İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Stratejik Bir Konuma Sahibiz

HASıAD Başkanı Gül, “Hatay rüzgar ve güneş enerjisi yönünden stratejik bir konuma sahip”
 
 
 
Haber Merkezi
 
 
 
Hatay Sanayici ış Adamları Derneği’nin (HASıAD) tarafından düzenlenen “Yenilenebilir Enerji” panelinin açılış konuşmasını yapan HASıAD Başkanı Gülay Gül, günlük hayatın her safhasında enerjinin ilk sıralarda yer aldığını ve enerjinin, hava ile su gibi gerekli ihtiyaç haline geldiğini,  Hatay’ın da rüzgar ve güneş enerjisi yönünden stratejik bir konuma sahip olduğunu söyledi.
 
 
 
Sanayileşmeden bilgi çağına geçilen çağımızda ihtiyaç sıralamasında enerjinin ilk sırada yer aldığına dikkat çeken HASıAD Başkanı Gül, “Dünyada bütün ülkelerde kalkınma politikaları içinde enerji sektörü stratejik bir öneme sahiptir.
 
 
 
 Enerji talebi ve maliyetinin devamlı artması, çevreye duyarlılığın yükselmesi ve petrol türevi yakıtlardan elde edilen enerji kaynaklarının bir gün tükenecek olması, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmeyi zorunlu kılmıştır.
 
 
 
Hatay rüzgar ve özellikle güneş enerjisi yönünden stratejik konumu itibari ile en önemli ilerin başında gelmektedir. ülkemizde ortalama yıllık güneşlenme süresi 7,2 saat olmasına rağmen bölgemizde bu oran 10 saate kadar çıkmaktadır. 
 
 
 
Yenilenebilir güneş enerjisi; güneş enerjisinin bitmemesi, sürekliliği, ilk yatırım dışında maliyetinin olmaması, işletme sermayesine ihtiyaç duyulmaması, ihtiyaç fazlasının satılabilir olması, bakım ve yedek parça gibi sorunların olmayışı, yan etkisinin bulunmaması ve çevreci bir yapıya sahip olması açısından büyük avantaj sağlamaktadır.” dedi.
 
 
 
TEDAş Hatay ıl Müdürü ılhan Karabulut ise Hatay’ın enerji tüketimi ve üretimi konusunda şu açıklamalarda bulundu:
 
 
 
“ılimiz 2011 yılı içinde 6 milyar 650 milyon kilovat elektrik enerjisi tüketmiş ve en çok elektrik tüketen iller sıralamasında altıncı olmuştur.
 
 
 
 Bir önceki yıla göre enerji tüketim artışının ülke ortalaması % 9,4 iken ilimizde bu artış  % 20 civarında gerçekleşmiştir. ılimizde 2011 yılında 1 milyar 500 milyon kilovat elektrik üretimi oluşmuştur. Bu üretimin 1,15 milyar kilovatı termik santralden, 350 milyon kilovatı RES’lerden ve 1,5 milyon kilovatı da HES’lerden üretilmektedir. 
 
 
 
ılimizde üretilen enerji tüketimin sadece beşte birini karşılamaktadır.” 
 
 
 
Hatay Vali Yardımcısı Kadim Doğan ise yaptığı değerlendirmede giderek sanayisi gelişen ilimizin enerji tüketim ihtiyacının da giderek arttığını ve bu ihtiyacın kışın kendini daha fazla hissettirdiğini söyledi. Vali Yardımcısı Doğan, Rüzgar ve güneş enerjisi bakımında avantajlı olan ilimizin bu avantajını kullanmamız gerektiğine de dikkat çekti. 
 
 
 
Yapılan konuşmaların ardından Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü’nden Elektrik Mühendisi Mehmet Yıldız ve TEDAş Genel Müdürlüğü’nden Elektrik Yüksek Mühendisi Bilal şimşek, katılımcılara yenilenebilir enerji hakkında bilgi verdiler.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir