İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ış Dünyası’ nda Terör…

Mobbing Danışmanı, Eğitmen ve Yönetici Koçu çağlar çabuk, “Mobbing kişiye yönelik düşmanca ve dürüst olmayan yöntemlerle sistematik bir biçimde uygulanan psikolojik terördür” dedi.
 
Hatay Genç ış Adamları Derneği (HAGıAD) ve Hatay Kadın Girişimcileri Derneği’ nin (KAGıD) ortaklaşa düzenlediği seminerde;  Mobbing Danışmanı, Eğitmen ve Yönetici Koçu çağlar çabuk, kamu ve özel sektör yöneticilerine “Mobbing’ in tanımı, teşhisi, hukuki boyutları ve mücadele yöntemleri” hakkında bilgilendirme semineri verdi.
 
 çabuk, ATSO Konferans Salonu’nda yaptığı sunumda, Mobbing’ in duygusal bir saldırı, kişiye yönelik düşmanca ve dürüst olmayan yöntemlerle sistematik bir biçimde uygulanan psikolojik terör olduğunu söyledi. Bir tacize Mobbing denebilmesi için en azından kasıtlılık, süreklilik ve sistemlilik niteliklerini taşıması gerektiğini ifade eden çabuk, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Bir kişiye aşırı iş yüklemek veya tam tersi onu izole etmek, ayrımcılık, hakaret, aşağılama ve benzeri şeyler işyerlerinde sıkça görülen ve iş hayatının normal parçası olarak görülen bu davranışlar kişiyi çökerten davranışlardır. Mobbing’ in başlangıcında çok farklı nedenler rol oynaya bilir.
 
Bu nedenler; kişisel antipati, bireyler arasındaki sosyal farklılıklar, cinsel ayrımcılık, rekabet, şirket kültürü, kıskançlık ego tatmini ve kişiyi önünde engel olarak görme gibi olabilir”
 
‘TüRKıYE’DE ıLK ADIM BORçLAR KANUNU ıLE YAPILDI’
Hukuki açıdan Mobbing’ e de değinen çabuk, Avrupa Birliği’ ne üye devletlerde, işverenlerin işçisini Mobbing suçlarına karşı korumakla yükümlü olduğunu belirterek, “batı ülkelerinde işverenler, çalışanların fiziksel, psiko sosyal, cinsel şiddet ve tacize karşı korunmasında kendilerini sorumlu tutan yasal düzenlemelere uymak zorunda kaldılar.
 
Bu yasalar başta doğru olarak algılanmasa bile kısa sürede sayısı artan davalar ve bu davaların doğurduğu maddi kayıplar, modern işverenleri Mobbing’ le mücadele etmenin sadece yasal bir zorunluluk değil, aynı zamanda işletmelerin verimli ve başarılı olabilmesi için gerekli olduğu noktasına getirdi. Avrupa birliği’ne üye devletler, işverenlerin işçisini Mobbing suçlarına karşı korumakla yükümlü.
 
Türkiye’de ise ilk adım Borçlar Kanununun 417. maddesinde hazırlanan değişiklikle atılmak üzere” dedi. Hatay Genç ış Adamları Derneği Başkanı Aykut özbuğday ve Hatay Kadın Girişimcileri Derneği Başkanı Yasemin Mıstıkoğlu, yaptıkları kısa konuşmada katılımcılara ve çabuk’ a teşekkürlerini sundular.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir