İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hatay’ da Sufizen Konseri…

Hatay Valiliği-Antakya Belediyesi işbirliğiyle 23 Ekim Cuma günü saat 20.00’de ünlü neyzen Süleyman Erguner ve beraberindeki sanatçıların sahne alacağı “Sufizen “konseri ıl Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek. Etkinliğin halka açık ve ücretsiz olduğu bildirilirken, konsere dileyen herkesin katılım gösterebileceği belirtildi.
 
AçIKLAMA: Ney günümüzden 7000 yıl önce bulunduğu Sümer Medeniyeti kazılarından anlaşılan ve çok eski çağlardan beri Türk musikisinde kullanılan kamıştan yapılan nefesli bir sazdır. Ney’in ilk örneği halen Amerika’da Philadelphia üniversitesi Arkeoloji Müzesinde sergilenmektedir. Günümüzde gerek Ney’in yapımı ve gerekse icrasında dünyanın en önemli ustalarından Neyzen Doç. Dr. Süleyman Erguner,  “SÛFıZEN”  konseriyle, ortaya çıkan topluluk anlayışı ve beraberliği; Türk Klasik ve Tasavvuf müzikleri birleşimindeki tını ve nağmelerle;  NEY’in  anavatanı Hatay’da ilk defa sahnede yer alacak ve yolculuğuna devam edecek…
NEY, ülkemizde ve dünyada yoğunlukla tercih edilen ve aranılan bir enstrümandır.  Ney’in esası olan kamışın  en kalitelisi  “Hatay Kamışı”dır. Bu anlamda,  Hatay’ın ney kamışları,  dünya markası olmuştur.
ülkemizde ve çeşitli ülkelerde 1970’li yıllardan itibaren konserler  veren Süleyman ERGUNER’in   Hatay kamışından  yapılmış  NEY’leri  ile olan birlikteliği,  çeşitli  temalardaki  konserleriyle  sürmektedir.
Doğunun ses veren renklerini, vurgularını, nağmelerini, ıstanbul ve özellikle Anadolu’nun özü olan “Sûfi ve Zen” anlayışı, sadeliği buluşmasında Süleyman Erguner’in Neyi ile bir araya getiren  ve enstrümantal-vokal yapıdaki bu konserin repertuarı   doğaçlamalar ve  eserlerden oluşuyor…  
 
NEYZEN DOç. DR. SüLEYMAN ERGUNER KıMDıRıstanbul, çapa’da, 1957 yılında doğdu. Neyzen, bestekâr Süleyman Erguner’in torunu, neyzen Ulvi Erguner’in oğludur. Beş yaşından itibaren babası Ulvi Erguner’den ney ve musiki eğitimi almaya başladı ve bu çalışmalarını Ulvi Erguner’in 1974 yılında vefatına kadar sürdürdü. 1973’te, 16 yaşında iken, ıstanbul Spor ve Sergi Sarayı’ndaki Mevlevi-Sema Töreni’ne; 1974’te Konya’da yapılan “Mevlana Anma Törenleri”ne katıldı ve ısmail Dede Efendi’nin Bestenigâr Mevlevi Âyini’ni icra etti. 1975’te Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) ıstanbul Radyosu’nda “amatör sanatçı” sınavını kazanarak neyzen olarak çalışmaya başladı, yurtdışındaki ilk konserini Polonya’da verdi. 1978’de, ıstanbul Belediye Konservatuarı Türk Musikisi ıcra Heyeti’nde göreve başladı; aynı zamanda ıstanbul Radyosu ve televizyon programlarında neyzenliğe devam ediyordu. Marmara üniversitesi Ticari ve ıdari Bilimler Fakültesi’ni 1981’de bitirdi. 1976 yılında açılan Türk Musikisi Devlet Konservatuarı’na girdi ve mezuniyet sonrasında Ney, Türk Müziği Nazariyatı-Solfeji ve Müzikoloji öğretim üyesi oldu. 1985’te YöK tarafından, sanat çalışmaları kapsamında doçentlik unvanı verildi. Marmara üniversitesi’nde, Türk Müziği tarihi, teorisi üzerinde yüksek lisans (1991) ve doktora yaptı (1997). ıstanbul Radyosu’nda ney sanatçılığı, Klasik Türk Musikisi ve Tasavvuf Musikisi koroları şefliğinin ardından, TRT Müzik Dairesi Başkanı oldu. 2006’da TRT’den emekli olduktan sonra Ney derslerini verdiği ve ney yapım çalışmalarını sürdürdüğü “Süleyman Erguner Ney Atölyesi”ni kurdu.
 
1975’ten beri Türkiye ve çeşitli ülkelerdeki kültür, sanat faaliyetlerine katılmış,birçok konser vermiştir. 1981’den itibaren,Galata, üsküdar Mevlevihanelerinde “Mevlevi–Sema” törenlerinin başlamasında gayret göstermiş ve neyzenbaşılık görevinde bulunmuştur. 1987 Konya Mevlana Törenleri’nde neyzenbaşı olarak katılmıştır. Türkiye Yazarlar Birliği’nce -1997 Yılı Türk Müziği Sanatçısı- seçilmiştir. Avrupa Birliği’nce düzenlenen “Uluslararası Ney Festivali”nin sanat ve idari direktörü olmuş; Kahire ve Tunus Müzik Enstitülerinde ney ve müzik teorisi dersleri vermiştir. 2007 Mevlana Yılı dolayısıyla “Süleyman Erguner Uluslararası Ney Topluluğu”nu kurarak, tarihte ilk olarak, 30’u aşkın neyzen ile neyin diğer ülkelerdeki sedalarını, ulusal ve uluslararası birlikteliğini konserle (CRR) sergilemiştir.
 
Beste, kitap çalışmaları ve yayımlarının yanında, birçok CD’si bulunmaktadır. 1986’dan itibaren yayımladığı, 2 uygulama CD’li Ney Metodu, ney konusunda bir dünya kitabı olmuştur. Ayrıca, Neyzen “Süleyman-Ulvi” Erguner ve Rauf Yekta Bey kitaplarını yazmış ve yayımlamıştır. Yine, Ney literatüründe ilk ve tek olan şah Ney CD’sini yayımlamıştır. Ses, kanun sanatçısı ve koro şefi Alev Erguner ile evli olup, Ulvi Murat ve Neycan adlarında iki çocuğu vardır. Konser, CD-kitap çalışmalarının yanı sıra, “Süleyman Erguner Ney Atölyesi”nde, 30 yılı aşkın sürdürdüğü Ney yapımını, Ney ve Türk musikisi derslerini vermeye devam etmektedir.
SUFıZEN TOPLULUğU SANATçILARI: Süleyman ERGUNER- Ney Ali Rıza şAHıN – SolistMustafa şAHıN- SolistAhmet BARAN-Kanun Kamuran UMULDAş- Ud Serdar BışıREN-Bendir 

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir