İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hatay’da deprem korkuttu…

Hatay’ın Samandağ ilçesinde sabah saatlerinde (17-06-2009’da tam olarak saat 7.29’da ) 4.5 şiddetinde bir deprem oldu… Can kaybının olmadığı deprem halk arasında korkuya sebep oldu.Depremde küçük çaplı maddi hasar oluşurken, can kaybı yada yaralanma hususunda henüz ayrıntılı bilgi ulaşmadı…

Bazı kaynaklar depremin merkez üssünü Yayladağı olarak duyurduysa da Kandilli Rasaşanesi’ nden alınan bilgilere göre deprem Samandağ merkez üslü gerçekleşti ve Yayladağı’nda da hissedildi…

Deprem Hatay’ı tekrar salladı…

Saat 17.03 ‘te Samandağ bu defa 3.1 şiddetinde sallandı… Artçı olduğu düşünülen deprem bir önceki kadar endişe yaratmadı.

Hatay’da 4,5 büyüklüğünde deprem den sonra bu artçı deprem uzmanlarca memnuniyetle karşılandı…

 

Hatırlanacağı üzere;Mart ayı içerisinde

Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara: “Hatay’da 7 şiddetinde bir deprem olabilir”  demişti…

 

Boğaziçi üniversitesi Kandilli Rasaşanesi Deprem Araştırmaları Enstitüsü eski Müdürü ve Türk Kızılayı Genel Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Hatay’ın birinci derece deprem kuşağında olduğunu belirterek, Hatay’da 7 ve üzerinde bir deprem olabileceğini söyledi.

 

Hatay Valiliği’nin konuğu olan “Deprem Dede” lakaplı Ahmet Mete Işıkara, Valilik Brifing Salonu’nda ilçe kaymakamları, Milli Eğitim Müdürü şenol Genç, Müftü Mustafa Sinanoğlu, mahalli idare temsilcileri, oda başkanları ve basın mensuplarıyla biraraya gelerek Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma Projesi’nin tanıtımını yaptı. Işıkara, deprem gerçeğini herkesin kabul etmesi gerektiğine işaret ederek, “Hedefimiz insanları enkazlardan kurtarmak değil, hedef insanların enkaz altında kalmasını önlemek. Bu nedenle projemize muhtarların, öğretmenlerin ve din görevlilerinin destek vermesini istiyoruz. Mevcut proje 2007 Ocak ayında ıstanbul’da başladı. şimdi de tüm Türkiye’ye dalga dalga yayılması sağlanıyor” diye konuştu.

 

Hatay’ın birinci derece deprem bölgesinde bulunduğunu dile getiren Işıkara, “Hatay depremlere, sele açık bir bölgede. Deprem gerçeğini kabul etmeli ve ona göre hareket etmeliyiz. Türkiye bir depremler ülkesi, bu anlamda Hatay’da birinci derece deprem kuşağında ve aktif fay zonu içerisinde. Hatay’da gecikmiş bir deprem vardır. Küçük küçük sarsıntılar oluyor ama yeterli değil. Altını önemli çiziyorum; Hatay’da 7 ve 7’nin üzerinde bir deprem eninde sonunda olacak. Bu gerçeği kabul edelim ve gerekeni yapalım. şimdi yapmak istediğimiz tüm toplum kesimlerini bilinçlendirmek ve eğitmek. Eğitim için de çekirdekten, aileden başlamalıyız. Aileler bilinçli hale gelmeli. Kaymakamlıklar, milli eğitim müdürlükleri, müftülükler, muhtarlar, mahalli idareler bilinçli hale gelmeli” dedi.

 

Gümüşhane’de yaşanan çığ felaketine de değinen Işıkara, “Burada eğitim son derece önemli. Rahmetli olan arkadaşlarımız eğitimli olmuş olsalardı, bugün bu acı yaşanmayacaktı. çığ ve yamaç eğitimi alsalardı belki yaşayacaklardı” ifadelerini kullandı.

 

29 Mart seçimleri öncesinde seçilecek olan belediye başkanlarına mesaj yollayan Işıkara, “Antakya’ya baktığımda yamaçlarda yapılar olduğunu görüyorum, muhtemel bir depremde bu yamaçlarda bulunan evler hem sel tehlikesi altında hem de heyelan. Bu nedenle kentsel dönüşüme ağırlık verilmeli, bunu yaparken de tarım arazileri yapılaşmaya açılmamalı” şeklinde konuştu. 

 

Birinci dereceden deprem kuşağında olan Hatay 1997 yılında yaşanan 5,5 şiddetindeki deprem sonrası dün sabah saatlerinde bir kez daha sallandı. 4.5 şiddetindeki depremle birlikte evlerinden dışarıya fırlayan vatandaşlar depremin şokunu uzun bir süre üzerilerinden atamadı. Cadde ve sokakların korkuyla dışarı çıkan vatandaşlarca dolduğu sabah saatlerindeki heyecan öğlene kadar sürdü. Depremden hemen sonra Polis ve Jandarma ekipleri kentin cadde ve sokaklarında devriye gezerek yaşanan deprem sonrası ciddi bir sorun olup olmadığını gözlemlemeye çalıştılar.

 

MERKEZ üSSü SAMANDAğ MI YAYLADAğ MI?

 

Depremden hemen sonra bazı haber kanalları depremin merkez üssünün Yayladağı ilçesi olduğunu açıklarken, bazı haber kanalları ise merkez üssünün Samandağ ilçesi olduğunu dile getirdi. Depremden yaklaşık 2,5 saat sonra Hatay Vali Vekili ömer Bedrettin Sağsöz ise depremin merkez üssünün Antakya’nın 5 kilometre güneydoğusunda olduğunu söyledi. Sabah saatlerinde deprem sonrası yaşanan telaş ve panik havası öğlen saatlerine doğru tüm kentte dağıldı.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir