İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hatay; Mobbing’ i öğreniyor…

Türkçe olarak tam karşıtı bulunmayan ancak “işyerinde psikolojik baskı” yani “yıldırma” politikası olarak tanımlanan Mobbing’in bir diğer tanımı ise “duygusal saldırı”. Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere dünyanın  pek çok yerinde yaygın olarak bilinen, yasalarda, iş sözleşmelerinde bile yer alan mobbing artık Türkiye’de de tartışılmaya başlandı. 2009 yılı içersinde Türkiye’de de iş hayatı literatürüne giren Mobbing Hatay KAGıD ve HAGıAD işbirliği ile şimdi Hatay gündeminde.
 
Birçok farklılığa öncü olan Hatay Kadın Girişimciler Derneği ve Hatay Genç ışadamları Derneği,  işyerlerinde ciddi iş kaybına neden olarak gösterilen Mobbing’i Antakya’da bir seminer ile tartışmaya açıyor. Seminer Türkiye’nin ilk Mobbing Araştırma Bilgilendirme ve Destek Merkezi kurucusu çağlar çabuk tarafından verilecek.7 Ekim 2009’da Antakya Ticaret Sanayi Odası’ nda iki oturum halinde gerçekleşecek olan seminer sabah saatlerinde işveren ve yöneticilere, öğleden sonra ise çalışanlara verilecek. Seminer sonunda sertifika dağıtımı yapılacak.
Mobbing nedir?
ış hayatının bütün aktörlerini ilgilendiren bir kavram olan duygusal baskı (mobbing), rekabet arttıkça çalışanları, dolayısıyla da şirketleri giderek daha fazla tehdit ediyor. ışyerinde psikolojik terör” şeklinde tanımlanan Mobbing, işyerinde hedef olarak seçilen kişiye yönelik taciz edici davranışlarla gelişiyor. Saldırganlar veya mobbingciler; iş arkadaşları, üstler veya hatta astlar olabileceği gibi bazen de işletmenin kendisi olabiliyor. ış arkadaşı kıskançlık veya basit olarak duyduğu antipati nedeniyle mobbing yapabiliyor.
Mobbing kurbanlarının ortak özellikleri…
 Kurbanların çoğunluğunun üstün özelliklere sahip; zeki, yaratıcı, başarı odaklı, kendilerini işine adamış kişiler olduğu sonucuna ulaşılmış. özellikle yaratıcılık tarafı gelişmiş olan kişiler, getirdikleri yeni fikirler yüzünden, taşların fazla oynamamasını isteyen gelenekçi eski çalışanlar tarafından yıldırma politikasına maruz bırakılabiliyor.
 
Departmanınızdaki diğer çalışanlardan çok daha üstün bir performans gösteriyor,çok daha fazla çalışıyor, çok daha fazla mesaiye kalıyorsanız,bu “kötü” davranışlarınız iş arkadaşlarınız tarafından cezalandırılmak istenebilir.Yıldırmaya hedef olanlarda gözlemlenen diğer ortak özellikler; sosyal hayatta içlerine kapanık olmaya meyilli, kendilerine güvenleri az, dürüst ve yumuşak başlı olmaları…
 
*****************************
 
Mobbing’ le Mücadelede Diğer ülkelerin çalışmaları…Dünyada Mobbing…  Avrupa Birliği’ ne üye devletlerde, işverenlerin çalışanları fiziksel, psikososyal ve/veya cinsel şiddet ve tacize karşı koruma yükümlülüğüne ilişkin yasal düzenlemeleri yapmak zorundalar.
 Fransa’da, ış Kanunu’nda işçi, ruhsal ve fiziksel sağlığını tehlikeye düşürecek, haklarını ve onurunu zedeleyecek manevi tacize karşı korunmuş, işveren psikolojik tacizi engellemek için her türlü önlemi almakla yükümlü tutulmuştur.
 Belçika Hukuku’nda 2007 yılında yürürlüğe konulan yasa hükümlerine göre, işveren tacizi önleyici her türlü önlemi almak yükümlülüğündedir. ışçinin şikayetine rağmen gerekli önlemler alınmaz ise yargı yoluna başvurulur.
 Hollanda Hukuku’nda göre işçi, hem işverenin hem de diğer işçilerin psikolojik tacizine karşı korunmaktadır. ışverenin psikolojik tacizi engellememesi durumunda da, işçiye tazminat yükümlülüğü bulunmaktadır.
 Alman Hukuku’ nda psikolojik taciz, Alman Medeni Kanunu’nda işverenin işçiyi gözetme borcu kapsamında değerlendirilmektedir. ışverenin psikolojik tacizde bulunmasının yaptırımı tazminattır.  
ıngiltere’ de ve ırlanda’da ise mobbing, eşitlik mevzuatı çerçevesinde değerlendirilmektedir. ırlanda’da 2007’de yayımlanan yönetmelikle, manevi tacizin işverenlerce değerlendirilmesi ve önlenmesi zorunludur.
 Japonya’ da Mobbing mağdurları için sendika tarafından kurulan danışma hattı, sadece 1996′ da haziran ve ekim ayları arasında 1700 işçiye hizmet verdi.
 ABD’ de psikolojik taciz birçok eyalet yasasında fiziksel tacizle birlikte “işyerinde şiddet” kapsamında değerlendirilirken pratikte ancak cinsiyet, ırk ve din ayrımcılığı gibi konularla ilişkili olduğu durumlarda mobbing’le cezalandırılıyor.
 ısveç’ te mobbing, 1994″ten beri ış Güvenliği ve ışçi Sağlığı yasası kapsamında suç sayılıyor.
 Finlandiya’ da 2000 yılından bu yana psikolojik şiddet suçu sayılıyor.
 

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir