İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Barış Evleri kültür saçıyor…

Uzun yıllardır Antakya’da yaşayan Rahibe Barbara Kallasch’ın, “Barış Evi” olarak da nitelendirilen ve tüm Dünya’dan ziyaretçileri ağırlamaya devam eden eski Antakya Evleri, bu kentin bir kültür tanıtım noktası olarak da çalışıyor dedi. Evinde konaklayan yabancılara Türk Kültürü’nü tanıtan, atölye çalışmaları içerisine katan Kallasch, “Antakya için herkes iyi bir şeyler yapmalı” şeklinde konuştu. 

Eski Antakya Evleri’nin turizme kazandırılması konusu her daim konuşulmaya devam ederken, Antakya’da yaşayan Rahibe Barbara Kallasch’ın, restore ederek korumaya aldığı Antakya Evleri bugünlerde Türk Kültürü’ nü yabancılara tanıtan noktalar olarak bu kente katkı vermeye devam ediyor. özellikle de eski Türk Sanatı “Ebru” ile ilgili, Ebru Sanatçısı Yıldız Akbulut’un da katkı vererek sürdürülen bu çalışmalara, yolu Antakya’dan geçen herkes katılıyor.

“EBRU SANATI ıçıN KULLANACAğINIZ SU ‘HAZIR SU’ OLMALI”

ıçinde yaklaşık olarak 3 litre “hazır” suyun hazır tutulduğu ve adına “tekne” denilen derin bir kap içerisinde gerçekleşen çalışma ile ilgili bilgi veren Ebru Sanatçısı Yıldız Akbulut, satın aldığı boyaların yanı sıra doğal boyaları da bu çalışmalarında sıkça kullandığını, ancak bu işlemde kullanılacak suda klor gibi, kimyasal hiçbir içeriğin olmaması gerektiğinin altını çizdi. ışlem sırasında kullandığı fırçaların da bu işe özel hazırlanmış fırçalar olduğunu ifade eden Akbulut, “Fırçaları oluşturan sap kısımları, gül ağacından, fırçanın kılları ise, boya ya da kir tutmaması nedeniyle, at kuyruğundan yapılıyor” dedi.

“YABANCILARA KENDı KüLTüRüMüZü GöSTERıYORUZ”

Yaklaşık 5 senedir bu işi yaptığını aktaran Akbulut, Ebru Sanatı ile ilgili kursların Halk Eğitim Merkezleri tarafından verildiğini söylerken, Kallasch’a ait eski Antakya Evi’ nde ise yabancı konuklara yönelik olarak bu çalışmaları başlattıklarını, hedeflerinin, gelenlere Türk Kültürü’nü tanıtmak olduğunu söyledi.

 

Ebru Sanatı’nın Türkiye’ ye özgü özel bir sanat alanı olduğunu ve yurt dışında buna dair çok fazla bir bilgi olmadığını anlatan Akbulut, “Biz bu uygulamayı onlara gösterdiğimizde, müşiş ilgileniyorlar, aynı zamanda da eğleniyorlar. çünkü onlara farklı geliyor. Ama özellikle de eski bir Antakya Evi’nde bu tür eski bir sanatı göstermek bizler için de katılımcılar için de ayrıca anlamlı” dedi.  

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir