Bazı programlara katılmak üzere 21.01.2011 Cuma günü ilimize teşrif eden Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanımız Sayın Zafer çağlayan, 22.01.2011 Cumartesi günü saat 15.00’de ‘Yaş Meyve-Sebze ıhracatı ve Hatay’ konulu toplantıya katıldı.
Akdeniz Yaş Meyve Sebze ıhracatçıları Birliği (AKıB) ve Ulusal Turunçgil Konseyi tarafından Anemon Otel’de gerçekleştirilen toplantıda konuşan Bakan çağlayan, Hatay’da bulunmaktan dolayı son derece mutlu olduğunu dile getirerek, ilimizin en güzel tarafının, çeşitli etnik kökenli insanların birarada kardeşçe yaşaması olduğunu söyledi.
Hatay’ın 1.7 milyar dolar ihracatla 9.sırada olduğunu hatırlatan Bakan çağlayan, bunun 2 milyar doları geçeceğini umut ettiğini kaydetti.ıskenderun ilçemizin Türkiye’nin dış ticareti açısından son derece önemli mesafeler kat ettiğini ifade eden çağlayan, ‘Türkiye’nin yassı mamulde dışa bağımlılığı giderek azalıyor. Türkiye yassı mamul ihtiyacının yarısını yerli kaynaklardan, yarısını da dışardan işal eden bir ülkeydi
. Yassı mamul tesislerinin kurulması ile beraber ve yeni açılacak olan tesislerle Hatay’ın ihracatı daha fazla artacak, böylelikle Hatay’ın ihracattaki payı giderek çok daha yukarıya tırmanacaktır. Bu da böylesine güzel bir ilde işsizlik rakamlarının daha aşağı çekilmesinde önemli bir sistem yaratacaktır’ diye konuştu.
Devletin yapmış olduğu destekler arasında aslan payını her zaman tarım sektörünün almış olduğunu ifade eden çağlayan, ‘Niye, çünkü tarım sektörü son derece önemli. Bugün nüfusun yaklaşık yüzde 25’e yakını bu sektörde istihdam ediliyor. GSMH’nın yüzde 8’den fazlasını bu sektör oluşturuyor. ıhracatımız içinde yüzde 10’luk bir aslan payına sahip. Tarım ihracatı içinde yaklaşık yüzde 20’si de yaş meyve sebze ihracatını oluşturuyor. Bunda da Hatay’ın son derece önemi var.’şeklinde konuştu.
HEDEF ıHRACATTA 500 MıLYAR TL
Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin tarihinde ilk defa uzun vadeli bir program yaparak, 2023 yılında yani Cumhuriyetin 100. kuruluş dönümünde 500 milyar TL’lik bir ihracat hedeflediğini, bir trilyon doları geçen dış ticaret, dünyanın ilk 10 ülkesi içinde olmayı ve en az 10 uluslar arası markaya sahip Türk firmaları olmasını hedeflediğini ifade eden Bakan çağlayan, ‘2001- 2002 öncesi yıllarda uzun vade sadece 6 aydı. Bugün Türkiye 13 yıl sonrasını bir hedef koyarak, bu hedefi gerçekleştirmesi noktasında önemli adımlar atıyor.’diye konuştu.
2002 yılında Türkiye’nin ihracatının 36 milyar dolar olduğunu, bunu 2008 yılında 132 milyar dolara çıkardıklarını belirten çağlayan, ‘Unutmayalım 1980’lerde Türkiye sadece 3 milyar dolar ihracat yapan bir ülkeydi. 1980’den 2002’ye kadar 22 yılda ihracat 3 milyar dolarlardan 36 milyar dolara, 2002’den 2008’e ihracat, 36 milyar dolardan 132 milyar dolara yükselmiş vaziyette. Bu, Türkiye’nin bu konudaki önemini gösteriyor.’dedi.
Bakan çağlayan, 2008 yılı verilerine göre; dünya taze sebze üretiminde 457 milyon tonla çin’in birinci, Hindistan’ın 78 milyon tonla ikinci, Amerika’nın 36,4 milyon tonla üçüncü, Türkiye’nin ise 27,1 milyon tonla dünya sıralamasında dördüncü olduğunu belirtti. Bakan çağlayan, ülkemizin dünya taze meyve üretiminde 12,8 milyon tonla dünya sıralamasında 11. sırada olduğunu da sözlerine ekledi.
üLKEMıZ ıçıN KOşTURUYORUZ
Hatay Valimiz Sayın Mehmet Celalettin Lekesiz ise, Sayın Bakanımızın Hatay için zaman ayırmasından dolayı teşekkür edereka, ‘Hepimiz bu ülkenin daha iyiye, daha güzele gitmesi için, daha güçlü bir Türkiye’yi inşa etmek için koşuşturuyoruz. Dur durak bilmeden hem ulusal düzeyde hem uluslararası düzeyde bu ülke için koşturan Sayın Bakanımıza ilimize zaman ayırdığı için teşekkür ederim’ dedi.
Son yıllarda yapılan yatırımlarla ilimizde ekonomik olarak sulanabilir arazinin %20.3’lere geldiğini, yeni başlayan sulama yatırımları ile önümüzdeki birkaç yıl içerisinde bu oranın yüzde 80’lere varacağını kaydeden Lekesiz, ‘Buna bağlı olarak üretim deseninin değişmesi, daha yüksek katma değerli ürünlerin üretilebilmesi ve tarımın çiftçimiz için, ilimiz ve ülkemiz için zenginlik üreten bir araç haline gelebilmesi sağlanacaktır’ dedi.
DüNYADA BüYüK BıR DöNüşüM YAşANIYOR
Dünyada büyük bir dönüşüm yaşandığını, buna kişi ve kurumların, devletlerin ayak uydurması gerektiğini vurgulayan Vali Lekesiz, ‘ıntersektörel ve interküresel bağlantıları dünya çapında hepimizin iyi görmesi, deyim yerindeyse küresel resmi iyi görüp küresel resim içerisinde de ülkemizin, ilimizin konumunu görmek, ilimizin ve ülkemizin dünya yarışında daha iyiye gidebilmesi için illerimizin sahip olduğu her bir potansiyele bir aktivite kazandırıp ülkenin kalkınmasına destek vermesi gereği son derece açık.’ diye konuştu.
Bireysel doğrularla hareket etmek yerine kurumsal doğrularla hareket etmenin daha doğru olduğuna inanarak ıl Startejik Planı hazırladıklarını hatırlatan Lekesiz, ‘ılin tamamını değerlendirdiğimizde gördüm ki, belli sektörler hem ulusal düzeyde hem de uluslar arası düzeyde iddialı olmamızı adeta zorunlu kılıyor. Bunlardan biri de tarım. ülkemizin durumu nedir, Hatay’ın payı nedir, Hatay’ın payının içinde de tarımın payı nedir? Bunu nasıl artırabilirizin anlayışı içinde biz bir de ‘Kırsal Kalkınma ve Tarım Strateji Planı’ hazırladık. Artık hangi malı, hangi hizmeti üretirseniz üretiniz; dünya standartlarında ve dünya pazarlarında hedefleyerek yapmak durumundasınız.’ dedi.
Lekesiz, ilimizin, her yerde olmayan bir toprağa ve iklime sahip olduğunu ve bunu en iyi şekilde değerlendirmek istediklerini de kaydederek, ‘2000’li yılların başında yaklaşık 500 milyon TL olan tarımsal üretimimizin yıllık parasal karşılığının bugün yaklaşık 3 milyara yaklaşmış olması memnuniyet verici ama bunu çok daha ileri noktalara taşımak istiyoruz. Kırsal Kalkınma Planını kamuoyu ile paylaşacağız. Bunun içinde ihracatın çok önemli payı var.’dedi.
ılimizin kalkınmasını sağlayan havaalanı, bölünmüş yollar gibi pek çok konudaki alt yapı hizmetlerinde verilen katkılardan dolayı Sayın Bakanımız şahsında Hükümetimize şükran duygularını ileten Lekesiz, ‘Yaş Meyve-Sebze ıhracatı ve Hatay’ konulu toplantıyı düzenleyen ve emeği geçenlere de ayrı ayrı teşekkür etti.
Türkiye ıhracatçılar Meclisi (TıM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de, Türkiye’nin 2023 ihracat hedeflerine ulaşması için katma değeri yüksek ürünlere yönelmek şeklinde bir çalışmaları olduğunu söyledi. Büyükekşi, Türkiye’nin bundan sonraki yapması gereken çalışmalar hakkında da bilgiler verdi.
Adana Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat ise, yeni pazarlar bulmanın önemli olduğunu fakat yeni pazar arayışındayken eski pazarların kaybedilmemesi gerektiğini belirtti. Fırat, ihracatta güneye doğru dönmeye başlanılmış olduğunu sözlerine ekledi.TBMM Tarım Komisyonu Başkanı ve Adana Milletvekili Prof. Dr. Vahit Kirişçi de, tarımın ve tarımdan elde etmiş olduğumuz gıdanın ülkemiz ve tüm insanlık için önemi ve vazgeçilmiş olduğunun bir kez daha vurgulanmış olmasından dolayı memnuniyet duyduğunu ifade etti.
Enflasyonun 35 yıllık bir aradan sonra tek haneli bir rakama yeniden indirilmiş olması ve bu çerçevede enflasyonu oluşturan unsurlar incelendiğinde özellikle gıda fiyatlarındaki değişimin bu enflasyon üzerine olan etkisinin farkedilmesinin tarımın ve tarımdan elde edilen ürünleri ifade eden gıdayı önemli kıldığını ifade eden Kirişçi, Ekim 2010’da enflasyon içinde gıda fiyatlarındaki değişimin yüzde 55.6 olduğunu, Kasım ayında yüzde 47.6’ya düştüğünü, Aralık’da yüzde 30’larda kaldığını belirterek, ‘Halbuki 2004-2006 döneminde gıda Türkiye ortalaması yüzde 23.9 idi. Dolayısıyla biz ülke olarak mutlak suretle güvenilir ve yeterli gıda üreteceğiz, ama bunu üretirken ülkemizin tek haneli rakama indirmiş olduğu enflasyonu da gıda fiyatlarındaki değişim ile tetiklemeyeceğiz’diye konuştu.
Akdeniz Yaş Meyve Sebze ıhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kavak ise, tarımın önemine vurgu yaparak ihracattaki rakamsal verileri katılımcılarla paylaştı.Toplantı sonunda Ali Kavak tarafından Bakan çağlayan, Milletvekili Fırat, TıM Başkanı Büyükekşi, TBMM Tarım Komisyonu Başkanı Kirişçi, Tarım Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Arslan ve Valimiz Sayın Lekesiz’e hediyeler sunuldu.
Toplantı karşılıklı görüş alışverişi, sorun ve önerilerin dinlenilmesi ile basına kapalı olarak devam etti.
Hedef ıhracatı Arttırmak…
Daha fazla HatayHatay kategorisinden daha fazla yazı »
İlk yorum yapan siz olun