Avrupa Birliği Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Mr.Marc Pierini, beraberinde Avrupa Birliği’ne üye bazı ülkelerin Türkiye Büyükelçileri ile birlikte Antakya Belediye Başkanı Doç.Dr.Lütfü Savaş’a nezaket ziyaretinde bulundu.
Delegasyon ziyaretini yerli ve yabancı basının muhabirleri de takip etti. Başkan Savaş’a ziyarette bulunan Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu konukları ise şu isimlerden oluştu. Marc Pierini (AB Türkiye Delegasyonu Başkanı-Büyükelçi), Joan Clos (ıspanya Büyükelçisi), Heidemaria Gürer (Avusturya Büyükelçisi), Pol De Witte ( Belçika Büyükelçisi), Aivo Orav (Estonya Büyükelçisi), Kirsti Eskelinen ( Finlandiya Büyüleçisi), Eckart Cuntz (Almanya Büyüleçisi), Istvan Szabo (Macaristan Büyükelçisi), Tom Russel ( ırlanda Büyüleçisi), Aivars Vovers ( Letonya Büyükelçisi), Darıüs Pranckevicious (Litvanya Büyükelçisi), Arlette Conzemıus (Lüksemburg Büyükelçisi), Jan-Paul Dirkse (Hollanda Büyükelçisi), Marcin Wilczek ( Polonya Büyükelçisi), Mıtja Strukelj (Slovenya Büyükelçisi), Christer Asp ( ısveç Büyükelçisi), Vaclav Hubinger (çek Cumhuriyeti Büyükelçisi) Emil Goranov ( Bulgaristan Büyükelçisi V.), Stravros Venizelos (Yunanistan Büyükelçisi V.), Rudolf Michalka (Slovakya Büyükelçi V.) Antakya Belediye Başkanı Doç.Dr.Lütfü Savaş ziyarette yaptığı konuşmada şunları belirtti: “öncelikle, medeniyetler beşiği, barış, kardeşlik ve hoşgörü kenti Antakyamıza hoş geldiniz diyor, sizleri burada ağırlamaktan dolayı duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum.
Antakya, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, üç semavi dinin temsilcilerinin ve farklı mezhep mensubu insanların asırlardan günümüze kadar barış, kardeşlik ve hoşgörü içinde birarada yaşadığı, dünyada eşine az rastlanır bir kent konumundadır. Antakyamız, dünyadaki her insanın istifade etmesi gereken sonsuz bir kültüre ve farklı birçok zenginliğe ev sahipliği yapmaktadır. Antakya bilinen 8500 yıllık tarihi geçmişiyle, Mısır hâkimiyetinden sonra sırasıyla Hitit, Asur, Babil, Pers, Makedon, Roma ve Bizans’ın egemenliğinde kalmış, tüm bu medeniyetlerin kültürlerinin yanı sıra Hıristiyanlık, Musevilik ve Müslümanlığın değerleriyle yoğrulmuş, çok dinli ve çok kültürlü bir şehir olarak bugünkü konumuna kavuşmuştur. Antakya’da aynı anda ezan ve çan sesini birlikte duyabilir, farklı din ve mezhebe mensup insanların aynı anda cami, kilise, havra ve ziyaretlerde ibadetlerine tanık olabilirsiniz. Medeniyeti simgeleyen bu kardeşlik ve barış ortamı, kent insanı olarak gurur duyduğumuz en önemli özelliğimizdir.
Antakyamız köklü tarihi, olabildiğince geniş sofra kültürü, zengin doğal güzelliği ve cana yakın insani yapısıyla kentimizi ziyaret eden konuklarını misafirperverce ağırlayan bir şehir özelliği taşımaktadır. Antakya, Hıristiyan toplumu için dünyada 5 hac merkezinden biri, Hıristiyan adının ilk kez anıldığı ve aynı zamanda dünyanın ilk mağara kilisesi olma özelliği taşıyan St.Pierre Kilisesi’ne, Anadolu’nun ilk camii olan Habib Neccar’a, Tunus Bardo Müzesi’nin ardından dünyanın 2.mozaik müzesi olarak kabul edilen Antakya Mozaik Müzesi’ne, tarihi Antakya Kalesi ve Surlarına ve daha birbirinden değerli birçok tarihi ve kültürel zenginliğe sahiptir. ünlü düşünür Libanius’un bir sözünü de bu vesileyle siz değerli misafirlerimizle paylaşmak istiyorum. “ Eğer dünyayı gezip görmekteki amacınız farklı kültürleri ve yaşantıları tanımaksa, Antakya’yı ziyaret etmeniz yeterlidir”
Bizler bu kentin yerel yöneticileri olarak, bir taraftan Antakyamızın bu eşsiz tarihi mirasına sahip çıkmak, korumak, yaşatmak ve şehrimizi her yönden çağdaş bir kent konumuna getirebilmek adına etkin çalışmalar yürütürken, bir taraftan da şehrimizin var olan bu tarihi ve kültürel zenginliğini, barış, kardeşlik ve hoşgörü ortamını tüm dünyaya tanıtmak amacıyla birçok etkinliğe imza atıyoruz. Hizmet süresi için kısa sayılabilecek 1 yıl gibi bir görev süremiz içinde şehrimizde alt ve üst yapı, ulaşım, eğitim, çevre, sağlık ve turizm alanlarında etkin hizmetler gerçekleştirdik. önümüzdeki süreçte şehrimizde gerçekleştirmeyi planladığımız birbirinden güzel projelerimiz mevcut. Amacımız şehrimize ve kent yaşayanımıza layık çağdaş bir kent oluşturmaktır. Bu uğurda kamu kurumlarımızla, sivil toplum örgütlerimizle, mahalle muhtarlarımızla, esnaf temsilcilerimizle işbirliği içinde ortak hareket etmekteyiz. Belediye meclis üyelerimiz ve ekip arkadaşlarımızla birlikte bu projeleri hayata geçirmek için vargücümüzle çalışıyoruz.
Toplumumuzu Avrupa Birliği hakkında bilgilendirmeyi, AB-Türkiye ilişkileri hakkındaki ön yargıların önüne geçmeyi, bu konuda halka yönelik doğru ve düzenli bilgi akışını sağlamayı amaçlayan “Avrupa Birliği Bilgi Merkezi’nin” Antakya Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde oluşturulmasından dolayı tüm emeği geçenleri kutluyor, siz değerli konuklarımızı Antakya’da ağırlamaktan dolayı duyduğum memnuniyeti bir kez daha ifade ediyor, hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum.
ıspanya Büyükelçisi Joan Clos ziyarette yaptığı konuşmada; “ Sayın Savaş; şehrinizle ilgili verdiğiniz bilgiler bizleri çok etkiledi. ılinizdeki barış, kardeşlik ve hoşgörü ortamı çok etkileyici. Sizin bu örneğiniz şunu göstermekte ki iyi yönetilen bir kentte farklı din ve kültüre sahip insanlar kardeşçe bir arada yaşarlar. Varolan bu ortamınız tüm dünyaya örnek olmalıdır. Ekonomik alandaki performansınızda bizleri çok etkiledi. Sanayileşme sürecinizden dolayı sizi ayrıca kutluyoruz. Biz Türkiye’nin AB’ye katılım sürecine devam ettiğini biliyoruz. Umuyoruz ülkenizle birlikte AB’ye katılım gösterir bölge olarak bu performansınızı devam ettirirsiniz.” dedi.
AB Türkiye Delegasyonu Başkanı-Büyükelçi Marc Pierini ise konuşmasında; Bizlere çok güzel ve ayrıntılı bilgiler verdiniz. AB Bilgi Merkezi oluşturuyoruz. Bu sayede kent insanınız AB ile ilgili daha geniş bilgilere sahip olacaktır. AB’ye daha da yaklaşacaktır.
Ziyaret gazetecilerin sorularıyla devam etti. Bir ıtalyan gazetecinin ildeki Hıristiyan nüfusunun kaç olduğunu sorması üzerine Başkan Savaş “Biz burada insanların dinini, ırkını, mezhebini merak etmediğimiz için sormayız, dolayısıyla Hıristiyan nüfusunun kaç olduğunu merak edip araştırmadık. Bizler birbirimizin bayramlarında, özel günlerinde, cenazelerinde birbirimize yaptığımız ziyaretlerde ancak kimin hangi dine, ırka ve mezhebe mensup olduğunu anlarız.”dedi.Başkan Savaş ziyaretin sonunda konuklarına Antakya hatırası olarak içinde birer kahve fincan takımı ile Antakya’yı tanıtan ıngilizce broşür bulunan çanta hediye etti
ınsanların Dinini Merak Etmiyoruz…
Daha fazla HatayHatay kategorisinden daha fazla yazı »
İlk yorum yapan siz olun