

Mustafa Kemal üniversitesi (MKü) Rektörü Prof. Dr. şerefettin Canda, Hatay Müftüsü Mustafa Sinanoğlu, Musevi Cemaati Başkanı şaul Cenudioğlu ve Katolik Kilisesi Ruhani Lideri Domenıco Bertogil de yaptıkları konuşmalarda, tarihi değerlerin ayağa kaldırılmasında gereken desteği vereceklerini bildirdi. Yürüyüşe, Cumhuriyet Başsavcısı Enis Yavuz Yıldırım, siyasi partiler ile sivil toplum kuruluşları temsilcileri, gaziler, öğrenciler, engelliler ve vatandaşlar katıldı.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir