İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Canda: “Deniz Adamı Yetiştireceğiz”

REKTöR CANDA: DENıZ ADAMI YETışTıRECEGıZ    Mustafa Kemal üniversitesi ıskenderun’da deniz adamı yetiştirmek üzere Pirinçlik Meslek Yüksek Okulu açtı. Rektör Prof. Dr. M. şerefettin Canda öğretim yılı başlamadan yeni okulda incelemelerde bulundu.
 
    Rektör Canda inceleme sırasında yaptığı açıklamada: “ülkemizin üç tarafı denizlerle çevrilin olmasına rağmen denize küsmüş bir ulus olduğumuzu belirterek, denizcilik son yıllarda önem kazanmıştır.” dedi.
 
Canda açıklamasının devamında; “önceleri deniz adamlığı denince gemide çalışanlar anlaşılıyordu. Artık günümüzde öyle değil. Denizler artık birçok mesleğin çalışma alanı oldu. Yani okulumuzda Deniz ve Liman ışletmeciliği,  Sualtı Teknolojisi ve Lojistik programlarına ilk defa öğrenci alıyoruz.” dedi. 
 
    ıskenderun Körfezimiz gerek bölgemizin ve ülkemizin, gerekse Dünya deniz ticaretinin önemli bir körfezi olup, bölgenin talepleri doğrultusunda teknik eleman yetiştirmek yüksekokulumuzun ana hedefidir. 2008–2009 yılında 1 programla ve 40 öğrenci ile başlayan eğitimimiz, 2009–2010 yılında 4 programda öğrenci sayısını 200 öğrenciye çıkararak devam edecektir” dedi.     ınceleme sırasında Pirinçlik Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Ayşe bahar Yılmaz okul ve eğitimi verilecek meslek alanlarında ayrıntılı bilgi verdi:     DENıZ ve LıMAN ışLETMECıLığı 2009–2010 öğretim yılında 1. ve 2. örgün olmak üzere eğitim verecektir. Bu yıl LOJıSTıK programına ilk defa öğrenci alınacaktır.
 
     Meslek Yüksek Okulları bölge sanayicilerinin gereksinimine yönelik tekniker yetiştirmek üzere programlar açabildikleri takdirde mezun olacak gençlere doğrudan iş olanakları sağlanabilecektir. Bu programlar için yüksek maliyetli özel yatırımlar ya da konunun uzmanı özel eğitimciler gerekebilecektir, ancak gençlere yapılacak bu türden yatırımların ülke ekonomisine geri kazanımı çok daha yüksek olacaktır. Bu amaçla Mustafa Kemal üniversitesi sanayicilerden gelen teklifleri dikkate alarak Pirinçlik Meslek Yüksekokulu bünyesinde “SUALTI TEKNOLOJıSı” teknikerliği programını 2009–2010 döneminde açmış ve öğrenci yerleştirilmesi yapılmıştır.
 
“SUALTI TEKNOLOJıSı” programı ilk defa Türkiye’de ıstanbul üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde 1991 yılında kurulmuştur. Mezunlarının çalışma alanları çok fazla olduğu gibi, yüksek ücretlerle iş yapmaktadırlar. ülkemizde bu alanda eleman açığı çok fazla olmasına rağmen, programın eğitimi maliyetli ve zahmetli olduğundan, 1991 yılından bu yana ikinci bir üniversitede bu program açılmamıştır.
 
SUALTI TEKNıKERı: Sualtı inşaatları, sudaki gemilerin karaya çekilmeden onarımı, sörvey çalışmaları, sualtı arama-kurtarma çalışmaları, sualtı boru ve iletişim hatlarının döşenmesi, sualtı boru hatlarının bakım-onarım işleri, basınç odası kullanma, dalış projeleri geliştirme, dalış organizasyonları kurma ve yönetme yeteneğine sahip teknik elemandır.
 
SUALTI TEKNıKERıNıN GöREVLERı:— Sualtı yapılarının inşası ve onarımları işlemlerinde görev alır,— Sistemle ilgili malzeme ve teçhizatın seçimi ve kurulması işlemini yapar,— Sualtında karşılaşılan malzeme ve donanım arızalarını tespit eder ve sorunlara çözüm getirir,— Sualtına yapılacak dalışların güvenliği ile ilgili tedbirleri alır,— Gözlem çalışmaları yapar, rapor hazırlar ve önlemlerin alınmasını sağlar,— Deniz kazalarında, batıkların kurtarılması veya batmamış geminin su üstünde tamirinin gerçekleştirilmesini sağlar,— Sualtında herhangi bir nesnenin arama ve kurtarma görevinde yer alır,— Sualtı boru hattı döşenmesinde ve bakım işlemlerinde görev alır,— Dalış organizasyonları, sağlık ve emniyeti ile ilgili kanuna dayalı yönetmelikleri bilir ve uygular,— Basınç odası teknikerliği görevini yerine getirir,— Dalış organizasyonlarında gerekli malzemelerin belirlenmesi ve malzemelerin kurulumunda görev alır.
 
Canda: “ıskenderun Körfezi çok sayıda limanın faaliyette bulunduğu, ağır sanayinin yatırımlarının devam ettiği bir bölge olduğundan, bu programda yetişecek olan teknik personelin bölge ekonomisine katkısı büyük olacaktır.” dedi.
 

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir