Vali Mehmet Celalettin Lekesiz, mevcut kapasitenin sadece yüzde 10’unun kullanılmasına rağmen defne ürünlerinden yılda 40 milyon TL gelir elde edildiğini söyledi.
Lekesiz, Antakya öğretmen Evi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen ”Defne ve Defne ürünleri Sektörü Hatay ıl çalıştayı Sonuç Bildirgesi Sektörel Yol Haritası’nın Kamu oyuyla paylaşılması” toplantısında yaptığı konuşmada, daha önce gerçekleştirilen çalıştayda elde edilen bilgilerle ciddi bir bilgi ve tecrübe birikimi olduğunu kaydetti.
Bu noktadan sonra sorumluluğu bir kuruma yüklemenin doğru olmayacağını belirten Lekesiz, kentin bütün kurum ve kuruluşları defne konusunda neler yapabilecekse destek çıkması gerektiğini ifade etti.
Lekesiz defne defne ürünlerinden elde edilen ürün yelpazesinini geniş olduğunu belirterek şöyle devam etti:
”Kentte defne ve defne ürünleri sektöründe toplam 7 bin 500 kişi istihdam ediliyor. Yine bu ürünlerden yılda 40 milyon TL gelir elde ediliyor. Fakat dikkat çekilmesi gereken durum ise mevcut kapasitenin sadece yüzde 10 kullanılmakta. ışte bu noktada çalıştaydan elde edilen bilgi ve birikimlerle bu kapasitenin daha çok kullanılmasıyla daha verimli bir iş yapılacağını umut ediyoruz.
Lekesiz, çalıştaydan çıkan sonuçların dört ana başlık altında toplanabileceğini belirterek ”üretim ve planlama, işleme ve pazarlama, standardizasyon, tanıtım ve organizasyon” dedi.
Yerel ve ulusal anlamda tanıtımın şart olduğunu belirten Lekesiz, kırsal kalkınmanın daha iyi noktaya gelmesi için ”Hatay ili kırsal kalkınma tarım stratejik planı kapsamında yapılacak çalışmaların hazırlandığını ifade etti.
Orman ışletme Müdürü Mehmet Harbi ise kendi kurumları tarafında düzenlenen ”Defne ve Defne ürünleri Sektörü Hatay ıli çalıştayı” üniversite, kamu kurumlarının temsilcileri, defne üreticileri, köylüler, sanayiciler, ihracatçılar ve sivil toplum örgütlerinin katılımıyla gerçekleştirildiğini ve bu çalıştaydan bazı sonuçların çıkarıldığını söyledi.
çalıştaydan elde edilen bilgi ve tecrübelerin 29 maddede toplandığını kaydeden Harbi, bu noktadan sonra yapılacak işlemin eylem planının dönüştürülmesi ve bir an önce hayata geçirilmesinin şart olduğunu kaydetti.
Konuşmaların ardında çalıştaya katılanlar sonuç maddeleri üzerindeki fikirlerini çalıştay yönetimiyle paylaştı.
Toplantıya Mustafa Kemal üniversitesi (MKü) Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder, Vali Yardımcıları, Milli Eğitim Müdürü Cafer Tulmaç, çevre ve Orman Müdürü ıbrahim Yüzer, diğer kurum müdürleri, akademisyenler, iş adamları ve sivil toplum kuruluş temsilcileri yer aldı.
Yılda 40 Milyon TL Gelir…
Daha fazla HatayHatay kategorisinden daha fazla yazı »
İlk yorum yapan siz olun