İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Baraj ıki Ülkeye Katkı Sağlayacak…

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet çinçin, Suriye ve Türkiye’nin işbirliğiyle yapılması planlanan ve müzakereleri devam eden Dostluk Barajı’nın inşaatının başlatılması ve olumlu neticelendirilmesi her iki ülkenin ekonomisine büyük ölçüde katkı sağlayacağını bildirdi. çinçin, yazılı açıklamasında, Afrin çayı ve Asi Nehri’nin Suriye topraklarından geçerek, Türkiye üzerinden denize dökülen ve Amik Ovası’nın sulanmasında önemli rol oynayan su kaynakları olduğuna dikkati çekti.
 
Yaz aylarında Asi Nehri ve Afrin çayı’nın, tarım alanlarının sulanması nedeniyle kuruduğunu ve ovada sulama yapılamadığını belirten çinçin, şöyle devam etti: ”Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindeki heyetin Suriye’ye gerçekleştirdiği ziyaret esnasında yapılan uluslararası su müzakerelerinde, Dicle ve Fırat Nehirleri’nin yanı sıra ilk defa Asi Nehri’nin de zikredilmesi bizi oldukça mutlu etmiştir ve umutlandırmıştır. Serbest Ticaret Antlaşması ile dostane ilişkilerimizin, ticaretimizin ve karşılıklı ziyaretlerimizin oldukça arttığı, Suriye ile su müzakereleri yapılırken Asi Nehri maalesef hiçbir zaman gündeme getirilmemiştir. Hatay çiftçisinin suya en çok ihtiyaç duyduğu Haziran ve Eylül ayları arasında Suriye Asi havzasına su bırakmamış bu da tarım alanlarımızı, sulanmamaları nedeniyle büyük zarara uğratmıştır.”
 
çinçin, konuya gösterdiği hassasiyet için Başbakan Erdoğan’a ve büyük çaba sarf eden ve hala çabasını sürdüren Adalet Bakanı Sadullah Ergin’e teşekkür ettiklerini belirtti.
 
 
Konunun bir an önce çözülerek, önümüzdeki yaz döneminde Asi havzasına belli bir miktar su bırakılarak çiftçilerin aynı sıkıntılarla karşılaşmamasını temenni ettiklerini ifade eden çinçin, şunları kaydetti; ”Bundan sonra Asi Nehri’nin uluslar arası su statüsünde değerlendirilerek, bu bağlamda dost ülke Suriye ile Türkiye arasında her platformda müzakere edilmesi gerekliliği yadsınamaz bir gerçektir. Ayrıca Asi Nehri’nin Türkiye’ye giriş noktasında Suriye ve Türkiye işbirliğiyle yapılması planlanan ve müzakereleri devam eden Dostluk Barajı’nın inşaatının başlatılması ve olumlu neticelendirilmesi her iki ülkenin ekonomisine büyük ölçüde katkı sağlayacaktır.”

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir