İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Asansörlere Kontrol Zorunluluğu

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, can güvenliğini tehdit eden “denetimsiz asansörler” sorununa el attı.Bakanlık, her nevi binalarda asansörün piyasaya arz edildiği tarih itibarıyla ilk yılın sonunda, devamında ise yılda en az bir kere olmak üzere, her asansörün yıllık kontrolünün yapılmasını zorunlu hale getirdi. Denetimler, yapının bağlı bulunduğu ilgili idare yani belediye tarafından yapılacak. 
 
 
 
Haber Merkezi
 
 
 
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın “Asansör Bakım ve ışletme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” 5 Kasım 2011 tarihinde 28106 sayılı kararıyla Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelik, insanların veya yüklerin taşınmasında kullanılan asansörlerin hizmete alındıktan sonra çevrenin, insanların ve canlıların sağlık ve güvenliğini tehdit etmeyecek şekilde kullanımlarını sağlamak üzere; işletilmesi, bakımı, yıllık kontrolü, bakım ve servis hizmetinin denetimi ile garanti ve satış sonrası hizmetleri için uyulması gereken kuralları belirlemek amacıyla hazırlandı. Asansörün monte edildiği yapıya uygunluğu ile ilgili işlemler, ilgili idare(belediye) tarafından yürürlükte bulunan mevzuata göre yürütülecek.
 
 
 
ışletmeye alınacak olan her asansör, asansör monte eden tarafından ilgili idareye tescil ettirilecek. Asansör monte eden, asansörün AT uygunluk beyanı ile birlikte ilgili idareye başvuracak ve onaylı tescil belgesini alacak. ılgili idarece yapılan tescillerin bildirimi, altı aylık dönemler itibariyle, asansörün bulunduğu ildeki bilim, sanayi ve teknoloji il müdürlüğüne yapılacak. 
 
 
 
Ayda En Az Bir Defa Düzenli Olarak Bakımı Yaptırılacak
 
 
 
Bina sorumlusu(yönetici); asansörün bu Yönetmelik kurallarına uygun olarak güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak amacıyla ayda en az bir defa düzenli olarak bakımını yaptırmaktan sorumlu olacak. Bina sorumlusu ayrıca kullanıcıların can ve mal güvenliğinin tam olarak sağlanması amacı ile gerek kullanım hatalarından, gerekse harici müdahalelerden meydana gelebilecek tehlikelerin önlenmesi için ilk yıllık kontrolünü, asansörün piyasaya arz edildiği tarih itibarıyla ilk yılın sonunda, devamında ise yılda en az bir kere yaptıracak.
 
 
 
Asansörün piyasaya arz edildiği tarih itibarıyla ilk yılın sonunda, devamında ise yılda en az bir kere olmak üzere, her asansörün yıllık kontrolü yapının bağlı bulunduğu ilgili idare tarafından, A tipi muayene kuruluşuna yaptırılacak. A tipi muayene kuruluşu ile ilgili idare arasında imzalanacak olan protokolde öngörülen sözleşme süresi boyunca, A tipi muayene kuruluşunun akreditasyonunun ve mesleki sorumluluk sigortasının sürekliliği sağlanacak. Mesleki sorumluluk sigortasının sürdürülmemesi, akreditasyonun askıya alınması veya iptal edilmesi durumlarında, ilgili idare tarafından A tipi muayene kuruluşunun yetkisine son verilecek ve gerekli duyurular yapılacak. Antakya Belediyesi Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Asansör Bakım ve ışletme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği kapsamında Universal Certıfıcatıon adlı firmayla resmi protokol imzaladı. Buna göre Antakya Belediyesi mücavir alan sınırlarındaki her nevi bina asansörü için ilgili firmayla irtibata geçilmesinin zorunlu hale geldiğini belirtti. Vatandaşların daha detaylı bilgi için firmanın www.unicert.com.tr adlı internet sitesini ziyaret edebileceği veya Antakya Belediyesi’nin 444 12 06 nolu (Halkla ılişkiler) telefonundan bilgi alabileceği ifade edildi.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir