İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

VIII. Tarla bitkileri kongresi…

Antakya önemli bir kongreye daha ev sahipliği yaptı. Dün ilimizde başlayan Türkiye VIII. Tarla Bitkileri Kongresi’ne Türkiye’nin dört bir tarafından 550’ye yakın uzman, ziraat mühendisi ve yönetici katıldı.
 
MERT: HEPıMıZE öNEMLı SORUMLULUKLAR DüşüYORKongrenin açış konuşmasını yapan ve ev sahibi sıfatını taşıyan Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Mert, “üretim alanı ve üretim açısından en büyük ve en önemli tarımsal üretim grubunu oluşturan tarla bitkileri, insan ve hayvan beslenmesi için temel besin kaynakları konumundaki bitkilerdir” görüşünü dile getirdi. Prof. Dr. Mert, “Son yıllarda küresel ısınma ve buna bağlı olarak yaşanan kuraklık birçok tarım ürününde olduğu gibi tarla bitkileri üretimini de tehdit etmektedir. Aslında bu durum her şeyden önce tüm canlıların geleceğini tehdit etmektedir. Sıcaklık artışı ve kuraklık, tarla bitkileri üretimini çok fazla etkilemekte ve önemli rekolte kayıplarına neden olmaktadır. üretim düşüşüne karşı gerekli önlemlerin bugünden alınmaması durumunda, tüm dünyada beslenme ve açlık sorunlarının artması kaçınılmazdır. Burada hepimize önemli ve bir o kadar da onurlu sorumluluklar düşmektedir. çünkü toplumun ve diğer canlıların beslenme ve neslini devam ettirme gibi ağır bir sorumluluğun altına tarla bitkileri uzmanları olarak daha fazla girmekteyiz” dedi.
 
öZDEMıR: KONGREDEN öNEMLı SONUçLAR çIKACAKMKü Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emine özdemir’de çok kısa olarak yaptığı konuşmasında tüm konuklara “hoş geldiniz” dedi. Türkiye VIII. Tarla Bitkileri Kongresi’nin önemli sonuçlar doğuracağına dikkat çeken Prof. Dr. özdemir, “Kongreden çıkacak olan sonuçların dikkate alınması ve dikkat çekilen tehlikeye karşı da gerekli tedbirlerin biran önce alınması gerekmektedir” şeklinde konuştu. çOLAKOğLU: TARIM SEKTöRü öNEMLı AşAMALAR KAYDETTıAntakya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Hayrettin çolakoğlu da yaptığı konuşmada, Türkiye VIII. Tarla Bitkileri Kongresi’nin hayırlı sonuçlar doğurması temennisinde bulundu. Son yüzyılda tarımın büyük bir aşama kaydettiği ve konuya ivedilikle eğilinmesi gerektiğini söyleyen çolakoğlu, “Gerek ülkemizde, gerekse de dünyada tarım sektörü giderek önem arz eden gelişmelerle karşı karşıya. Bu anlamda ilimizde gerçekleştirilen ve birçok uzmanın katıldığı kongrenin gerek ülkemiz açısından, gerekse dünya açısında önemli kararlar alacağı aşikardır” diye konuştu.
 
CıVELEK: SULAMA VE SU KANALLARI ıçıN SEFERBERLıK ıLAN EDıLMELıAntakya Ziraat Odası Başkanı Celal Civelek te yaptığı konuşmada, dünyada ekonominin giderek büyüdüğünü, tarımın ise giderek küçüldüğüne dikkat çekti. Başkan Civelek, “Dünyada ekonomi giderek büyürken, tarım da küçülüyor. Bu da tarımsal altyapı eksikliklerinin yaşanmasına neden oluyor. Ancak unutulmamalıdır ki, tarım sektörü desteklenmeli. Bugün görmüş olduğunuz bu topraklarda 5000 yıldır ziraat yapılmaktadır. Ancak, bugün bu topraklarda susuzluk sorunu yaşanmakta, bir çok tarım alanı sulanamamakta ya da çok zor şartlar altında sulanmaktadır. Yöneticilerimiz başta olmak üzere sulama ve su kanalları başta olmak üzere seferberlik ilan edilmeli. Reyhanlı ve Dostluk barajları biran önce yapılmalıdır” dedi.
 
öZBUğDAY: DüNYADAKı HER şEY TOHUMLA BAşLARTürkiye Tohumculuk Endüstri Derneği Genel Başkanı Ali özbuğday da yaptığı konuşmada, sektörün önümüzdeki 10 yıl içerisinde hak ettiği yere geleceğini ifade etti. özbuğday, “Gerek ülkemizdeki gerekse dünyadaki tüm yöneticiler ve konunun uzmanları küresel iklim değişimliği konusunda gerekli mücadeleyi vermeli. Hiçbir şüphe yok ki, dünyadaki her şey tohumla başlar. Tohum tarımsal gelişim mekanizmasının temelidir. Bu anlamda biz Turkted olarak her türlü sektörel eğitim işbirliğine açığız ve hazırız” şeklinde konuştu.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir