İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Lekesiz TRT Canlı Yayın Konuğu

Vali M. Celalettin Lekesiz, Hatay’ın Anavatan’a katılışının 73.yıldönümünü kutladığımız 23 Temmuz 2012 Pazartesi günü saat 07.45’de tarihi Valilik Binası bahçesinde gerçekleşen canlı yayında, Hatay’ın Anavatan’a katılması sürecini TRT Haber izleyenleri ile paylaştı.
 
 
 
Haber Merkezi
 
 
 
Vali M. Celalettin Lekesiz, Hatay’ın Anavatan’a katılışının 73.yıldönümünde tarihi Valilik Binası bahçesinde gerçekleşen canlı yayında, Hatay’ın Anavatan’a katılması sürecini TRT Haber izleyenleri ile paylaştı.
 
 
 
Program sunucusu Alper Okan öztürk’ün sorularını yanıtlayan Lekesiz, Hatay’ın Anavatana katılışı süreciyle ilgili TRT Haber izleyicilerine şu bilgileri aktardı:
 
 
 
“20. yüzyılın başlarında, Mondros Mütarekesi’nin imzalanması aşamasına gelene kadar, ondan öncesinde pek çok ülkenin hayat standardını yükselttiği, sanayi devriminde epeyce mesafe kaydettiklerini biliyoruz.
 
 
 
 Bunların vatandaşlarına sundukları hayat standartlarını devam ettirebilmeleri için başta petrol olmak üzere pamuk ve benzeri girdilere, yarı mamule hammaddeye ihtiyaçları vardı kuşkusuz. 
 
 
 
Mondros Ateşkes Antlaşması’na gelene kadar Sykes-Picot Antlaşması olmak üzere pek çok gizli anlaşmaların bu ülkeler arasında yapılarak Osmanlı coğrafyasının paylaşıldığını biliyoruz.
 
 
 
 Hatay’ın önemi de; dünya haritasına baktığınızda iki önemli bölgede, eski Kilikya bölgesi (çukurova bölgesi) ve Ortadoğu bölgesinin arasında kilit bir nokta. Ticaret yolları üzerinde, ıskenderun Limanı gibi çok önemli bir limanı var.
 
 
 
 Verimli topraklara sahip, iştah kabartan bir bölge. 
 
 
 
Mondros Mütarekesi’nin imzalanmasını müteakip Anadolu’nun pek çok yerinde olduğu gibi ilk önce Hatay bölgesinden başlamak üzere maalesef Mondros Mütarekesi’nin ‘itilaf devletlerinin güvenliklerini tehlikede görmeleri halinde’ Osmanlı Devleti’ni işgal edebileceklerine ilişkin hüküm gereğince işgaller başladı.
 
 
 
 19 Aralık 1918 tarihinde Dörtyol ilçemizin Karakese köyünü Fransızlar işgal etmek isterken Mehmet Kara’nın attığı ilk kurşun ile Fransız birlikleri geri çekilmek zorunda kaldılar. 15 kayıp verdiler. Dolayısı ile Hatay ili Dörtyol’un Karakese köyü Milli Mücadele öncesinde ilk kurşunun atıldığı yer olma özelliği de taşımaktadır. Onunla beraber başlayan bir süreçtir Hatay’ın kurtuluş mücadelesi. 
 
 
 
Esasen Yıldırım Ordular Komutanlığı yaptığı dönemden itibaren Atatürk de bölgeyi çok iyi tanır ve üzerinde hassasiyetle durduğu bir yerdir. Mondros Mütarekesi’nin imzalanması ile beraber bir ıngiliz askerinin ‘1. Dünya Savaşı sona erdi’ demesi üzerine Atatürk ‘Savaş henüz yeni başlıyor.
 
 
 
 Harb-i Kebir bitmiştir, Harb-i Sagir başlayacaktır.’ demiştir. Milli mücadelenin işaretlerini vermiştir.Fransız işgalinde Hatay’da Fransız askeri 20 yıla yakın kaldı.
 
 
 
 Bu dönemde Hataylılar gerçekten destansı bir mücadele vererek, Antakya, Belen, Kırıkhan, Reyhanlı, Dörtyol’da ilimizin hemen her tarafında küçük gruplar halinde büyük mücadeleler verdiler. 
 
 
 
Atatürk’ün ‘Benim şahsi meselemdir’ dediği, bu suretle niyetini belli ettiği Hatay’la ilgili üstün diplomatik mücadelesi, anlayışı, bu süreci yönetimi de buna eklenince 29 Haziran 1939’da Hatay ülke topraklarına katılan son vatan parçası oldu, barış ve sükunet ortamına taşındı.”
 
 
 
Hatay Devleti Müzesi’nden TRT 1 Ekranlarında Canlı Yayın
 
 
 
TRT Haber’in canlı yayınının ardından “Hatay’ın Anavatan’a Katılması” TRT 1 ekranlarında yayınlanan Sabah Aktüel Programı’nda da izleyenlere aktarıldı.
 
 
 
Valiliğin 2. katında yer alan “Hatay Devleti Müzesi”nden yayınlanan programda, Hatay Devleti Başbakanı Abdurrahman Melek’in torunu tarihçi ısmet Melek ile tarihçi Mahmut Tekin ve iş adamı Bülent Halefoğlu konu ile ilgili değerlendirmelerde bulundular.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir