İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Veteriner Hekimler Toplandı…

Hatay Veteriner Hekimler Odası Başkanı Yahya Hamurcu, panelde yaptığı açılış konuşmasında Sağlık Bakanlığının çok tehlikeli saydığı 50 hastalıktan 26 tanesinin hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklar olduğunu söyledi.
 
ınsanlarda karşılaşılan hastalıkların yüzde 60’ının ve dünyada yeni ortaya çıkan hastalıkların % 75’inin hayvanlardan insanlara geçen zoonoz karakterli hastalıklar olduğunu ifade eden Hamurcu konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “önlem alınmadığı zaman hayvanlardan insanlara geçebilen bu hastalıklar salgın niteliğinde her tarafa yayılarak bütün toplum katmanlarını etkileyecek niteliktedir. Bu durum veteriner hekimlerin önemini ortaya koymak için yeterlidir.
 
Bu nedenle Sağlık Bakanlığı artık bütün dünyanın kabul gördüğü ‘Tek Sağlık, Tek Tıp’ prensibini benimsemeli ve kendini çağın gerekliliklerine göre geliştirmelidir” dedi. Hamurcu’nun yaptığı açılış konuşmasının ardından oturum başkanlığını Ankara üniversitesi Veteriner Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ayhan Filazi’nin yaptığı “Gıda Güvenliği ve Halk Sağlığı Paneli” yapıldı.
 
SAVAşLARDAN SONRA EN çOK CAN KAYBI HAYVAN HASTALIKLARINDA YAşANIYOR
 
Panelde, Veteriner Fakültesi Emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Bülent Mutluer, insanlık âleminin tarih boyunca doğal afetler ve savaşlar dışında en büyük kayıpları hayvanlardan insanlara geçen hastalıklar nedeniyle verdiğine dikkat çekti. Bu hastalıkların en bilinenleri verem, şarbon, kuduz, brucellosis, Q humması, ve trichinelloss’tur” Diyen Mutluer, “Sağlıklı hayvan olmadan sağlıklı gıda tüketmemiz mümkün değildir.
 
Bu yüzden hayvansal gıdaları kontrol altına almamız gerekir” diyerek, bu konuda yetkili birimlerin dikkatini çekmeye çalıştı. MKü Veteriner Fakültesi Parazitolojo Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Galip Kaya ise ‘Paraziter Hastalıklar ve Veteriner Halk Sağlığı’, Uzman Veteriner Hekim Hüseyin Dede ‘Belediyelerde Veteriner Halk Sağlığı Hizmetlerinin önemi’ konularında katılımcıları bilgilendirdiler.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir