İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hatay ıncir Üretimine El Attı…

Mkü Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Aytekin Polat, Türkiye’nin yılda yaklaşık 250 bin ton incir üretimiyle dünyada ilk sırada yer aldığını söyledi. Türkiye’de en fazla incirin 106 bin tonla Aydın, 22 bin tonla ızmir, 16 bin tonla Bursa ve 13 bin ton ile Mersin’de üretildiğini, bunları 224 bin 760 ağaç bulunan ve 6 bin 665 tonla Hatay’ın takip ettiğini ifade eden Polat, bu sayede dünyanın birçok ülkesine yaş ve kuru incir ihracatının gerçekleştirildiğini kaydetti.
 
ıncir üretimi açısından Hatay’ın uygun iklim özellikleri ve verimli topraklara sahip olduğunu, ancak bunun tam anlamıyla değerlendirilemediğini vurgulayan Polat “Yöremizde yetiştirilen incir çeşitleri, görünüm, dayanıklılık ve lezzet anlamında ihracata yönelik değil. Hazırladığımız proje kapsamında, öncelikle Hatay’daki yerel incir çeşitlerini tespit ettik. Bu kapsamda, 10 binlerce incir ağacını inceledik. Bölgemizde 76 yerel incir çeşidi olduğunu saptadık. Ancak bu çeşitlerin, ihracatta talep edilen büyüklük, ağırlık ve lezzet açısından uygun olmadığını gördük” dedi.
 
Yerel çeşitleri belirlemenin ardından, Aydın, ızmir, Bursa gibi illerde yoğun olarak yetiştiriciliği yapılan sarılıp ve Bursa siyahı gibi ihracatı yapılan çeşitlerin fidanlarının Hatay’da deneme dikimini yaptıklarını belirten Polat, Dörtyol ve Kırıkhan ilçelerinde oluşturdukları incir bahçelerinde yürüttükleri araştırma kapsamında olumlu sonuç aldıklarını kaydetti.
 
çeşitlerin yerel tiplere göre daha dayanıklı, lezzetli olduğunu vurgulayan Polat, ”ıhracatı yapılan çeşitlerden yerellere göre ağaç başına iki katı verim aldık. Ağaç başına 20-25 kilo olan verim ihracatı yapılanlarda 45 kiloya kadar çıktı. Bunun yanı sıra yerel çeşitte birim ağırlık 50 gramın altında kalırken, diğerlerinden üstünde bir sonuç aldık ve lezzet yönünden de daha iyi olduğunu tespit ettik. Projeyle daha fazla verim elde etme, kapasiteyi katlama ve üreticinin refahını yükseltme hedefindeyiz” diye konuştu.
 
üreticilerin, Hatay’dan Avrupa ve Orta Doğu ülkelerine ihraç edilebilecek kaliteli inciri yetiştirebileceğini ifade eden Polat, bu sayede ekonomiye daha fazla katkı sağlanabileceğini ve yörenin adının incirle de duyurabileceğini kaydetti.
 
Polat, incirle ilgili Hatay’da yaptıkları çalışmaların sonuçlarını Fas’ta düzenlenen ve 23 ülkeden yaklaşık 150 bilim adamının katıldığı ”4. Uluslararası ıncir Sempozyumu”nda sunduklarını ve çok olumlu tepkiler aldıklarını da sözlerine ekledi

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir