İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ımarda büyük gelişme var…

Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Hatay şubesi Başkanı Nizam Genç, Marmara depreminin 10. yıldönümü dolayısıyla yayınladığı mesajında, depremin büyük bir felaket olması yanında ülkemizde imar ve inşaat sisteminde çığır açacak yeni bir yapılanma oluşturulduğuna dikkat çekti.
 
Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Hatay şubesi Başkanı Nizam Genç yaptığı açıklamada 17 Ağustos Depremi’nin 10. yılı dolayısıyla mesajında şunlara değindi: “On sene önce Türkiye tarihinin en büyük felaketlerinden birine uğradı. Meydana gelen depremde on binlerce insanımız hayatını kaybederken yüz bine yakın yaralı ve böyle bir felaketin meydana getireceği maddi yıkım bu korkunç olayın bıraktığı tablo idi.
 
Muhakkak ki bu kader değildi öyle ya deprem ilk defa bizde olmuyordu ki gerekli tedbirler vaktinde alınmış olsa idi hiç şüphesiz bu felaket daha az zarar ile atlata bilinirdi. Neydi bu tedbirler, bir kere inşaat ve imar mevzuatını yeniden deprem gibi bir felaketi önleyemese bile zararlarını en aza indirecek şekilde düzenlemek gerekiyordu. Mesela en kısa sürede yeni bir Deprem Yönetmeliği hazırlandı ama bu tabii ki tek başına yeterli değildi, tek başına iyi bir Yönetmeliğin hiçbir zaman yeterli olamayaca-ğı belli idi işin bir de uygulama ayağı vardı. Nitekim 595 sayılı KHK ile derhal ınşaat faaliyet ve uygulamalarını kontrol edebilmek için 27 ilde Yapı Denetim Firmaları kurduruldu.
 
Bunların tek ve asil görevleri inşaat faaliyetlerini denetlemek idi. Kısa bir süre sonra bu uygulama bu uygulama “Mülkiyet hakkı ile ilgili düzenlemeler KHK ile olamaz denilerek” Anayasa Mahkemesi’nce ıptal edildi. Ama artık geriye dönüş yoktu bu sefer 4708 sayılı “Yapı Denetimi Hakkında Kanun “ile 18 ili kapsayan bir alanda tekrar Yapı Denetim Firmaları kurduruldu. Hedef belli idi inşaat sektörünü daha fazla denetleyebilmek. Muhakkak ki ileriki aşamalarda bütün ülkeye yayılacak bu sistem ile inşaat sektörü devlet kontrolünden başka bir de özel sektörün denetimine tabi tutulmak isteniyordu. ınanıyoruz ki ileride devlet yapıları da bu şirketler tarafından denetleneceklerdir.
 
şu anda ülkemizde 231 198 373 m2 inşaat alanına sahip 156 569 yapı 827 Yapı Denetim Firması ve burada çalışan 15 943 Denetçi Mühendis tarafından denetlenmektedir. Görüldüğü gibi deprem gibi büyük bir felaket inşaat ve imar sistemimizde çığır açacak yeni bir yapılanma meydana getirdi şimdi akla pek tabii ki gelen soru yani bu kadar insanın ölmesi veya yararlanması mı gerekiyordu bunun için, daha evvel oluşturamaz mıydık bu sistemi.
 
Ne yapabiliriz şu anda depremde hayatını kaybeden insanlarımız için rahmet dileyip ve de böyle bir felaketin bir daha başımıza gelmemesini ümit etmekten başka.”

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir