Hatay Mustafa Kemal üniversitesi ve Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOğAKA) tarafından, Bölgesel Gelişme Planı hazırlık çalışmaları kapsamında Kırıkhan’a bağlı Adalar Köyü, Baş pınar Köyü, Sucu Köyü, Kale kamberli Köyü ve Gölbaşı Köyünün kalkınmasındaki önceliklerinin masaya yatırıldığı arama konferansı yapıldı.
Ortak akılla hizmet…
MKü Rektörü şerafettin Canda, üniversite olarak Hatay’ın her bölgesi için nasıl yatırımlar ve ne gibi kalkınma projeleri hazırlanabiliri tartışmak için çalıştıklarını söyledi.Ortak akılla bu köylerde eğitim ve bilgilendirme toplantıları yapacaklarını da sözlerine ekleyen Canda “Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansıyla birlikte, çiftçilerimize nasıl daha kaliteli ve daha verimli ürün yetiştirebilir bunu öğreteceğiz. Mustafa Kemal üniversitesi olarak bu bölgede ne gibi iyileştirmeler yapabiliriz araştıracağız” dedi.
Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOğAKA) Genel Sekreteri Erdoğan Serdengeçti, 26 uzman ve 5 destek personeli ile bölge vizyonunun ve misyonunun belirlenmesine yönelik çalışmalar yaptıklarını ifade etti.
Serdengeçti, Bölge planı çalışmaları kapsamında, ajans tarafından kalkınma kurulunda elde edilen verilerin detaylı olarak değerlendirildiğini ve bu veriler çerçevesinde çalışmaların sürdüğünü söyledi.
çekim merkezi olabilir…
Bu 5 köyün etrafında kurulduğu gölün, bölgenin çekim merkezi olabileceğini söyleyen Serdengeçti, Mustafa Kemal üniversitesi’yle ortak projeler yapmalarının faydalı olacağını belirterek “Göl etrafındaki köylerin turizmden faydalanmalarını sağlayacak çalışmalar yapabiliriz, fakat Gölü koruma yönünde halkı bilgilendirmek şart” dedi.Köy muhtarları ise, gölün temizlenmesini, yolların onarılmasını, köylerinde bulunan tarihi kalelerin ve pınarların bakımının yapılmasını, yetiştiricilik konusunda halkın bilinçlendirilmesini istediler.
Sorunlar çözülmeli…
Sınırın diğer tarafında kalan arazilerini kullanamadıklarını söyleyen muhtarlar, bu konuda yetkililerin Suriye hükümeti ile sorunu çözmelerini istediler. Göl etrafında kurulu 5 köyün 5 binin üzerinde nüfusu olduğunu ve bu köylerde okul olmadığını söyleyen Muhtarlar, hem eğitimde hem de sağlıkta unutulduklarını öne sürerek “5 köyüz, 5 binin üstünde nüfusumuz var, okulumuz yok, sağlık ocağımız bir ebemiz bile yok. Serum takabilecek, bir iğne yapabilecek kimsemiz yok” diye feryat ettiler.
Katılım yoğun oldu…
Adalar Köyü’nde yapılan arama konferansına Mustafa Kemal üniversitesi Rektörü Prof.Dr. M.şerefettin Canda, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOğAKA) Genel Sekreteri Erdoğan Serdengeçti, Mustafa Kemal üniversitesi Veteriner Fakültesi, Su ürünleri Fakültesi ve Ziraat Fakültesi yöneticileri ile Adalar Köyü Muhtarı Adnan Açık, Baş pınar Köyü Muhtarı Cemal Kartal, Sucu Köyü Muhtarı Mehmet Karaca, Kale-kamberli Köyü Muhtarı Mehmet çağlar ve Gölbaşı Köyü Muhtarı Abdo Bilgin katıldı.
İlk yorum yapan siz olun