İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Nüfüsun %62′ si Çiftçi…

Hatay ekonomisi içerisinde tarım sektörünün önemli bir paya sahip olduğunu söyleyen ıl Tarım Müdürü Bestami Zabun, 2000 yılı Genel Nüfus Sayımı sonuçlarına göre aktif nüfusun % 62’sinin tarımsal faaliyetle uğraştığının saptandığını söyledi.
 
 ıl Tarım Müdürü Zabun, “Hatay ‘da tarım, başta zeytincilik olmak üzere meyve ağaçları, eğitimleri ve destekleriyle her geçen gün gelişme kaydediyor. Hatay’da 540.300 hektarlık toplam arazinin %50,1’i tarım %38,5’i orman- fundalık %9,9’u çayır-mera %0,3’ü sularla kaplı ve % 1,2’si tarım dışı araziden oluşuyor. 270.766 hektar olan il tarım arazisinin de % 60’ı tarla, %17’si zeytinlik, % 9’u meyvecilik, %12’si sebzecilik ve % 2’sini bağ arazisi oluşturuyor” dedi. Hatay ilinin hem tarımsal üretimi hem de sınır kapılarından yapılan tarımsal ürün ihracatı ile Türkiye ekonomisine büyük katkılar sağladığını belirten ıl Müdürü Zabun; “ıl tarım arazilerinin 201.079 hektarı sulanmaya açılmıştır. Ekonomik olarak sulanabilir tarım arazi varlığının % 72’sinde sulama yapılabilmektedir. Ayrıca faaliyette olan 3 adet sulama amaçlı baraj (Yarseli, Yayladağı, Tahtaköprü) bulunmaktadır. Halen faal olan 1 adet sulama göleti mevcut olup, yapım aşamasında (dolgu çalışması kanalet yapımları devam etmekte olan) sulama göleti inşası devam etmektedir’ açıklamasında bulundu.
 
 
TüRKıYE EKONOMıSıNıN % 9’U HATAY’DAN
Tarımsal misyon açısından Hatay, marka oluşturabilecek katma değeri yüksek ürünlerin yalnızca iç piyasaya değil dünya pazarlarına yönelik olarak üretilmesinin hedeflendiğine değinen Tarım ıl Müdürü Bestami Zabun, “Zeytin için uluslararası piyasada rekabet edebilecek seviyeye gelinmesi açısından, zeytin ve zeytinyağı üretiminin arttırılması gerekmektedir. Hatay zeytin üretimi bakımından Akdeniz Bölgesinde birinci sıradadır. Türkiye zeytin üretiminin % 9’u Hatay ilinden karşılanmaktadır” dedi.
 
Bestami Zabun, Turunçgiller üretiminin dünyada ve Türkiye’de olduğu gibi Hatay’da da üretim ve ticaret bakımından en önemli ürünler arasında yer aldığını hatırlatarak, “Turunçgiller Hatay’da başlıca Dörtyol, Erzin, ıskenderun ve Samandağ ilçelerinde üretimi yapılmaktadır. Hatay da geçen yıl tahmini üretim miktarı portakalda 333.622, mandalina da 204.418. greyfurtta 29.875, limonda 22. 405 ve turunçta 66 tondur. Rusya, Ukrayna, Arabistan ve Romanya başta olmak üzere diğer ülkelere en çok ihracatı yapılan ürünler arasında yer almaktadır” dedi.
TARIM EğıTıMı
 
Hatay ılinin tarımsal kalkınmasına katkıda bulunulması için personel eğitimi ile ilgili olarak proje hazırlama, köy sosyolojisi, yeni üretim yöntemleri, motivasyon ve girişimcilik, yabancı dil, bilgisayar kullanımı gibi konularda eğitim verilmesi gerektiğini belirten ıl Müdürü Zabun, “Yem bitkileri yetiştiriciliği, hayvan hastalıkları gibi konularda çeşitli kurs, eğitim ve bilgilendirme toplantıları düzenlenilmesini planladık” ifadesinde de bulundu.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir