Mustafa Kemal üniversitesinde Bologna Süreci’nin Türkiye Uygulaması Projesi 2009-2011 çalışma toplantısı yapıldı. Toplantıya Yükseköğretim Kurumu Başkan Vekili Prof. Dr. ömer Demir, Mustafa Kemal üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. şerefettin Canda, Sakarya üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Durman, Bitlis Eren üniversitesi Rektörü Mahmut Doğru ve Eğitim ve Mimarlık Fakülteleri Dekanları ile çok sayıda akademisyen katıldı.
Mustafa Kemal üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. şerefettin Canda ev sahibi olarak yaptığı konuşmada üniversite hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Avrupa üniversite Reformunu sürecini yakından izlediklerini vurgu yaparak “Avrupa üniversite reformu sürecini yakından izliyoruz. Avrupa üniversite Reformu süreci Avrupa insanın yaşlanması nedeniyle durağanlaşan üniversiteleri harekete geçirmek için başlatılmıştır. Doğu bloku ülkelerinin bu sürece katılması ile yeni bir boyut kazanmıştır. Bu süreç içinde ülkemizin en büyük avantajı 20 milyondan fazla genç nüfusa sahip olmasıdır. Dijital ve diğer eğitim teknolojilerinden yararlanmamıza kolaylaştırmaktadır” dedi.
Bologna Süreci’nin Türkiye Uygulaması Projesi 2009-2011 toplantısının açış konuşmasına Yüksek öğretim Kurumu Başkan Vekili Prof. Dr. ömer Demir yaptı. YöK Başkan Vekili Prof. Dr. Demir yaptığı konuşmada üniversiteler ile ilgili genel değerlendirmelerde bulunarak “Bologna süreci ile ilgili olarak 1-1.5 yıldır çalışma toplantıları yapıyoruz. Bu toplantılardan birisini de burada yapmaktayız. Bu toplantılardan amacımız ortak sinerjinin oluşmasıdır. Bologna sürecini tek kelime ile tanımla dendiğinde şöyle tanımlıyorum üniversitelerimizi dünyada tanınır hale getirmek. Ben bunu daha da kısaltıyorum “Uluslararasılaştırmak” diyorum. Bologna süreci üniversitelerimize hareketlilik getirmiştir. öğrenci ve öğretim elemanı değişimi yapılmaktadır. Bu hareketliliği kendi üniversitelerimiz arasında da “Farabi” programı içinde yapmaya çalışıyoruz. Bazı zorluklarımız var. Bunları aşmaya uğraşıyoruz. Yükseköğretim Kurumu olarak önemli hedeflerimizden biriside yüksek öğrenime erişime arttırmaktır. ıkinci hedefimiz girdi kontrollü üniversite sisteminden çıktı kontrollü bir sisteme geçmektir”.
YöK Başkan Vekili Prof. Dr. Demir konuşmasının son bölümünde önceki gün yapılan YöK Genel Kurulunda alınan kararları ilk olarak bu toplantıda açıkladığını belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü “önceki gün YöK Genel Kurulunda üniversitelerin yabancı uyruklu öğrenci alımı üzerinde yeni kararlar aldık. Bu kararlarda üniversitelerin yabancı öğrenci alımındaki kriterleri belirledik. önceden olan sınavı kaldırıyoruz. üniversiteler belirlenen kriterlere göre alacakları öğrenci sayılarına YöK’e bildirecekler. Alınacak öğrenci sayısı önceden belirlenmiş oluyor. Fakat öğrenci kabullerini üniversiteler kendileri yapacak.
ıkinci önemli kararımız üniversitede öğretim elemanı yetiştirme programı üzerinedir. öğretim elemanı yetiştirme programı çerçevesi içinde tüm araştırma görevlilerini 3 ay süreyle, doktora öğrencilerini 1 yıl süreyle yurt dışına gönderiyoruz. Bu yılın bütçesinde 2000 Araştırma Görevlisi alınması izni çıktı. 2000 araştırma görevlisi için özel düzenleme yapacağız. Yurt içinde ve dışında dil eğitimi vereceğiz. Daha sonra Yüksek Lisanslarına tamamlatacağız. Yüksek Lisansları üniversite düzeyinden çıkarıyoruz. Program bazına çeviriyoruz. Bazı üniversiteler bazı programlarda güçlü bazıların geri olabiliyor. Olumsuzluğu aşmak için bir çalışma başlattık.bir sonraki YöK genel kurulunda karar alabiliriz.
üniversitelerimiz önemli sorunlarından birisi içten beslenme sorunudur. Bir öğretim elemanı lisans eğitimi aldığı yerde öğretim üyesi olarak emekli olabiliyor. Bununda bazı sakıncaları var. önüne geçmek için bir kanun tasarısı hazırladık. Bu tasarıda öğretim üyeliğe atanma sırasında 2 yıl kadrolu olarak başka bir üniversitede çalışma zorunluluğu getiriliyoruz.
özlük hakları üzerinde çalışıyoruz. Akademik ödemesi başlatıyoruz. öğretim elemanının yıl içinde yaptığı çalışmaları değerlendirip belirlenen miktarda ödeme yapılacak. Bunun yasası da başbakanlıktadır.
Yabancı Dil eğitimi üzerinde çalışmalar yapıyoruz.
üzerinde çalıştığımız konular var bunlardan biri 44-46 cı maddelerin değiştirilmesi, diğeri de üniversiteler arası öğrencilerin yatay geçişidir” dedi.Açış konuşmasından sonra gündemin diğer çalışma konularına geçildi.
YÖK Başkan Vekili Antakya’ da…
Daha fazla HatayHatay kategorisinden daha fazla yazı »
İlk yorum yapan siz olun