ATB Başkanı ve aynı zamanda TOBB Yönetim Kurulu üyesi ve Mehmet Ali Kuseyri, Suriye Başbakanı Naci Otri, Suriye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hasan Tourkmani’in de bulunduğu toplantıda önemli açıklamalarda bulundu.
Türkiye-Suriye ış Konseyi Başkanı Abdulkadir Sabra’nın da katıldığı toplantıda konuşan Kuseyri, Suriye’nin, zengin kaynakları ve yenilenen yatırım ortamı ile Türk işadamları için cazip bir yatırım merkezi haline geldiğini söyledi. Gümrük kapılarının modernizasyonundan aradaki ikili ilişkiler ve su ihtiyacının paylaşımına kadar birçok konuda fikir yürüten Kuseyri, aynı coğrafyayı paylaşan, ortak tarih, kültürü ve sınıra sahip, akrabalık bağları olan iki ülkenin vatandaşlarının tüm bu avantajları somut kazançlara dönüştürmek için gelecek nesillere karşı sorumlu olduklarını ifade etti.
Suriye Ortadoğu’ nun En önemli ülkelerindendir…
Mehmet Ali Kuseyri’nin Suriye’de yaptığı konuşmanın tam metni şöyle “Suriye, hem konumu hem de zengin kaynakları ile Orta Doğunun en önemli lider ülkelerindendir. Ekonomik potansiyeli ve genç nüfusuyla, yatırımcılar için tercih edilen bir ülke olmasının yanı sıra, doğal güzellikleri ve tarihi eserleriyle, bölgede ilgi çeken bir turizm destinasyonudur. Türkiye ise bölgesinde hem politik hem ticari olarak bir lider, hem de dünya çapında bir sanayi devidir. Dünyanın en büyük 17. Ekonomisi olan Türkiye’nin komşu ülke Suriye olan ticaret hacmi, iki ülkenin potansiyeli düşünüldüğünde oldukça azdır. Biz, Suriye’yi vazgeçilmez bir ortak olarak görüyor, Suriyeli dostlarımızla birlikte çalışmak istiyoruz.”
Gümrük Kapıları Yenileniyor…
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak Türkiye’nin Gümrük Kapılarının Modernizasyonu projesini yürütüyoruz. Bugüne kadar altı gümrük kapısını yeniledik. çalışmalarımıza devam ediyoruz. Türkiye’nin Suriye ile olan 877 km’lik kara sınırında tam 6 sınır kapısı yer almaktadır. Biz, TOBB olarak bu kapılardan ticarette en yoğun olarak kullanılan Cilvegözü, Yayladağı, Nusaybin, Akçakale, öncüpınar, ve Karkamış kapılarını, Gümrük Kapılarının Modernizasyonu projemiz kapsamında yeniliyoruz. şu anda yenilenme süreci bitmiş olan ilk kapımız Hatay ili sınırındaki Cilvegözü sınır kapısıdır. Modernizasyon çalışmaları yapılmadan önce yılda ortalama 250 bin araç ve 1 milyon yolcuya hizmet veren Cilvegözü Gümrük Kapısı, modernizasyonla, yılda 1 milyon araç ve 3 milyon yolcu geçişine uygun hale getirilmiştir.
Suriye’de bir Türk Bankası kurulmasını ıstiyoruz…
Karşılıklı ticaretimizin artırılması yolunda atılan bir önemli adım ise, 9-11 Haziran 2010 tarihlerinde ıstanbul’da düzenlenen 5. Türk Arap Ekonomi Forumu’nda atılmıştır. Türkiye-Suriye-Lübnan ve ürdün arasında imzalanan, ticaret, gümrük, tarım, sağlık, enerji gibi çok çeşitli alanlarda işbirliğine gitmeyi ve vizeleri kaldırmayı hedefleyen anlaşma ile Ortadoğu’nun ekonomik kalkınması hızlandırılacaktır. Bu 4 ülke arasında ticaretin serbestleştirilmesi ve vizelerin kaldırılmasını sağlayacak anlaşma ile bölgede istikrarın da sağlanması hedeflenmektedir.
Suriye’deki Türk yatırımlarının artması için Suriye’de bir Türk Bankası kurulmasını istediğimizi daha önceki ziyaretlerimizde yetkililere iletmiştik. Dostumuz, Suriye-Türk ış Konseyi eşbaşkanı Sn. Sabra’nın başkanlığında, şubat ayında Türkiye’ye gelen işadamı heyeti de Ziraat Bankası Genel Müdürlüğünü ziyaret etmiş ve Genel Müdür Can Akın çağlar ile görüşme fırsatı bulmuştur. Bu olumlu gelişmeler sonucunda, TOBB Yönetim Kurulu Başkanız Sn. Hisarcıklıoğlu da, Suriye ziyareti esnasında, bu konuyu Suriye Devlet Başkanı Sn. Beşar Esad ile görüşmüştür.
Umuyorum ki, bu konuda sizlerden de alacağımız destek ile, süreci hızlandırabilir ve Ziraat Bankasının bir şubesini çok yakında Suriye’de görebileceğimizi ümit ediyorum. Aynı coğrafyayı paylaşan, ortak tarih, kültürü ve sınıra sahip, akrabalık bağları olan iki ülkenin vatandaşları olarak bizler, elimizdeki tüm bu avantajları somut kazançlara dönüştürmek için gelecek nesillere karşı sorumluyuz.
Hatay ve Suriye toprakları suya doyacak…
Türkiye ve Suriye arasında imzalanan protokol ile bu yıl içinde temeli atılacak olan ve 2014 yılında tamamlanması hedeflenen “Dostluk Barajı”nın, her iki ülke ekonomisine önemli katkı sağlayarak bölgenin kaderinin değişmesi sağlanacaktır. Reyhanlı Barajı ile Dostluk Barajının yapımının tamamlanması ve faaliyete geçmesinden sonra Hatay ve Suriye toprakları suya doyacak; Hatay’ın ve Suriye vatandaşlarının ve çiftçilerinin kalkınmasına yardımcı olacaktır.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın Suriye`ye gerçekleştirdiği ziyaret esnasında yapılan uluslararası su müzakerelerinde, Dicle, Fırat nehirlerinin yanı sıra ilk defa Asi Nehri`nin adının da zikredilmesinden dolayı çok mutlu olduğumuzu dile getirmek istiyorum. Serbest Ticaret Antlaşması ile 51 mutabakat zaptı imzalanarak dostane ilişkilerimizin, ticaretimizin ve karşılıklı ziyaretlerimizin artması sağlanmıştır” dedi.
İlk yorum yapan siz olun