İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sel Nedenleri Araştırılmalı…

TBMM çevre Komisyonu Başkanvekili Prof. Dr. Mustafa öZTüRK’ ün yaptığı açıklamada: “ıstanbul’un ıkitelli, Halkalı bölgelerine geçtiğimiz günlerde metre kareye saatte 90 kg üzerinde yağış düşmüştür. Bu bölgede genelde Eylül ayı yağış ortalaması metre kareye 45 kg.dır. Bu yağışlar çok ani ve şiddetli olmuştur. Bundan sonrada olmaya devam edecektir. Ani ve şiddetli yağışlar, sel felaketini şiddetlendiren birinci ve en önemli olumsuzluktur.
 
Ani ve şiddetli yağış sularını toprağın bünyesine almak çok zordur. Ayrıca toprak yaz aylarında iyice sertleştiği için ani ve şiddetli olarak yağan yağmur suyu toprağa hemen nüfus edemez. Diğer taraftan yağmur sularının bazı bölgelerde betonlaşmadan dolayı toprakla buluşması mümkün değildir. Yağmur suyunun toprağa geçmemesi ikinci önemli sel felaketini şiddetlendiren olumsuzluktur.

Dere yataklarının daraltılması, bazı bölgelerin inşaat ve yıkıntı atıkları ile doldurulması, dere yataklarının üzerlerinin kapatılması, dere yataklarında yapılaşmalar ani ve şiddetli olarak yağan yağmur suyunun mecrasında akmasını engeller. Bu tür engeller sel felaketini şiddetlendirmektedir. ışgal edilen dere yatakları sel suları ile geri alınmaktadır. Doğanın yapısı budur. Bu da üçüncü önemli sel felaketini şiddetlendiren olumsuzluktur.

ıkitelli bölgesinde selin başlangıç noktası diyebileceğimiz bir bölgede 50 ila 150 metre genişlikte ve yaklaşık 500 metre uzunluğunda bir gölet bulunmaktadır. Derinliğini net olarak söyleyemiyoruz. Bazı gazete bilgilerine göre 2 ila 6 metre arasında değişmektedir. Resimlerden görüldüğü kadarı ile gölet çok basit olarak yapılmıştır. Fiziki durumu budur. Ancak ani ve şiddetli yağıştan dolayı su tutma kapasitesi çok daha büyük boyutlara çıkabilir. Bunu hemen yapılacak bir çalışma ile belirlemek mümkündür. Yağışla birlikte bu göledin aşırı su ile dolduğu resimlerden anlaşılmaktadır. Aşırı su dolmasından dolayı bu gölet patlamıştır.

Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş Beyin belirttiğine göre yaklaşık “80 bin ton suyu barındıran göletin patlaması sonucu,  bir su topunun gelip orayı tetiklediği söyleniyor.  ıSKı bunun da etkili olabileceğini söylüyor” açıklamasında bulundu. Bu kadar suyun ani serbest kalması ve aşağı doğru akması ciddi bir yük oluşturur. Bu kadar su kütlesi ani olarak serbest kaldığı zaman önünde ne varsa alır götürür. Bu konu ciddi bir şekilde tarafsız ve yansız olarak araştırılmalıdır.

Göledin patlaması sonucu önemli miktarda suyun boşaldığı resimlerden görülmektedir. Gölette su seviyesinin tepe notasından itibaren en az 2 metre aşağı indiği anlaşılmaktadır.  Resimlerinden gölet suyu miktarının azaldığı net olarak görülmektedir.
 
Göletten ne kadar suyun boşaldığı bir araştırma ile belirlenebilir. Buda dördüncü önemli sel felaketini şiddetlendiren olumsuzluktur.

Ani ve şiddetli yağışın, işgal edilen, daraltılan ve üzeri kapatılan dere yataklarının, yanlış yapılan köprülerin, toprağın su tutmamasının, betonlaşmanın ve gölet patlamasının sel felaketini şiddetlendirmeye yaptığı etkiler tarafsız ve yansız olarak tekniğine uygun olarak tek tek araştırılmalıdır. Bu sel felaketini şiddetlendiren nedenler önem sırasına göre tespit edilmelidir. Her bir olumsuzluğun etki değerleri ayrı ayrı belirlenmelidir. Bu konunun uzmanı kişilerden oluşacak bir heyetle bu yapılmalıdır. Hazırlanan rapor kamuoyu ile paylaşılmalıdır. Hasara neden olan etkenler doğru ve titiz çalışma ile ortaya konmalıdır.

Unutmayalım ki küresel ısınmadan dolayı sel felaketi daha ani ve daha şiddetli olmaya devam edecektir. özellikle Marmara, Karadeniz, Trakya ve Doğu Anadolu bölgeleri aşırı yağış alacağından sel felaketi bu bölgelerde daha sık ve şiddetli olarak yaşanacaktır.

Marmara, Karadeniz, Trakya ve Doğu Anadolu bölgelerdeki dere yatakları için sel felaketi risk haritaları hazırlanmalıdır. Eylem planları uygulamaya konmalıdır. ıklim değişikliği tahminlerine göre bölgesel planlama çalışmaları yapılmalıdır.    
  
ınsanoğlu olarak dengesini bozduğumuz doğanın intikamı budur. Bu işin şakası yoktur. Bunu herkes kabul etmeli ve buna göre herkes sera gazını azaltmak için geç kalmadan bir şeyler yapmalıdır. Global ortalama sıcaklık 2 0C üzerine çıkmadan bir şeyler yapılmalıdır. Global ortalama sıcaklık 2 0C üzerine çıktığında yeryüzünde sel felaketi, kuraklık, fırtına, sıcak hava dalgası gibi olumsuzluklar daha sık ve daha şiddetli olarak görülecektir. Yeryüzü yaşanamaz bir hale dönüşecektir.” dedi. 

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir