“Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Yüzde 50 hibe desteği makine ekipman” dağıtım töreni yapıldı.
Tarım ıl Müdürlüğü bahçesinde gerçekleşen törene Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz ile daire müdürleri ve çiftçiler katıldı.
ZABUN: 81 ıLDE KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARININ DESTEKLENMESı PROGRAMI 6 ETAP OLARAK UYGULANMIşTIR
Törende konuşma yapan Tarım ıl Müdürü Bestami Zabun, Türk tarımının gelişmiş ülkeler seviyesine çıkarılması, Avrupa Birliği ortak tarım politikasına uyum sürecinin başlatılması, çiftçi refah seviyesinin yükseltilmesi ve tarımda mevcut sorunların aşılması için tarım sektöründe kalıcı bir dizi reform çalışmasına başlandığını söyledi.
Bu amaç doğrultusunda uygulamaya konulan çalışmalardan biri de, “Kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programı” olduğunu belirten Müdür Zabun, “Bakanlığımızca değişik konularda birçok proje geliştirilmekte ve uygulanmaktadır. Bu projelerden biri de Kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programı kapsamında uygulanan ekonomik ve alt yapı yatırımları büyük projeleri ile çiftçimize makine ve ekipman desteği verilmesidir.
2005 yılında ılimizin de içinde yer aldığı 16 ılde köy bazlı katılımcı yatırım programı ismi ile hayata geçirilen pilot uygulama bugün 81 ılde kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programı olarak 6 etapta olarak uygulanmıştır.” dedi.
Makine ve ekipman yüzde 50 hibe desteği program kapsamında dağıtımı yapılan ve yüzde 50 hibe desteği sağlanan 32 çeşit zirai makine ve ekipman ile çiftçi ailelerimiz desteklenerek ali işletmelerinde küçük çaplı da olsa mekanizasyona geçildiğini ifade eden Müdür Zabun,”Bugüne kadar toplam 832 adet makine ve ekipman için 5.682.913,00 TL hibe desteği verilmiştir. çiftçimiz söz konusu bu makine ve ekipman ile tarımda mekanizasyon kullanarak daha rantabl işleme ile iş gücü ve nakit tasarrufu yapmaktadır.
2010 yılında tanıtım ve yayım çalışmalarımız ile toplam 1356 adet müracaat alınmıştır. Bu müracaatların 1335 âdeti uygun bulunmuştur. Bu makine ve ekipmanların toplam hibe tutarı 7.271.879 TL’dir.
Bu projelere ilginin ve talebin artırılması için ilimizde tanıtım ve yayım çalışmaları yürütülmekte olup önümüzdeki dönemlerde daha fazla ödenek tahsisi sağlanması halinde çok daha kişi ve yatırımcıya imkân sağlanacaktır.” şeklinde konuştu.
VALı LEKESıZ: ıLıN ZENGıNLığıNı DAHA DA ZENGıNLEşTıRMEK ıçıN KOşTURUYORUZ
Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz de yaptığı konuşmada, kentte yapımı devam eden barajların tüm diğer çalışmaların hedefinin tarımın kalkınması yönünde olduğunu söyledi.Vali Lekesiz, 2009 yılı sonu itibariyle Hatay’da tarımsal üretimin toplam parasal karşılığının 2 milyar 500 bin lira olduğuna dikkati çekti.
Tarımın alt yapısının tam olarak yapılması gerektiğini belirten Vali Lekesiz, şöyle konuştu: “Reyhanlı ve Karaçay Barajı devreye girse, sulama sorunumuz olmazsa, basınçlı sulama sistemine girsek, narenciye ve zeytin başta olmak üzere doğru ürün desenlerine geçsek, sınıflamamızı, boylamamızı tüm her şeyimizi iyi yapsak, tarımda bir yıl elde ettiğimiz tarımsal üretimin çarpar karşılığı olan 2,5 milyar lirayı, örneğin 22,5 milyara çıkarabiliriz. Hepimizin ortak çabası bunun için. Güneşi bedava, her tarafı bereket kokan bu ilin ürettiğini daha fazla üretmek, zenginliğini daha da zenginleştirmek için koşturuyoruz. Kentte yapımı devam eden barajların tüm diğer çalışmaların hedefi tarımın kalkınması yönünde.”
Vali Lekesiz, Hatay’da toplam istihdam içerisinde tarımın yerinin yüzde 29 olduğunu belirterek, “Yani her istihdamda yer alan 100 kişi içerisinde 29 vatandaşımız tarımda istihdam ediliyor. Türkiye ortalaması ise yüzde 24 civarında. Hatay, Türkiye ortalamasından daha yüksek durumda. Bir başka ifadeyle tarım ilimizde daha ağırlıklı ve hakim bir sektör. O halde hepimiz tarıma daha fazla omuz vermemiz, daha fazla katkıda bulunmamız gerekiyor.” diye konuştu.
KIRSAL KALKINMANIN DESTEKLERıYLE ıLGıLı OLARAK 6 MıLYON LıRA DESTEK VERıLMışTıR
Makine ve ekipmanların çiftçiye yararları ve katkıları olacağını ifade eden Vali Lekesiz, şunları kaydetti: “Kırsal alanda zor şartlarda bedenen çalışan çiftçilerimizin bir taraftan işini kolaylaştırırken, diğer taraftan da onların başkalarıyla rekabet edebilmeleri ve maliyetinin de düşürülmesinde ciddi katkıları olacaktır. 2000’den 2007 yılına kadar zamanda kırsal kalkınmanın destekleriyle ilgili olarak 6 milyon lira destek verilmiştir. Bu fevkalede memnuniyet verici bir rakam. ümit ediyorum hepimizin ortak çalışmasıyla bu katkıları daha da arttıracağız.”
Konuşmalarının ardından çiftçilere makine-ekipman dağıtımı töreni protokol üyeleri tarafından yapıldı.
Daha fazla katkıda bulunmalıyız
Daha fazla HatayHatay kategorisinden daha fazla yazı »
İlk yorum yapan siz olun