İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Savunma bağımsız olmalıdır…

Hatay Barosu kuruluşunun 66. yıldönümünü dün sabah saatlerinde Atatürk Anıtına sunduğu çelenkle başladı. Baro Yönetim Kurulu üyeleri ve bazı Baro üyesi Avukatların katıldığı çelenk sunma töreni sırasında Hatay Barosu Başkanı Sinan Akgöl, bir açıklamada bulundu. Açıklamasında ince mesajlar veren Baro Başkanı Akgöl, “Yargının bağımsızlığı için savunmanın bağımsız olması zorunludur. Yasal düzenlemelere rağmen, yurttaşların hak arama özgürlüklerinin ve adalete ulaşmalarının en önemli aracı ve güvencesi olan savunma, hala yargının dışında görülmektedir. Savunmanın özgürlüğü sağlanmalı ve anayasal güvenceye kavuşturulmalıdır. Savunma, Anayasa da, “yargı” başlığı altında, “bağımsızlığı” ve “özgürlüğü” gözetilerek düzenlenmelidir” dedi. Yargı reformunun bir an önce gerçekleştirilerek yargı bağımsızlığının güçlendirilmesi, yargının tarafsızlığının geliştirilmesi, yargının verimliliğinin ve etkinliğinin artırılmasının gerektiğine dikkat çekerek konuşmasını sürdüren Akgöl, “Adil yargılama ve silahların eşitliği ilkesi çerçevesinde savunmanın etkinliğinin artırılması ve bu konuda yasal düzenlemelerin yapılması şarttır. Bu düzenlemeler Avukatlık Kanunu ile başlamalı Türkiye Barolar Birliği tarafından sürdürülen çalışmanın yasalaşması sağlanmalıdır” ifadesinde bulundu.
 
 
KışıLERıN öZEL YAşAMINA SAYGI DUYULMALI
“ıletişim özgürlüğü mutlak anlamda uygulanmalı, kişilerin özel hayatına saygı duyulmadır. ıletişim özgürlüğüne getirilecek istisnalar ve uygulama yöntemi kanunla ayrıntılı olarak tarif edilmelidir. Bu konudaki korku ve şüphelerin giderilmesi için somut adımlar atılmalıdır. Bunu toplumsal huzur ve hukuka güven anlamında önemsiyoruz” şeklinde açıklamasını sürdüren Baro Başkanı Akgöl, Sosyal Güvenlik sisteminde yapılan değişiklikler ile meslek ve meslektaşları aleyhine düzenlemeler getirildiğini, şartların ağırlaştırıldığını hatırlatarak, “Emekli avukatlar için büyük mali zorluklar ortaya çıkmıştır. Bu düzenlemeler sosyal devlet kavramına aykırı olup bu yanlışlıktan biran önce dönülmelidir. Uzlaşmacılık ve arabuluculuk (yasalaşma sürecinde olan) gibi müesseselerde hukuk fakültesi mezunu olmayan bireylerin rol almasını yanlış buluyoruz. Bu konudaki taleplerimizin meslek adına değil yaşadığımız toplumun hukukunun korunması adına olduğu bilinmeli ve bu hassasiyetle değerlendirilmelidir” dedi.
 
üNıTER DEVLET YAPISINDAN TAVıZ VERıLEMEZ
Konuşmasının son bölümünde Cumhuriyetin temel ilkelerinin korunmasına yönelik yorumlarda bulunan Akgöl, “Ulusal kimliğimizden, ulus devlet ve üniter devlet yapımızdan verilmek istenen taviz verilmemelidir. Atatürk ilke ve devrimlerinin, Cumhuriyetimizin temel ilkelerinin korunmasını, Ulusumuzun özgür iradesinin esas alınmasını istiyoruz. Hatay Barosu, kuruluşundan bu yana laik demokratik sosyal hukuk devletinin, tam eksiksiz özgürlükçü demokrasinin, hukuk ve hukukun üstünlüğünün, yargı ve savunma bağımsızlığının, insan haklarının ödünsüz savunucusu olmuş ve bundan sonra da olmaya devam edecektir” dedi.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir