İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

“Kelebeğimi Tanıyorum” Başladı

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nun (TüBıTAK) 4004 Bilim ve Toplum Projeleri Destekleme Programı tarafından desteklenen “Kelebeğimi Tanıyorum, şimdi Kelebek Gözlem Zamanı” başlıklı eğitim projesi, MKü Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü’nde başladı.
 
 
 
Haber merkezi
 
 
 
Eğitim projesinde katılımcılara taksonomi, böcek sistematiği, böcek morfolojisi, böcek fizyolojisi, kelebek sistematiği, kelebek morfolojisi, kelebek fizyolojisi, fotoğrafçılık ve fotoğraf çekme teknikleri, ekosistemler ve böceklerin ekosistemlerdeki rolleri, kelebeklerin fotoğraf karelerinden tanınmaları, bilgi sistematiği ve Türkiye’deki kelebeklerin korunması konularında bilgiler verilecek.
 
 
 
Projede temel amacın; doğayı ve kelebekleri sevdirme, kelebek gözlemciliğini geliştirme, kelebekleri doğru teşhis etme, doğru ve uygun fotoğraf kareleri yakalama, fotoğraf çekme tekniklerini geliştirme, kelebek sistematiği ve kelebeklerin korunması hakkında bilimsel eğitimin verilmesi olduğu belirtildi.
 
 
 
Projenin yürütücüsü olan Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Erol Atay, proje kapsamında verilen eğitimle ilgili şu bilgileri aktardı:
 
 
 
“Katılımcılara eğitim süreci içerisinde kelebeklerin 300 milyon yıl önceki var oluşundan günümüze kadar olan sürecini ele alarak, o zamanlar ne kadar kelebek türü var olduğunu ve şimdi Türkiye’de ne kadar kelebek türü mevcut olduğunu, bu kelebek türlerinin azalmalarının sebeplerin neler olduğunu anlatıyoruz. Kelebekleri yakalamadan verdiğimiz fotoğraf çekme teknikleriyle ilgili eğitimle katılımcıların, doğru kareleri yakalamalarını ve bu fotoğraflar üzerinden bu kelebeklerin bilimsel adlarını, Türkçe isimlerini ve türlerinin özelliklerini öğrenmelerini sağlıyoruz. Bizim burada yaptığımız, eğitimden faydalanan herkes için bir başlangıç oluyor. Bu başlangıçla, katılımcıların gittikleri illerde yakaladıkları kelebek fotoğraflarından kelebeklerin hangi türe ait olduklarını ve bizim verdiğimiz kılavuzla kelebeklerin hem bilimsel hem de Türkçe isimlerini bularak kendi fotoğraf koleksiyonları ile envanterlerini oluşturmalarını sağlamış olacağız. Dolayısıyla hem katılımcıların kelebekleri sevmelerini hem de koruma amaçlı kendilerine göre önlemler, tedbirler almalarını sağlamış oluyoruz.”
 
 
 
Katılımcılara fotoğraf üzerinden bir kelebeği tanımaları için nereye bakmaları, fotoğrafların hangi açıdan çekilmesi gerektiğiyle ilgili bilgi verecek olan Proje Yürütücü Yardımcısı Antakya Devlet Hastanesi Dermatoloji Kliniği’nden Uzman Dr. Ali Atahan,  proje kapsamında kelebeklerin Hatay ve Türkiye’deki genel durumu ve zenginliğiyle ilgili, “Projeyi Hatay’da gerçekleştirme sebeplerimizden biri Hatay’ın farklı iklim özelliklerinin yarattığı zenginlik. Türkiye’deki bütün kelebek türlerini düşündüğümüz zaman yaklaşık olarak 1/3’ünden fazlası Hatay’da bulunuyor.
 
 
 
özellikle Amanos Dağları başta olmak üzere, farklı bitki tipi ve iklim özelliklerinin olması, kelebek türleri sayısında çok ciddi etkinin oluşmasına neden oluyor. Karadeniz bölgesine özgü bazı kelebek türlerini bu özellikten dolayı Hatay’da da görebiliyoruz. Bu projeyle Hatay’da bir farkındalık oluşturma şansını yakalamış olduk” dedi. 

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir