İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ekmeğimizi ipekten ilk biz çıkardık…

ıl Milli Eğitim şube Müdür Ahmet Aydın Anadolu’da ilk ipek kumaşın Antakya merkeze bağlı Harbiye beldesinde dokunduğunu söyledi.
 
Aydın, Antakya Ticaret ve Sanayi Odasında (ATSO) Toplantı Salonu’nda düzenlenen, Avrupa Birliği (AB) Kadın ıstihdamının Desteklenmesi Hibe Programı kapsamında ”Ekmeğini ipekten çıkar” projesinin ”ıpekli dokuma sektörü tartışıyor” panelinde yaptığı konuşmada, Hatay’da Harbiye ve Samandağ yörelerinde eskiden bu yana çok sayıda dut ağaç yaprakları üzerinde ipek böceğinin beslendiğini, ipek kozası üretilmiş, ve bu nedenlerden dolayı ipek böcekçiliğinin çok geliştiğini belirtti.
 
ülkede ve kentte ipekli dokuma alanındaki sorunları belirleme, sorunları çözüme kavuşturma ve sektörün sıkıntılarını gidererek, ipekli dokumanın kentte ve ülkede hak ettiği değeri alabilmesi için yapılan bu panelin kayda değer olduğunu belirten Aydın, ”Bu alanda yeni uygulamaların ve teknolojik gelişmelerin neler olduğu, sektörün gelişmesi için yapılması gerekenlerin uzman kişiler tarafından ortaya konmasının olumlu gelişmeler getirecek. Kentimizde özellikle başta Samandağ ilçesi ve Harbiye beldelerinde ipekçilik hayli gelişmiş durumda. Anadolu’da ilk ipek kumaş dokuma Hatay’da yapıldığı bilinmektedir” dedi.
 
Yıldız-Selahattin Mıstıkoğlu Kız Teknik ve Meslek Lisesi Müdürü Hatice Soydan Sarcan ise ”Ekmeğini iplikten çıkar” projesinin ınsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı Kadın ıstihdamının Desteklenmesi Hibe Programı kapsamında AB Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edildiğini, çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Program Otoritesi ve Antakya Yıldız-Selahattin Mıstıkoğlu Kız Teknik ve Meslek Lisesi tarafından yürütüldüğünü kaydetti. 
 
Panelde Ankara üniversitesi Ziraat Fakültesi Zeotekni Bölümü’nden Prof. Dr. çetin Fıratlı, Gazi üniversitesi Tekstil Dokuma ve örgü Eğitimi Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Serpil Ortaç, Türkiye ıpek böcekçiliği ve ıpekçilik Milli Komitesi üyesi, Uludağ üniversitesi Ziraat Fakültesi Zeotekni Bölüm Başkanı Prof. Dr. ümran şahan ve Türkiye ıpek böcekçiliği ve ipekçilik Milli Komitesi Genel Sekreteri Perviz özdündar ipekli dokuma alanındaki il ve ülke bazındaki sorunlar ile alandaki gelişmeler hakkında bilgi verdiler. 
 
Panele Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Halil Sanlı, şube müdürleri, okul öğretmenleri ve öğrenciler katıldı.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir