İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Rüzgar Tribünleri siyasileri birleştirdi…

Samandağ ilçesine bağlı bazı mahalleler ile bazı Beldelerde yer alan tarım arazileri üzerine Rüzgâr Enerjisi Santralleri kurulacağı iddiaları Samandağ Belediye Başkanı ile Samandağ ilçesine bağlı Belde Belediye Başkanlarını harekete geçirdi.
 
AGC binasında bir araya gelen ve ortak açıklama yapan Samandağ Belediye Başkanı Mişat Nehir, Aknehir Belediye Başkanı Mehmet Mubarek, Tekebaşı Belediye Başkanı ırfan Balıkçı, Mızraklı Belediye Başkanı Mahmut Yüksek, Mağaracık Belediye Başkanı Zaim Sat, Kuşalanı Belediye Başkanı Süleyman Ray, Koyunoğlu Belediye Başkanı Celal Güzel, Uzunbağ Belediye Başkanı Mehmet Süt, Değirmenbaşı Belediye Başkanı Hüseyin Yoğun ve Yaylıca Belediye Başkanı Nadir Arslan, resmi olarak bilgilendirilmemiş olmalarına rağmen uluslar arası firmaların bölgede yıllardır rüzgâr ölçümleri yaptıklarını ve bölgenin tarım arazilerine göz diktiklerini söylediler.
 
YENıLENEBıLıR ENERJıYE TAMAM AMA…
Açıklamayı diğer Belediye Başkanları adına yapan Samandağ Belediye Başkanı Mişat Nehir, Rüzgâr enerjisinin yenilenebilir bir enerji kaynağı olduğu ve ülkemizin gittikçe artan enerji ihtiyacına cevap verebilmek açısından faydalı olduğu fikrinin elbette değerli olduğunu ancak bunu yaparken sulu tarım arazilerine kurulmasının zaten dar olan sulu tarım arazilerini bitirdiğini söyledi.
 
Turizm Bölgesi ilan edilmiş bölgede yüksek gerilim hatlarının yaratacağı görüntü kirliliğine de dikkat çeken Nehir, deniz kenarına ve deniz içine kurulabilecek santrallerin turizme büyük zarar vereceğini anımsattı.
 
Rüzgâr Tribünlerinin kurulabilmesi için yeraltında 25 metre derinden başlayarak zemin iyileştirmesi adı altında temel yapıldığı bununla ilgili kurumların yeraltı sularına zarar verilip verilmediği konusunda bir çalışma yapılıp yapılmadığını bilmediklerini ifade ederek konuşmasını sürdüren Başkan Nehir, “ılçemizin doğal kaynakları en büyük zenginliğimizdir. Milyonlarca yılda oluşmuş su kaynaklarının zarar görme ihtimali bizi endişelendiriyor” dedi.
 
Köylülerin topraklarının ellerinden alınacağı korkusu yaşadıklarına dikkat çeken Samandağ Belediye Başkanı Mişat Nehir, “Bu tribünler kaç desibellik gürültü yapacak, enerji nakil hatlarının kaç noktadan toplanma noktasına gidecekleri, bunların altında ve emniyet alanında kalan yaşam alanlarının ne olacağı soruları her gün önümüze çıkan sorunlardır” dedi. Nehir, bu hafta içinde Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz’e ziyarette bulunarak enerji şirketlerine toplumun bu kaygılarını giderecek yönde tribün çalışması yapmalarının sağlanmasını isteyeceklerini söyledi.
  
TARIM ve YAşAM ALANLARINDA OLMASIN…
 
Samandağ Belediye Başkanı ve bağlı  9 Belde Belediye Başkanı olmak üzere toplam 10 Belediye Başkanı dün Antakya’da bir basın toplantısı düzenleyerek ilçede tarım alanları ve yaşam alanlarında rüzgar enerjisi için turbin kurulmasına karşı çıktı. Belediye Başkanları ortak açıklamada, rüzgar enerjisine karşı olduklarının altını çizerken “ıtirazımızın birinci derecede tarım arazileri ve konutlara yakın bölgelerde tübin kurulmasıdır” dediler. 
 
Antakya Gazeteciler Cemiyetinde ortak basın toplantısı düzenleyen Samandağ Belediye Başkanı Mişat Nehir ve bağlı beldelerin Belediye Başkanları; “ırfan Balıkçı (Tekebaşı Belediye Başkanı), Mahmut Yüksek (Mızraklı Belediye Başkanı), Nadir Aslan (Yaylıca Belediye Başkanı), Zaim Sat (Mağaracık Belediye Başkanı), Süleyman Ray (Kuşalanı Belediye Başkanı), Celal Güzel (Koyunoğlu Belediye Başkanı), Mehmet Süt (Uzunbağ Belediye Başkanı), Hüseyin Yağcı (Değirmenbaşı Belediye Başkanı), Mehmet Mubarek (Aknehir Belediye Başkanı)” ilçede son dönemde rüzgar enerjisi kurulma çabaları olduğuna dikkat çekti.
 
10 Belediye Başkanı adına konuşma yapan Samandağ Belediye Başkanı Mişat Nehir, Tekebaşı, Mağaracık beldeleri ile bağlı köylerde rüzgar enerjisi için tarım alanlarında hatta kimi yerlerde konutların çok yakınında rüzgar türbinleri oluşturulduğuna dikkat çekerek şunları dile getirdi: “Rüzgar enerjisinin yenilenebilir bir enerji kaynağı olduğu, ülkemizin gittikçe artan enerji ihtiyacına cevap verebilmek açısından faydalı olduğu fikri elbette değerlidir.
 
Ancak bunu yaparken sulu tarım arazilerinin içine kurulması, zaten dar olan sulu tarım arazilerini bitirmektedir. Arazi seçerken istimlak talebinde bulunabilecek bir yetkiyle donatılmış olmaları arazi sahibi köylüye söz söyleme hakkı bırakmamaktadır.” Samandağ’ın turizm bölgesi ilan edildiğini hatırlatan Samandağ Belediye Başkanı Mişat Nehir, bölgede yüksek gerilim hatlarının yaratacağı görüntü kirliliği, deniz kenarına ve deniz içine kurulacak santrallerin de turizmi olumsuz yönde etkileyeceğine dikkat çekerek şöyle devam etti:
 
“Turbinlerin kurulabilmesi için yer altında 25 metre derinden başlayarak zemin iyileştirmesi adı altında temel yapıldığı bununla ilgili kurumların yer altı sularına zarar verilip verilmediği konusunda bir çalışma yapılıp yapılmadığını bilmiyoruz. ılçemizin doğal kaynakları en büyük zenginliğidir. Milyonlarca yılda oluşmuş su kaynaklarının zarar görme ihtimali bizi endişelendirmektedir. Kuş göç yolları üzerinde bulunan ilçemiz bu rüzgar turbinlerinin kurulması durumunda kuşların uğramadığı bir yer haline dönüşebilir.
 
Günde 24 saati dönen yüzlerce turbin kuş göçünü olumsuz engelleyecektir. Ekolojistlerin, mühendis ve meslek odalarının bu konudaki görüşlerini önemsiyoruz. Bu türbinlerin kaç desibellik görültü yayacakları, bu gürültü için yaşam alanlarından ne kadar uzakta kurulmaları gerektiği, Avrupa ve dünya sağlık örgütünün bu konudaki standartlarına uyup uymadıkları koca bir muamma olarak durmaktadır. Ayrıca bu bölgede yaşayan caretta ve chelonia mydas türü kaplumbağalar üzerindeki etkisi araştırılmış mıdır?
 
Enerji nakil hatlarının kaç noktadan toplanma noktasına doğru gidecekleri, bunların altında ve emniyet alanında kalan yaşam alanlarının ne olacağı soruları her gün önümüze çıkan sorulardır.” Samandağ ilçe ve bağıl 9 olmak üzere toplam 10 Belediye Başkanı ortak açıklamada daha sonra şu görüşleri dile getirdi: “Bizler köylülerimizin topraklarının ellerinden alınacağı korkusu yaşadıklarını, enerji nakil hatlarının çokça ve şehir üzerinden geçmesi suretiyle yaşam alanlarının daralacağını, arazisinin çoraklaşacağını düşünen mağdurların temsilcisiyiz.
 
Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılmasını, ancak yaşam alanlarından uzak yerlerde, çorak dağ başlarında sulak arazilerin dışında, imar alanlarının dışında kurulmalarını, bu yatırım yapıldığı takdirde bir mağdurlar ordusu yaratılması endişesinin biteceğini düşünüyoruz. Başta sayın başbakanımız, ilgili sn. bakanlarımız, sn. valimiz ve sn. ilçe kaymakamımızın enerji şirketlerine toplumun kaygılarını giderecek yönde turbin çalışması yapmasını salık vermelerini saygılarımızla arz ediyoruz.”

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir