İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Marka Kent Hatay…

Akdeniz Kültür ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu üyesi Mevlüt Oruç yazılı olarak bir açıklama yaptı.Marka Kent olma sürecinde birkaç öneri olarak yaptığı açıklamada şu sözlere yer verildi.
“Turizm ve kültür bakanlığının Hatay ilimizi markalaştırmaya çalıştığı 15 il arasında almasını önemsiyoruz. Markalaşma ile ilgili çalışmaların başarılı olması halinde en azından daha güçlü bir ekonomi ve ilimizde yaşayanların geçim ve yaşam standardının yükselmesini sağlayacağını düşünüyoruz.
Hatay valiliği ve Hatay merkez ilçe belediye başkanlığı öncülüğünde, toplantılar, konuşmalar, söylevler, yazılar yoğun bir şekilde yapılıyor. “Hatay valiliğinin ve belediye başkanlığının öncülüğünde Hatay’ ın tarihi mirasının korunması adına 24 Ekim 2009 tarihinde Hatay halkının katılımı ile kültür yürüyüşü düzenlendi”. “Marka kent Hatay, Hatay tarihine yürüyor, kültür kenti Hatay, hoşgörü ve barış kenti Hatay” sloganları yerel basında ve ilanlarda bolca yer alıyor.
Fakat şimdiye kadar somut bir adım ve başarı elde edilemediği de bir gerçek. Maalesef önemli bazı hususların görülemediğini, eksik bırakıldığı, ikinci plana itildiğini, önemsenmediğini bundan dolayı da perspektif darlığı yaratıldığını ve çalışmaların baştan verimsizliğe mahkûm edildiğini düşünüyorum. Yeterince değerlendirilemeyenlerin, görülmek istenemeyenlerin genel adı da Antakya’ dır. Antakya’ yı Antakya yapan değerler olmadan marka kent çalışması içerikten yoksun Taklit ve makyaj uğraşına dönüyor.
önerilerimiz.Antakya, Kudüs, Roma, ıstanbul zaten kendiliğinden marka olan dünya şehirleridir. Tarihi on binlerce yıla dayanan Roma ımparatorluğunun 3. ,dünyanın 4. büyük kenti, ıncil’ de adı geçen Antakya, Antiocheia, Antioks vb organik isimleri ön plana çıkarmak çalışmaların sağlığı ve başarısı açısından daha verimli olacağını düşünüyoruz. GDO’ lu, tarihi, geçmişi olmayan sanal ortamda suni olarak asimilasyon amaçlı üretilen Hatay ismini ön plana çıkarmak orijinali gölgelediği için zararlı oluyor.
Kompleks ve kuruntulara kapılmadan Antakya adını her tarafta, her zaman kullanabilirsiniz ve ülkenin bölünmez bütünlüğüne herhangi bir şey olmaz. Hükümetin başlattığı demokratik açılım sürecinde orijinal isimlere geri dönüş yapılacağı iddiasından faydalanarak resmi olarak ta Antakya adına dönüş yapılabilinir. Antakya valiliği, Antakya merkez ilçe belediyesi, Antakya havaalanı, marka kent Antakya, barış ve hoşgörü kenti Antakya vb isim ve içerikleri ile onbinlerce yıl avantajlı ve önde başlayabiliriz.
 Altyapı ve üst yapısı yenilenmiş, daha çağdaş bir kent çalışmalarının önemini yadsımadan diğerlerinde olmayan ilimizde olan orijinal değerlere vurgu yapmakta fayda var. Antakya Ortodoks ekümenik patrikhanesi neden kapalı tutulduğunun üzerinde durulmalıdır ve Antakya Ortodoks patriğinin faaliyetlerini yurtdışında değil Antakya’ da yürütebilmesinin koşulları sağlanmalıdır. “Antakya önem bakımından Hıristiyanlar için Kudüs’ ten sonra gelen en önemli kent”(Halep metropoliti Pavlos yazıcı). Hıristiyanlar için haç yeri olan Hıristiyan adını alındığı, Kudüs’ten sonra ilk kilise olan mağara kilise Sn Piere kilisesine Papa 16. Benedict davet edilmelidir.
 
Dünyada ve ülkemizde Arap Alevilerinin (Nusayriler) en yoğun yaşadığı şehirlerden birisi olan Antakya ilimizde Arap Alevilerin en büyük bayramı olan ğadir Hum bayramı gününün Antakya ilinde tatil olması markalaşma ve inanç turizmi açısından büyük bir katkısı olacağını düşünüyoruz.
ülkemizde yaşayan tek Ermeni köyü olan Antakya ili Samandağ ilçemize bağlı Vakıflı köyümüzde her yıl ağustos ayında düzenlenen Surp Asdvadzadzin adı verilen bağbozumu festivali’ne gerekli özen, önem ve katkı verilmelidir. Bütün Türkiyeli Ermenilerin, Ermenistan’ın ve dünya Ermenilerinin katılabileceği bir uluslararası barış, hoşgörü festivali haline getirilmelidir.
 
Antakya’ nın limanı Samandağ sahilinden ışıklarını görebileceğimiz kadar yakın olan komşu ülke Suriye ve Lübnan’a deniz araçları ile ulaşım olanağı sağlanması hem markalaşma hem de diğer bütün alanlara katkısı çok büyük olacağı kesindir.
Marka kentten sadece Antakya merkez ilçe olarak algılanması çalışmaların de bu şekilde darlaştırılmasına neden oluyor. Bütün belediye ve kaymakamlıklar ile koordineli hareket edilmelidir. Samandağ turizm alt yapı hizmet birliğine Antakya belediye’si de dâhil olmalı, gerekirse adı değiştirilip kapsamı genişletilmelidir.”

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir