İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Tarihi Eserler Aranıyor…

    Birçok medeniyete ev sahipliği yapan ilimizde, 3 bölgede kazı çalışması yapılıyor.
 
      Hititler konusunda eksik bilgileri tamamlamada önemli olduğu düşünülen Reyhanlı ilçesi Varışlı köyü yakınlarındaki ilk kazı, 1937’de ıngiliz Arkeolog Leonard Woolley tarafından Aççana Höyüğü’nde yapıldı.
 
      Bugüne kadarki kazılarda, 17 katmandan oluşan yerleşim biriminde önemli bir saray gün ışığına çıkarılırken, bölgede şu ana kadar 346 höyük belirlendi. Hitit yaşamı ve kültürü Koç üniversitesinden öğretim üyesi ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Aslıhan Yener başkanlığında 2000 yılından bu yana yapılan çalışmalarda ise Hitit yaşamı ve kültürü hakkında önemli bulgular elde edildi.
 
      Bu ayın başında başlayan ve ağustos sonuna kadar devam edecek, 8 bölgedeki yeni dönem kazılarında, Türkiye’nin çeşitli üniversiteleri ile ABD, ıngiltere, ıtalya gibi ülkelerden 25 uzman arkeolog ve 60 işçi görev alıyor.
 
      Buluntular Arkeoloji Müzesine …
 
Kazılardan elde edilen buluntuların bir bölümü Antakya Arkeoloji Müzesine götürülürken, buradaki yer sıkıntısı nedeniyle depolarda bulunan ve bulundukları yerlerde korunanların Narlıca beldesinde yeni yapılacak müzede sergilenmesi planlanıyor.
 
      Daha yıllarca süreceği hesaplanan kazılarla, 17 katmandan oluşan saray ve tapınaklar ile mezarların bulunduğu alanın ”Arkeolojik Park” haline dönüştürülerek turizme kazandırılması hedefleniyor.
 
      1937 yılından bu yana kazılıyor Bu arada, yine Hitit dönemine ait bulgulara rastlanan 7 katlı Tayinat Höyüğü’nde de 1930 yılından bu yana kazı çalışması yapılıyor. Höyükte bugüne kadar Demir ve Erken Tunç çağı’na ait eserler ortaya çıkarıldı.
 
      Bu yıl höyükte, Toronto üniversitesinden Prof. Dr. Timoşy Harrison başkanlığında 20 arkeolog ve 17 işçi çalışıyor. ABD, ıngiltere, Kanada, Romanya ve Türkiye’den arkeologların görev aldığı, temmuz ayında başlayan kazılarda, görevliler sıcak ve bunaltıcı havaya aldırmaksızın titiz bir çalışma gerçekleştiriyorlar.
 
       Yer sıkıntısı …

Höyükte ortaya çıkartılan eserlerden bazıları Antakya Arkeoloji Müzesinde bulunuyor. çok sayıda eser ise yer sıkıntısının giderileceği günü bekliyor. Mustafa Kemal üniversitesi (MKA) Arkeoloji Bölümü tarafından Samandağ ilçesi Sutaşı beldesinde bulunan Sabuniye Höyüğü’nde 2002 yılından bu yana yürütülen kazı çalışmalarda ise Tunç çağı dönemi aydınlatılmaya çalışılıyor.
 
  Kazılar 23 Temmuz’da başlayacak…
 
    MKü Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Hatice Pamir başkanlığındaki bu yılki kazıların 23 Temmuzda başlayacağı belirtildi. Sabuniye Höyüğü’nün kesit ve kazı çalışmalarında eski Mısır, Kıbrıs, Kuzey Suriye, Mezopotamya, Miken Uygarlığı kökenli buluntulara rastlandığı, buranın döneminde Doğu Akdeniz’in önemli liman kentlerinden biri olduğu kaydedildi.
 
     Envanter çalışması yapılıyor …
 
      öte yandan, Dörtyol ilçesine bağlı Yeşilköy beldesindeki Kinet Höyüğü’nde 1992 yılında başlanan ve geçtiğimiz yıl biten kazı çalışmalarından elde edilen eserlerin ise envanter çalışması yapılıyor. Bilkent üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Marie Henriette Gates başkanlığında yürütülen, 8’i yabancı 18 arkeoloğun görev yaptığı, 5 bin yıl önce kurulduğu belirlenen liman kenti Kinet kazısında yaklaşık bin 600 eser gün ışığına çıkarıldı.
 
     Kazı çalışmasından elde edilen birçok eser Arkeoloji Müzesi’nde ziyaretçilerini bekliyor.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir