İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Humusun ünü sınırlarımızı aştı…

Antakya’da humus yaparak geçimini sağlayan ıbrahim Ketremizgil’in başarısı, yemek uzmanı Frank Marciano’nun kaleme aldığı Antakya izlenimlerinde yer aldı.Nohut ve tahine limon suyu, sarımsak, tuz, kimyon, kırmızıbiber ve zeytinyağı eklenerek yapılan bir Ortadoğu mezesi olan Humus konusunda, “Ben en iyisiyim” diyecek kadar iddialı olan ıbrahim Ketremizgil, herkesi Ortadoğu’nun bu en popüler mezesinde en iyiyi tatması için dükkânına davet ediyor.
 
ıbrahim Ketremizgil, yemek uzmanı Frank Marciano’nun kaleme aldığı Antakya izlenimlerinde ismi geçen bir Humus ustası. Türkiye’ye 1960 yılında gelen ıtalyan Frank Marciano, Türk yemeklerine ve kültürüne hakim bir Türkiye aşığı. Marciano, uzun yıllar Ortadoğu’da çalışan ve burada öğrendiği yemek kültürünün ardından en iyi bildiği şeyi, humusu kendine ait bir dükkanda bugün tüm Antakya’ya satan Ketremizgil’i anlatırken, “Yaptığı humusa aşık oldum” değerlendirmesini yapmayı da ihmal etmiyor. Marciano’nun tavsiyesi ile bugüne kadar kaç kişi Antakya’ya geldi bilinmez ama Ketremizgil ismi bugün, özellikle de konu Humus olunca, bir marka olarak anılıyor.
 
Ketremizgil, “Zaten bu konuda benden daha iyisi yok” diyecek kadar kendine güvenirken, müşterileri arasında, ev hanımlarından lokantalara kadar geniş bir yelpaze bulunuyor. 10 sene Lübnan’da kalan ve 14 senedir de Antakya’da bu işi yapmaya devam eden Ketremizgil’in bu işe başlaması da aslında tesadüflerle olmuş. Baba mesleği olan manifaturacılıkla uğraşırken, zaman içinde işi büyüttüklerini, iş büyüttükçe de açıldıklarını ve borca girdiklerini ifade eden Ketremizgil, işin iflasa sürüklenmesinin ardından Lübnan’a gittiğini söyledi. Humus ve bakla yapmasını Lübnan’da öğrendiğini anlatan Ketremizgil, “1994’te Lübnan’dan Türkiye’ye döndüm. Bu işe başladım, tam 14 senedir de bu işi yapıyorum ve açık açık şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki Ortadoğu’da benden daha iyi humus yapan başka birisi yok.” diye konuştu.
 
Evli olan ıbrahim Ketremizgil’in, biri elektrik-elektronik bölümünde okuyan, diğeri ise Lise 1.sınıfa giden iki oğlu var. Baba mesleğini tercih etmeyen iki oğlu yerine, yanında yetiştirdiği çıraklara mesleğinin inceliklerini öğretmeye çalışan Ketremizgil’in hedefi ise yaptığı işi daha ulusal boyutta tanıtabilmek. Bu lezzeti ıbrahim Usta’nın dükkanında yemeği tercih ederseniz fiyat 3,5 TL. Humusun yanına bir ekmek ve bir tabak turşu humusa ikram olarak ekleniyor.
 

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir