Gazeteciler Cemiyeti tarafından düzenlenen Ulusal ıletişim Kongresi tamamlandı.
Gazeteciler Cemiyeti tarafından düzenlenen ve Antalya Gazeteciler Cemiyetinin ev sahipliğinde Antalya Belek Belconti Hotel’de gerçekleşen Ulusal ıletişim Kongresine Onursal Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, Dışişleri eski Bakanı Mümtaz Soysal, TSYD Genel Başkanı Esat Yılmaer, tanınmış gazetecilerden öcal Uluç, Orhan Ayhan, Ahmet çakır, Sedat Ergin, ısmail Küçükkaya, yaygın ve yerel yüzlerce gazeteci yanında ıletişim Fakültelerinden öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Bu arada Antakya Gazeteciler Cemiyetini temsilen Zafer Sarı, Sadullah Ergin, Hasan Seid Okay ve Cahit Aşkar’da bu önemli kongrede hazır bulundular.
Açılış töreninde Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Akay, Antalya Vali Yardımcısı Yıldırım Uçar, Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mevlüt Yeni birer konuşma yaptılar.
üç gün boyunca yapılan oturum, panel ve çalışma grubu toplantılarında gazetecilikle ilgili her konu masaya yatırıldı.
Yoğun geçen Ulusal ıletişim Kongresi sonunda açıklanan sonuç bildirgesinde; basın özgürlüğüne yönelik tehlikelere dikkat çekildi. Ayrıca basın çalışanlarının, çalışma koşullarının iyileştirilmesi istenerek mesleğe başlangıç yapacak ıletişim Fakültesi öğrencilerinin eğitim sorunları da dile getirildi.
On çalışma grubunun raporlarının da oy birliği ile kabul edildiği sonuç bildirgesi şöyle:
Gazeteciler Cemiyeti’nin 15–18 Nisan 2010 tarihlerinde Antalya’da düzenlediği Ulusal ıletişim Kongresi’nde Ankara, ıstanbul ve ızmir’den gelen gazetecilerle Anadolu’nun çeşitli illerinin Gazeteciler Cemiyetleri başkanları ve temsilcileri ile iletişim Fakültesi dekanları, öğretim üyeleri, öğrencileri kitle iletişiminin sorunlarını tartıştı. 400’ü aşkın katılımcının yoğun çalışmaları sonucunda üzerinde önemle durulan şu konuların kamuoyuna duyurulmasına karar verildi.
Türkiye’de basın özgürlüğünün önünde hala ciddi engellerin bulunduğu, bütün çabalara rağmen evrensel ilkelerin yasal düzenlemelere ve uygulamalara yansımadığı saptanmıştır. Siyasal gelişmelerin basın organları arasında farklı uygulamalara yol açtığı düşüncesinin giderek güçlendiği gözlemlenmiştir. Basının karşı karşıya kaldığı ekonomik sıkıntıların hükümetler tarafından yeterince ciddiye alınmadığı ve demokrasinin vazgeçilmez aracı olan kitle iletişim araçlarının sorunlarının çözümü konusunda duyarlı davranılmadığı kanısının yaygınlaştığı söylenebilmektedir. Basın Yasası ile Türk Ceza Yasası’nda öngörülen ağır para ve hapis cezalarının gazetelerin ve gazetecilerin üzerinde ağır bir baskı aracı olarak kullanılmasının engellenmesi zorunluluğu üzerinde durulmuştur.
Basın çalışanlarının sorunları artarak devam etmektedir. Yakın tarihte fikir işçilerinin uzun yıllardan beri yararlandıkları fiili yıpranma zamları iptal edilerek gazetecilerin emeklilik yaşlarının yükseltilmesi yolu açılmıştır. Oysa sektör, yapısı itibariyle genellikle genç emek kullanmakta ve bu uygulama ile çalışanların basından emekli olma şansları ellerinden alınmaktadır.
Basın çalışanlarının en büyük sorunlarından olan örgütlenme hakkı da fiilen engellenmektedir. Yazılı basında çalışan gazetecilerle televizyon ve radyolarda çalışan gazeteciler ayrı iş kollarında sayılmakta ve aynı patrona bağlı olarak çalışanlar bir çatı altında örgütlenememektedir.
Kitle iletişimi alanında yaygınlaşan işsizliğin iletişim fakültelerindeki eğitimi önemli biçimde etkilediği saptanmıştır. Sayıları giderek artan iletişim fakültelerinin öğrencileri iletişim sektöründe iş bulamamaktadırlar. ıletişim eğitimi gören gençlerin sektörde çalışmasının yolunu açacak yasal düzenlemelere ihtiyaç olduğu saptanmıştır. ıletişim mesleğinin ilke olarak bu alanda eğitim alan gençlere açık olması gerektiği kuvvetle vurgulanmıştır.
Basın dünyasının artan ekonomik sorunlarının iletişim mesleğinin uygulamasında önem kazanan etik anlayışlarını da uygulanamaz hale getirdiği ortaya konulmuştur. Gazetecilerin mesleklerinin saygınlığını korumak için geliştirdikleri ilkeler, karşı karşıya kalınan sorunların büyüklüğü karşısında önemini yitirmektedir. Bu durum hemen herkesin dilinden düşürmediği Dördüncü Güç ve onun demokrasi için vazgeçilmez konumunu tehlikeye sokmaktadır.
ıletişim Kongresi’nde ayrıca aşağıdaki çalışma gruplarının raporları da oybirliğiyle kabul edildi:
ıletişim Teknolojileri ve MedyaMedya çalışma sorunlarıYerel medya ve Sorunlarıınternet GazeteciliğiSpor Gazeteciliğinin SorunlarıGüncel Gelişmeler Işığında Hukuk ve MedyaMedyada Türkçe KullanımıRadyo ve Televizyonların DenetimiHalkla ılişkiler ve HabercilikMedya ve ınsan Kaynakları
Kongre yukarıda adı geçen çalışma grupları raporlarındaki sorunlar ve bunların giderilmesi için önerilen çözüm yollarının bir an önce uygulanabilirliğinin sağlanması konusunda Gazeteciler Cemiyeti’nin bir eylem planı hazırlamasını da oybirliği ile kabul etti.
Ulusal iletişim Kongresi…
Daha fazla HatayHatay kategorisinden daha fazla yazı »
İlk yorum yapan siz olun