İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sürmeli: Hatay bir marka…

ANTAKYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet çinçin’i ziyaret eden Eskişehir Anadolu üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Fevzi Sürmeli, daha sonra ATSO toplantı salonunda Antakyalılarla bir söyleşiye katıldı. Söyleşi öncesinde bir açıklama yapan ATSO Başkanı Hikmet çinçin, Hatay dışında yaşayan ve Hatay’ın sosyo-kültürel anlamda tanıtımı için büyük çaba gösteren başarılı hemşerilerimizi Oda’da ağırlayıp onların yaşam tecrübelerini paylaşmak noktasında bu söyleşileri düzenlediklerini söyledi. Bu söyleşilere daha önce Erol Bilecik ile Nihat Aksoy’un katıldığını belirten çinçin, Anadolu üniversitesi rektörü Prof. Dr. Fevzi Sürmeli’nin üçüncü konuk olduğunu ifade etti.
 
Yaptığı konuşmada ilimizin sorunlarına da değinen çinçin, ilimizin son yıllarda havaalanı ve TOBB tarafından yaptırılan Cilvegözü Sınır Kapısı gibi yatırımlarla atılım içerisinde olduğunu sözlerine ekledi. üniversitesini tanıttı Söyleşide konuşan Eskişehir Anadolu üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Fezi Sürmeli’de konuşmasının başında üniversitesi ile ilgili bilgiler verdi. Anadolu üniversitesi (Aü) Rektörü Prof. Dr. Fevzi Sürmeli, 50 yıllık geçmişi bulunan üniversitenin iki yerleşkesinde bin 840 öğretim üyesiyle 25 bin öğrenciye hizmet verdiklerini belirtti.
 
Sürmeli, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ATSO) davetlisi olarak geldiği Antakya’da, üniversitenin çalışmaları hakkında bilgi verdi. üniversitenin bulunduğu kentin gelişimi için büyük avantaj olduğunu ifade eden Sürmeli, bu konuda Anadolu üniversitesi’nin güzel bir örnek teşkil ettiğini söyledi. 12 fakülte, 7 yüksekokul, 3 meslek yüksekokulu, 9 enstitü, 38 araştırma merkezi ve 41 öğrenci kulübünün yer aldığı üniversitelilerinde kaliteli eğitimin yanı sıra kültürel ve sanatsal aktivitelere büyük önem verdiklerini vurgulayan Sürmeli, ”şu an donanımızla birçok üniversiteden daha ileri durumdayız.
 
ıki yerleşkede bin 840 öğretim üyemizle 25 bin öğrenciye eğitim veriyoruz. Avrupa’nın 21 ülkesinde de eğitim çalışmalarımız var. Anadolu üniversitesi bilimsel çalışmaları, öğrenci sayısı ve verdiği eğitimle mega üniversite konumunda yer alıyor” dedi. önemli olan markayı koruyabilmek Hatay’ın marka kent çalışmalarına da değinen Sürmeli, “Hatay zaten marka bir kent. Hatay’ın potansiyeli dünya da başka bir yerde yok.
 
 Ancak önemli olan bu markayı koruyabilmek ve tanıtımını çok iyi yapmak” dedi. Kentin açılan havaalanıyla tanıtımı için büyük bir avantaj sağladığını vurgulayan Sürmeli, ”Yıllar önce ayrıldığım Antakya benim için her zaman farklı. Burada yer alan her unsur farklı bir marka. Ancak bu markanın değerinin çok iyi bilinmesi ve yaşatılması gerekiyor. Bu konuda üniversite başta olmak üzere kentte bulunan herkese büyük görev düşüyor” diye konuştu.
 
Turizmden büyük paylar kazanılabilir Rektör Prof. Dr. Fevzi Sürmeli, birçok toplantılara katıldığını, ancak bu toplantıda duyduğu heyecanı hiçbir yerde duymadığını belirterek, “42 yıl önce ayrıldığım Antakya’dan hiç zaman ayrı kalmadım. Antakya ve Hatay tarihi değerleriyle zaten bir marka kent. Meclis kültür merkezi olarak restore edilen Gündüz sineması, PTT, Antakya Belediyesi, Ziraat bankası ve Müze binasının bulunduğu meydan dünyada başka hiçbir kentte yok. Bu değerler gerekli tanıtım yapılması halinde Antakya ve Hatay’ın kültürel turizmden büyük paylar kazanmasına neden olur” dedi.
 
St Pierre kilisesinin çevre düzenlemesi yapılmalı Sen Piyer Kilisesi, Ulucu cami, Kurtuluş caddesi gibi tarihi değerlerin başka yerlerde görülemeyeceğini sözlerine ekleyen Sürmeli, “Bu yapılar da dünya’dae tek mesela Antakya’da bulunan ST Pierre Kilisesi dünyada başka bir yerde yok. Ancak bu değerin etrafı kendisine yakışmayacak bir görüntüde. Buranın düzenlenip çağdaş bir görünüme kazandırılması şart” diye konuştu. Sürmeli’nin yaptığı konuşmanın ardından söyleşi soru cevap bölümünden sonra son buldu. Söyleşiye, Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Cumhuriyet Başsavcısı Enis Yavuz Yıldırım, Antakya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) Başkanı Ahmet Abdullahoğlu ile sivil toplum örgütü temsilcileri ve iş adamları katıldı.

 

*********** 

 

Eskişehir Anadolu üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fevzi Sürmeli ATSO Toplantı Salonunda düzenlenen söyleşide çarpıcı, çarpıcı olduğu kadar da ders niteliği taşıyan açıklamalarda bulundu. Antakya Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Cumhuriyet Başsavcısı Enis Yavuz Yıldırım bazı işadamı ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile vatandaşların katıldığı söyleşide konuşan Prof. Dr. Sürmeli, konuşmasının hemen başında Hatay Havaalanının hizmete girmiş olmasından duyduğu mutluluğu dile getirdi ve konuya ilişkin bir anısını anlattı.

 

çET RAPORUNU OLUMSUZ VERMEMıZ ıçıN çOK GAYRET GöSTERDıLER

 

Hatay Havaalanı ile ilgili konuşmasında bilinmeyen bir gerçeği açıklayan Prof. Dr. Fevzi Sürmeli, “Havaalanı bir il için prestijdir. Bu hizmetin Hatay’a gelmesinde katkı sağlayan herkese teşekkür borçluyuz. Biraz zor oldu ama sonunda oldu. Havaalanının çET Raporu aşamasında raporu olumsuz vermem için bana her çevreden baskı geldi. Büyük gayret gösterdiler. Tabi ben her seferinde bunu reddettim. Onlar da benim Hataylı olduğumu bilmedikleri için neden böyle davrandığımı da o zaman anlayamamışlardı” dedi.

 

Havaalanı avantajını kullanmak suretiyle Antakya’nın turizmden hak ettiği pastayı alabilmesi için bir dizi çalışmalar yapılması gerektiğine dikkat çeken Sürmeli, Eskişehir’in üniversitenin de yardımıyla onlarca yıldır marka olmak için savaş verdiğini ve uzun çaba sonrası marka olmayı başardığını söyledi.

 

ANTAKYA’NIN öYLE BıR SORUNU YOK

 

Antakya’nın marka olma yolunda bir dizi çalışmalar yaptığını üzülerek gördüğünü söyleyen Sürmeli, “Neden üzülerek? üzülerek çünkü Antakya’nın marka olabilmesi için herhangi bir çalışmaya ihtiyacı yok. Size sadece birkaç örnek vereceğim; St. Pierre Kilisesi dünyada sadece bir adet var. Ve bu Antakya’da. Sadece bu bile kendi başına bir marka oluşturur. 10 Kilometrelik Antakya-Harbiye yolu ve tabi Harbiye. Dünyanın çok ender yerlerinde böyle bir doğa güzelliğine rastlarsınız. Değerini bilmedik ama Cumhuriyet Alanına bakın; bir yandan Antakya Belediyesi eski hizmet binası, bir yandan müze binası, gündüz sineması binası, ziraat bankası binası. Tamamen eski yapılardan oluşan bir alan.

 

Bu alan dünyanın ender kentlerinde vardır. Kullanamıyoruz. Bu alanın turizme yönelik kullanılması halinde milyonlarca dolar gelir elde edebilirsiniz. Ancak ne yapıldı, belediye hizmet binasının arkasına yeni belediye binası inşa edildi ve alan katledildi” dedi. Bunca değer varken halen marka olma savaşı verilmesini anlayamadığını anlatan Rektör Sürmeli, “Antakya’yı dünya tanıyor. Dünyanın neresine giderseniz gidin Antakya dediniz mi tanımayan yok. Böyle bir avantaj başka hiçbir kente nasip olmamıştır. Sizin göreviniz sadece bunların tanıtımını yapmak ve korumak. Hepsi bu” dedi.

 

KURTULUş CADDESı UNUTULUR MU Hıç?

 

Konuşmasında Antakya’nın tarihi birikimi açısından oldukça önem arz eden Kurtuluş caddesine de dikkat çeken Sürmeli, Kurtuluş caddesi üzerindeki eski yapıların restorasyonun yapılarak turizme açık alan olarak sunulmasının önemine atıfta bulundu. “Böyle yapılar nerede var? Kurtuluş caddesi Antakya için büyük bir zenginliktir. Bu potansiyelin bir an önce kullanılarak turizmin hizmetine sunulması gerekiyor” dedi. Bu konuda da diğer konularda olduğu gibi Anadolu üniversitesi olarak sunabilecekleri katkıyı sunmaya hazır olduklarını hatırlatan Sürmeli, “Ben Antakya’dan 42 yıl önce ayrılmış bir Antakyalıyım. Doğup büyüdüğüyüm yerdir. Ancak halen her gelişimde içimi garip bir duygu kaplar ve heyecanlanırım. Antakya’ya nasıl bir katkı sağlayabilirsem hazırım” dedi.

 

BASINA BüYüK GöREV DüşüYOR

 

Antakya’nın tarihi ve kültür birikimin koruma konusunda ne büyük sorumluluğun basına düştüğünü hatırlatan Sürmeli şunları söyledi: “Burada toplumun tüm kesimlerine büyük iş düşüyor. Ancak sivil toplum örgütleri ile basına daha büyük iş düşüyor. Yanlışları yazarlarsa üstüne giderlerse yanlışların tamamını olmazsa bile yarısını engelleyebilirler” dedi. Yerel yöneticilerinde üstüne düşen görevi yerine getirmeleri gerektiğini anlatan Sürmeli, “Ben inanıyorum ki bilinçli bir yönetimin elinden bilinçsizce iş çıkmaz” dedi.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir