İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hatay Barosu’ndan seminer…

Hatay Barosu tarafından, geçtiğimiz hafta sonu Antakya Dedeman Hotel’de “ınsan Ticareti Mağdurlarına Hukuki Yardım Sağlanması” konulu bir seminer gerçekleştirildi.

Hatay Barosu ve Uluslararası Göç örgütü işbirliği ile yapılan seminer iki gün sürdü.ıki günlük seminerin açılış konuşmasını yapan Baro Başkanı Av. Sinan Akgöl, Hatay’ın insan ticareti ve göçmen kaçakçılığı açısından bir geçiş noktası olduğunu ve Türkiye’nin insan ticareti ve göçmen kaçakçılığında hedef ülke konumunda bulunduğunu belirterek, yapılacak seminerin konu ile ilgili doğrudan hukuki yardım sağlayacak avukatlara büyük fayda sağlayacağını belirtti.

ınsan ticaretinin yasal süreçleri ve psikolojik tüm yönleriyle yatırıldığı seminerin birinci gününde, Uluslararası Göç örgütünden Anastasia Sağlam, insan ticareti olgusunu anlattı ve hangi fiillerin insan ticareti olabileceğini açıkladı. Daha sonra söz alan Emekli Cumhuriyet Savcısı ömer Süha Aldan, Türk Hukuku’nda insan ticaretine ilişkin yasal düzenlemeleri, insan ticaretinin ayırt edici özelliklerini, benzer suç türleri ile karşılaştırarak anlattı. Birinci günün sonunda Ankara Cumhuriyet Savcısı Mehmet Tamöz, Ceza Muhakemesi Kanunu’nda insan ticareti suçu ile ilgili koruma tedbirlerine ilişkin bilgiler verdi.

ıkinci gün ise Yargıtay 8. Ceza Dairesi Tetkik Hâkimi Rıfat Sagut; insan ticareti suçunun kovuşturulması sırasındaki özellikleri güncel Yargıtay uygulamalarından örnekler vererek açıkladı. Psikolog Zehra Tosun ise insan ticareti suçu sebebiyle travma geçirmiş mağdurlar ile görüşmeyi, mağdurlara nasıl yaklaşılması gerektiğini ve insan ticareti mağdurlarının acil ihtiyaçlarını örneklerle anlattı. Daha sonra Uluslararası Göç örgütü ınsan Ticareti Program Koordinatörü Meltem Ersan, insan ticareti suçunun önlenmesi ve mağdurların hakları açısından Uluslararası Göç örgütü tarafından yapılan çalışmaları ve mağdurların tespit edilmesi süreci ile ilgili bilgiler verdi ve kolluk güçleri ile adli yetkililer ve Sivil Toplum Kuruluşları arasında yapılması gereken işbirliğinin önemine dikkat çekti.

Seminerin ikinci gününde son olarak söz alan  ıstanbul Barosu’ndan Av. Ayşe Yazıcı ile Ankara Barosu’ndan Av. şükran Kitik ise mağdurların ceza ve idare hukukundan kaynaklanan hakları ile idari düzenlemeleri ve müdafi açısından insan ticareti suçunun soruşturulması sürecini anlattı.
Seminerin sonunda seminere katılan Hatay Barosu avukatlarına sertifika verildi.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir