İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

“Hatay” Hava kirliliğinde derece yaptı…

Türkiye ıstatistik Kurumu (TüıK), şubat ayına ilişkin hava kalitesi verilerini açıkladı. ‘Hava kirliliği önemli boyutlarda değil’ denen ilimiz Hatay için üzücü bir sonuç ortaya çıktı. Aynı dönemde duman kirliliği yani partiküller madde (PM10)(1) ortalamalarının en yüksek bulunduğu iller arasında ne yazık ki ilimiz Hatay’da var.
 
ılimiz Hatay, duman kirliliği temel alınarak yapılan ölçümlerde Türkiye’nin 81 ili arasında 4. oldu. Türkiye ıstatistik Kurumu (TüıK), şubat ayına ilişkin hava kalitesi verilerine göre, asıl kaynağı yakıt olan kükürt dioksit ve partiküller madde oranlarının en yüksek olduğu iki il Tekirdağ ve Kahramanmaraş oldu.
 
şubat ayında kükürt dioksit ortalamalarının en yüksek bulunduğu il ve ilçe merkezleri kirlilik sırasına göre Tekirdağ başta olmak üzere, Hakkâri, Kars, Bitlis ve Van oldu. Aynı dönemde duman kirliliği yani partiküller madde (PM10)(1) ortalamalarının en yüksek bulunduğu il ve ilçe merkezleri ise kirlilik sırasına göre Kahramanmaraş, Karabük, Batman, Hatay ve Van olarak tespit edildi.
 
Sınır değer ve uyarı eşitliği aşıldı Kükürt dioksit ve partiküller madde ortalamalarında sınır değer ve uyarı eşiği aşıldı. 2009 yılı şubat ayında il ve ilçe merkezlerinde ölçüm yapılan istasyonlardan elde edilen kükürt dioksit ortalamaları incelendiğinde, Kısa Vadeli Sınır (KVS) Değeri Edirne’de aşıldı. Kısa vadeli sınır değerin aşılması ise acil önlem alınması anlamına geliyor.
 
ılk Seviye Uyarı Eşiği ise, ölçüm yapılan hiçbir istasyonda aşılmadı. Aynı dönemde partiküller madde ortalamaları incelendiğinde ise, Kısa Vadeli Sınır Değeri Adıyaman, Afyon Karahisar, Bitlis, Bolu, Elazığ, Gaziantep, Hakkâri, Hatay, Kütahya, K.Maraş, K.Maraş (Elbistan), Mardin, şanlıurfa, Batman, Iğdır, Karabük ve Kilis’de aşıldı. ılk Seviye Uyarı Eşiği ise Adıyaman, Afyon Karahisar, Bitlis, Bolu, çorum, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hakkâri, Hatay, Kütahya, K.Maraş, K.Maraş (Elbistan), Mardin, şanlıurfa, Batman, Iğdır, Karabük ve Kilis’te aşıldı.
 
Kükürt dioksit ve ince partiküllere uzun süreli maruziyet, solunum hastalıklarına, akciğerlerin savunma mekanizmasında değişikliklere ve mevcut kalp hastalıklarının kötüleşmesine sebep olabilir. Bu etkilere karşı en hassas grup ise, çocuklar, yaşlılar ve kronik akciğer hastalığı ile kalp hastalığı olan kişilerdir.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir