İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Yağmursuzluk- Kuraklık Hatay’ı endişelendiriyor…

Yaz mevsiminde de Ağustos ayını geride bıraktık. Beklenen yağmur gelmedi. Hatay’da mevcut barajların doluluk oranı yüzde 20’lerin de altına düştü. Hatay susuzlukla boğuşuyor.

 

Çiftçiler ise girdi fiyatlarının yüksekliği yanı sıra sulama suyu sorunuyla da mücadele ediyor. Yağışsız bir Sonbahar, Kış ve İlkbahar mevsimi geçiren ilimiz Hatay, Yaz mevsiminin Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarını da yağışsız geçirdi.

 

Geride kalan günlerde kısa süreli yağışlar yaşandıysa da yeterli olmadığını dillendiren uzmanlar, 2015 yılının Türkiye için olduğu gibi Hatay ili için de zor bir yıl olacağını söylüyor.

 

2014 Eylül ve Ekim aylarında da yağışsızlığın sürmesi halinde ciddi sıkıntılar yaşanacağını belirten yetkililer, tehlikenin ilimiz Hatay’ın da yer aldığı Doğu Akdeniz bölgesi için daha büyük olduğunu ifade ediyorlar.

 

Devlet Su İşleri 6. Bölge Müdürlüğü sorumluluk bölgesinde yer alan Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye’de mevcut akarsuların debisinde yüzde 60’lara varan bir azalma yaşandığına işaret eden yetkililer, Seyhan Nehrinde geçen yıl saniyede 125 metreküp olan su debisinin bu yıl 74 metreküpe düştüğünü, geçen yıl saniyede 160 metreküp olan Ceyhan Nehri’nde ise bu oranın bu yıl 100 metreküpe gerilediğini söylediler.

 

Antakya’yı iki ayrı yakaya bölerek Akdeniz’e dökülen Asi Nehri’nde de durum çok farklı değil. Geçen yıl saniyede 30 metreküp olan akım hızının bu yıl 15 metreküpe kadar düştüğü gelen bilgiler arasında yer alırken, diğer irili, ufaklı akarsuların ise tamamen kuruduğu gözleniyor.

 

Devlet Su İşleri (DSİ) ve Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü istatistiklerine göre Ekim-Kasım 2014 aylarında da yeterli miktarda yağış beklenmiyor. Benzer durumun Aralık 2014 ve Ocak 2015’te yaşanması durumunda önümüzdeki yıl kuraklık tehlikesi kaçınılmaz olacak.

 

Amik Ovası sıcaktan kavruluyor…

 

Yağışı az bir yılı yaşayan ilimiz Hatay’ı bekleyen büyük tehlike bu kez çiftçiliğin en çok icra edildiği yer olarak kabul edilen ve Hatay ili yanısıra Türkiye Pamuk ve Buğday ihtiyacının büyük bir bölümünün karşılandığı Amik Ovası’nı da vuracak. Geride bıraktığımız yıl doluluk oranları yüzde 65 seviyesinde olan baraj ve göletlerde ki su seviyesinin bu yıl yüzde 20’lere kadar gerilediğini belirten yetkililer, Yaz mevsiminde de Temmuz ayını geride bırakmamıza rağmen yeterli yağışın olmamasının aslında bir afet olduğunu söylüyor.

 

Bu şekilde devam ederek Eylül ayında da yağış olmaması halinde barajların en geç Kasım ayına kadar tükeneceği endişesi hâkim.  İlimiz Hatay’ın da sorumluluk bölgesinde bulunduğu DSİ 63. Şube Müdürlüğü Ölçümlerine göre su seviyeleri Yârseli Barajında yüzde 44’ten yüzde 18’e, Yayladağı Barajında yüzde 98’den yüzde 19’a indiği bildirildi.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir