İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Esnaf Ve ış Dünyası Tedirgin

Antakya Ticaret Borsası Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Ali Kuseyri, Suriye’ye Yapılan 2,5 Milyar Dolarlık ıhracatın, 300 Milyon Dolara gerilediğine vurgu yaptı.
 
 
 
Haber Merkezi
 
 
 
Mehmet Ali Kuseyri,  Suriye ile gelinen noktada her açıdan zararların büyüdüğünün altını çizerken, iş dünyasında çok ciddi sıkıntıların başladığını vurguladı.
 
 
 
Suriye ile ilişkilerin 2007 yılında serbest Ticaret anlaşması’nın imzalanması ile artış eğilimine girerek Türkiye’nin çıkarları doğrultusunda günümüze kadar katlanarak artan bir seyir izlediğini hatırlatan TOBB Yönetim Kurulu üyesi ve ATB Başkanı M. Ali Kuseyri yaptığı yazılı açıklamada,  “Bu ilişkiler 2011 yılında iki ülke arasındaki vizelerin kaldırılması ile de her yönden arzu edilen üst seviyelere ulaşmıştır.
 
 
 
 Ancak Ortadoğu’daki hızlı değişimler sınır komşumuz Suriye ile hem ekonomik, hem de dış politika konusunda sıkıntılı bir sürecin başlamasına neden olmuştur.” dedi.
 
 
 
Türkiye ile Suriye arasındaki siyasi ilişkilerin hızla bozulmasının sınır illerinde ve özellikle ilimiz Hatay’da ekonomik ve sosyal kayıplara yol açtığını belirten Kuseyri, “Ekonomik canlılık büyük darbe alırken, sorunun sürmesi beklentileri de olumsuz etkilemiştir. 
 
 
 
Bu durum Suriye ile gerek doğrudan gerekse Ortadoğu ülkelerine yönelik yoğun ticari ilişkileri bulunan ılimizde üretim, ihracat, Pazar kaybı, navlunun yükselmesi, istihdam gibi kayıpları gittikçe büyütmüştür’. ıfadelerinde bulundu.
 
 
 
Ekonomideki Hareketliliğin Yerini Durgunluk Aldı…
 
 
 
Mehmet Ali Kuseyri, özellikle Suriye sınır komşu olan illerdeki ekonomik hareketliğinin yerini durgunluğa bıraktığını söyleyerek, gelinen noktayı şöyle özetledi:
“ılimizde meydana gelen ekonomik, ticari, iş kaybı sorunları yerel iş dünyası çevreleri tarafından daha kuvvetle vurgulanmaktadır. 
 
 
 
Suriye’nin son yıllarda dış ticaretinde önemli kalem oluşturan ürünleri, yaklaşık 800 kilometrelik sınır komşuluğu bulunan Türkiye’den karşılamasıyla, özellikle bu ülkeyle sınır komşululuğu bulanan Hatay, Adana, Mersin, Gaziantep, Kilis ve Mardin kent ekonomilerinde yaşanan ciddi hareketlilik şu sıralarda tamamen durmuş ekonomik ve ticari ilişkileri büyük darbe almıştır.
 
 
 
 Hatay havaalanı da yaşanan bu olaylardan nasibini almış, olumsuz etkilenmiştir.
 
 
 
özellikle Taşımacılık sektöründeki problemler nedeniyle Suriye üzerinden Ortadoğu ülkelerine yapılan taşımacılığın durma noktasına gelmesiyle transit geçişler olumsuz etkilenmiştir. Türkiye’nin bu ülke üzerinden Ortadoğu ülkelerine ticareti de bitme noktasına getirilmiştir. şimdi, alternatif çözüm olarak Mersin’de Ro-Ro taşımacılığı başlamıştır. 
 
 
 
1 hafta içersinde de ıskenderun’da Ro-Ro taşımacılığı başlayacaktır.
 
 
 
 Fakat bu durum yeterli bir çözüm değildir. Kesinlikle Cilvegözü kapısının açık kalması, güvenliğin sürdürülebilir olması, can ve mal emniyetinin olması lazımdır.
 
 
 
 Suriye’de iç karışıklıktan dolayı daha önceden ücreti ödenen ve işal edilen ürünler tırlar da tampon bölgede beklemektedir. Bu bekleyen tırların bir kereye mahsus olarak ülkemize geçişine izin verilmesi lazımdır. ızin verilmediği takdirde Suriye’de parası ödeyip Türkiye’ye malı getiremeyen tüccarlarımızı çok sıkıntılı duruma düşeceklerdir.    
 
 
 
Tarihi ve kültürel bağlarımızın yüzyıllardır devam ettiği Suriye ile olan ticaret hacmimizin sıfır noktasına gelmesi kuşkusuz, bölge ekonomisine birçok alanda olumsuz yansımaları görüldüğü ortadadır.
 
 
 
 Temennimiz Suriye’nin biran önce sağlıklı bir siyasi yapıya kavuşması, bu olumsuzların sona erip eskiden olduğu gibi ticari kültürel sosyal ilişkilerin düzelmesidir”.
 
 
 
2.5 Milyar Dolarlık ıhracat 302 Milyon Dolara Geriledi
 
 
 
Kuseyri, Suriye’de yaşanan siyasi krizden dolayı, 2010 yılında 2,5 milyar dolarlık ihracatın, 2012 yılında 300 milyon dolara gerilediğine vurgu yaptığı açıklamasının son bölümünde ise artan zararlarla ilgili şu bilgileri aktardı:
 
 
 
“Kapanan bu kapılar bizim Güney, Güneydoğu ve Doğu illerimizden Suriye ve Suriye üzerinden körfez ülkelerine yayılan çok büyük bir üretim ve ticaret kapısı durumundaydı. Nitekim hükümetin almış olduğu bu kapatma ile Arap ülkelerine örneğin, ürdün’e gidilebilmesi için Suriye’den 550 km kaydedilirken, aynı yol Irak üzerinden 2000 km’ye çıkmaktadır.
 
 
 
Türkiye-Suriye ticaret hacmi 2010 yılında 2,5 milyar dolar seviyesinden Ocak-Mayıs 2012 döneminden 300 milyon dolara düşürerek adeta dış ticarette bir sonbaharın yaşanmasına neden olduğu görünümü vermektedir. 
 
 
 
Bu hazin sonbahar ihracatta transit taşımacılığımıza da yansıyarak, Suriye üzerinden 9 ülkeye yaptığımız ihracat geçen yıl Ocak-Mayıs döneminde 19 bin iken % 70 gerilemeyle 5 bin’e düşmüştür.
 
 
 
Düşen bu genel rakamları yanı sıra Güney Güneydoğu ve Doğu illerimizdeki girişimcilerimizin de feryatları yükselmeye başlamıştır.
 
 
 
 örneğin, Hatay’ın 2 sınır kapısından 2 yıl önce yılda 2,5 milyon kişi giriş-çıkış yaparken, Suriye olayları nedeniyle turistik amaçlı giriş-çıkışların sıfırlanması bu ilimizdeki esnafımızı, iş adamlarımızı ve özellikle taşımacılık ile uğraşan birçok girişimimizi,  çok zor durumda bırakmıştır.”

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir