İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Tarımda devrim yolda…

     Antakya Tarım Platformu Başkanı ırfan Hatipoğlu, Amik Ovası çiftçilerinin ürettikleri ürünlerin değerinde satılamaması nedeniyle üretimden çekilmek zorunda kaldıklarını ileri sürdü.
 
     Hatipoğlu, yazılı açıklamasında, özellikle son on yıldır uygulanan tarım politikalarının çiftçileri sürekli zarar eder duruma getirdiğine dikkati çekti. üretimi sürdürmek için önceki birikimlerini harcayan çiftçilerin artık üretemez durumda olduklarını savunan Hatipoğlu, şöyle devam etti: “Amik Ovası çiftçileri ürettikleri ürünlerin değerinde satılamaması nedeniyle üretimden çekilmek zorunda kalıyor.
 
    Ova da yıllardır tarımsal üretim yapan çiftçiler tarlalarını daha kazançlı diyerek Antakya dışından gelen tarımsal üretim şirketlerine topraklarına kiraya veriyorlar. örneğin Antakya dışından gelen soğan üreticileri dönümü 200 TL’den, patates şirketleri dönümü 230 TL’den binlerce dönüm arazi kiralamaktadırlar.
 
    Kira bedellerine peşin ödeyen bu firmalar Amik çiftçisini üretimden koparmaktadır. çünkü üreticiler uzun yıllardır başta pamuk olmak üzere buğday ve mısır üretiminden büyük zarar etmişlerdir. Kiraya verdikleri topraklarına kendileri işledikleri zaman kira parasına kazanamıyorlar. Amik ovasının içinde bulunduğu durumun iki büyük olumsuz etkisi vardır. Birincisi toprağına kiraya veren toprak sahibi üretimden, topraklarından kopmakta ve üretim araçlarını dağıtmaktadırlar.
 
     Bu çiftçilerin tekrar üretime dönmesi zorlaşmaktadır. Bugün kiraya verdikleri topraklarına kısa zaman sonra satacaklardır. ıkinci en büyük tehlike satışa çıkan toprakları yabancı şirketlerin satın almalarıdır. Cargill şirketi üretim yapmak için 20 bin dönüm arazi kiralamak ya da satın almak için çalışmalar yapmaktadır. Yine aynı şekilde Suidi Arabistan şirketi 20 bin dönüm arazide tarımsal üretim yapmak için bölgemizden arazi kiralamak için uğraşmaktadır. Amik Ovası ulusaşırı tarım şirketlerinin eline geçmemesi için tüm gücümüzle karşı çıkmalıyız.
 
     Karşı çıkmadığımız zaman kendi ülkemizin toprağında yabancı duruma düşeceğiz. Amik çiftçisi topraklarına girmek için izin almak zorunda kalınacak ve çiftçilerimiz ücretli köle durumuna düşecektir. Bu söylediklerimiz uzak değildir.”

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir