İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Coşar: Avukatlığın geleceği sizlersiniz…

2. Stajyer Avukatlar Kurultayı Antakya’da gerçekleştirildi. Ankara ve Hatay Barosu tarafından ortaklaşa Dedeman Otelde ortaklaşa düzenlenen kurultayda konuşan Ankara Barosu Başkanı Vedat Ahsen Coşar, yıllardır staj ve meslek sorunlarının konuşulduğuna dikkati çekerek, ”Avukatların sorunları hep var. Sorunların çözülmesi için sadece yargıyı değiştirmek yetmiyor, anlayışları değiştirmek gerekiyor.
 
önce bunu aşmalıyız. Dünyaya bakış açılarımız, yaşam biçimlerimiz, kültürel alışkanlıklarımız farklı olabilir. Ancak unutmayalım ki savunma sanatı olan avukatlığın geleceği sizlersiniz. Birçok hükmü değişmiş olmakla birlikte, halen yürürlükte olan 1136 Sayılı Avukatlık Yasası’na göre, avukatlık, hem bir ‘kamu hizmeti’ ve hem de ‘serbest’ meslektir. Bu konumu ile avukatlık, gerek yargılama faaliyeti, gerekse adil yargılama ilkesi için vazgeçilmez bir unsurdur, hukukun güvenliğinin, ‘onsuz olunmaz’ bir parçasıdır” dedi. Avukatlık saygın bir meslektir çalışma ve Sosyal Güvenlik eski bakanlarından Atilla Sav da 55 yıllık bir avukat olduğunu, mesleki sorunların giderek aşılmaya çalışıldığını ifade ederek, ”Ama yine de istediğimiz noktada değiliz. Eleştiri ve öneri her zaman dinamizmi getirir, önümüzü görmemizi sağlar.
 
 Mesleğimizi hiçbir zaman küçümsemeyelim. Aksine övelim. Avukatlık, özgürlük ve bağımsızlık mesleğidir. Sadece Türkiye’de değil, dünyada saygın bir meslek konumunda. Stajyerliği önemseyin, çünkü staj bittikten sonra ustalığa soyunacaksınız” dedi. Savunma yargının dışında görülüyor Hatay Barosu Başkanı Sinan Akgöl ise yasal düzenlemelere rağmen, yurttaşların hak arama özgürlüklerinin ve adalete ulaşmalarının en önemli aracı ve güvencesi olan savunmanın, hala yargının dışında görüldüğünü ileri sürdü.
 
Savunma özgürlüğünün sağlanması ve anayasal güvenceye kavuşturulması gerektiğini kaydeden Akgöl, ”Savunma, Anayasa’da ‘yargı’ başlığı altında, ‘bağımsızlığı’ ve ‘özgürlüğü’ gözetilerek düzenlenmelidir. Bireylerin hak ve özgürlüklerinin korunması, hukuk devletinin işlerliğinin sağlanması, hukuki sorunların adalet ve hakkaniyete uygun olarak çözümlenmesi için yargının ve onun ayrılmaz bütünü savunmanın bağımsız olması gerekir. Ne yazık ki yargı ve onun ayrılmaz bir bütünü olan savunma, her siyasinin bir manevra alanı olarak görülmeye devam edilmektedir.
 
Barolar Birliği ve barolar üzerindeki Adalet Bakanlığı vesayeti kaldırılmalıdır” dedi. 5560 sayılı kanunla Ceza Muhakemesi Kanunu ve Türk Ceza Kanunu’nda yapılan değişiklikler ile savunma hakkına önemli ölçüde kısıtlama getirildiğini de sözlerine ekledi. Daha sonra görsel bir sunumla, avukatlık tarihçesi anlatıldı. Stajyer avukatların konuşmaları ile devam eden kurultayın, yarın kent gezisiyle sona ereceği bildirildi. Kurultaya, Hatay Cumhuriyet Başsavcısı Enis Yavuz Yıldırım, Türkiye’nin değişik illerinden gelen 207 stajyer avukat katıldı.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir