İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Karaca’ya hiçbir müdahale yapamıyoruz

Karaca’ya beynindeki ödem nedeniyle hiçbir cerrahi müdahale yapamıyoruz
 
    Dörtyol ilçesinde, bir otomobilin çarpması sonucu beyin travması geçiren, boynuzları ve kaburgaları kırılmış halde bulunan nesli tükenme tehlikesi altındaki karaca, Mustafa Kemal üniversitesi (MKü) Veteriner Fakültesinde tedavi altına alındı.
 
çevre Orman ıl Müdürlüğü görevlileri tarafından vatandaşların haber vermesi üzerine yaralı halde bulunan karaca, tedavisinin yapılması için MKü Veteriner Fakültesine getirildi.
 
MKü Veteriner Fakültesi Cerrahi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Enes Altuğ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, karacanın kendilerine getirildiğinde bilincinin kapalı olduğunu söyledi. çekilen röntgeninde 2 yaşın üstünde olduğu tespit edilen karacanın beyin travması geçirdiğini, kaburga ve boynuzlarında kırıklar tespit ettiklerini ifade eden Altuğ, ”Karacaya öncelikle serum taktık. Yaptığımız müdahaleyle öncelikle karacanın kalp ve solunumunu düzenledik. Fakat beynindeki ödem nedeniyle kırıkları ve vücudunun çeşitli yerlerinde otomobilin çarpması nedeniyle oluşan yaralar için şu an cerrahi bir müdahale yapamıyoruz” diye konuştu.
 
Nesli tükenme tehlikesi altında bulunan karacanın yaşama döndürülmesi için öğrencilerin de desteğiyle 24 saat nöbet tuttuklarını vurgulayan Altuğ, beyin ödeminin geçmesinin ardından karacanın ameliyata alınacağını kaydetti.
 
şu an karacanın serumla beslenebildiğini ve durumunun gün geçtikçe umut verdiğini bildiren Altuğ, şöyle devam etti: ”Bugüne kadar fakültemize 4 karaca getirildi ve hepsi de otomobilin çarpması sonucu yaralanmıştı. Vatandaşlarımız, ne yazık ki nesli tükenmekte olan hayvanlara karşı çok duyarlı davranmıyor. Bu hayvanlar, kazada yaralanmalarından hemen sonra fakültemize getirilse çok daha kısa sürede yaşama döndürülebilir. Ancak bazen bunların tedavisi için çok geç kalınabiliyor.”
 
çevre Orman ıl Müdürlüğü yetkilileri, 24 bin hektarlık Arsuz-Fırnız Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’nda yaklaşık 300-400 karacanın bulunduğunu, insanlardan uzak bir yaşam süren karacaların, kış aylarında yiyecek bulabilmek için doğal yaşam alanlarından uzaklaştığını ifade etti.
 
Avcıların bu hayvanları yasak olmasına rağmen eti için avlamaya çalıştığını ifade eden yetkililer, her yıl çok sayıda karacanın bu şekilde öldürüldüğünü ve sayılarının hızla azaldığını kaydetti.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir