İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Zirai ilaçlar artık reçeteli…

Sebze ve meyvelere bilinçsizce sıkılan kimyasal ilaçlar hatırlanacağı üzere sebze ve meyve ihracatında önemli paya sahip ilimiz Hatay’ı da zor durumda bırakmış ve yüzlerce ton meyve ve sebzemiz yurt dışından geri çevrilmişti. Kimyasal kalıntı barındırdıkları gerekçesiyle geri çevrilen sebze ve meyveler daha sonra hatırlanacağı üzere iç piyasada tüketilmiş ve söz konusu durum büyük yankı bulmuştu. Aylarca tartışılan söz konusu durum sonrası harekete geçen Tarım ve Köy ışleri Bakanlığı yayınladığı yönetmenlik ile zirai ilaçları reçete ile alma zorunluluğu getirdi.
 
REçETE DüZENLEME YETKıSı VERıLMış TEKNıK ELAMANLAR YAZABıLECEK
 
 Uygulamaya giren yönetmenliğe göre, tarımsal üretimle iştigal eden tüm üretici ve çiftçiler, hastalık ile zararlılarla mücadelede kullanılması gereken bitki koruma ürünlerini yetkili ziraat teknik elamanlarının düzenleyeceği reçetelerle satın alabilecek. üreticiler ürünlerine alacakları zirai ilaçlar için ıl Tarım Müdürlüğüne veya bağlı oldukları ılçe Tarım Müdürlüklerine başvurarak reçete düzenlemekle görevli teknik elemanlara reçetelerini yazdıracak. Aynı görevi yetkilendirilmiş özel ziraat mühendisleri de yapabilecek. Dileyen üreticiler tarım ıl Müdürlüğünce yetkilendirilmiş özel ziraat mühendislerine reçete yazdırabilecek.
 
AMATöR çıFTçıLERDE REçETE ıLE ıLAç ALABıLECEK
 
Bitki koruma ürünlerinin reçeteyle satılması zorunluluğu nedeniyle, hobi bahçesi bulunanlar, evinin bahçesinde meyve ağacı, çiçek yetiştirenler, amatör çiftçilere de tarım ilacı alabilmeleri için reçete gerekecek. Amatör çiftçiler de evlerinin önündeki sebze-meyve bahçelerinde kullanacağı tarım ilaçlarını ancak reçete yazdırdıktan sonra alabilecek. özellikle evlerinin önündeki bahçelerindeki çiçekler, güllerdeki hastalık ve zararlılar için önceden, tarımsal ilaç satan bayilerden veya hiper-süper marketlerin bitki-çiçek reyonlarından bu ilaçları tavsiye üzerine alan amatör çiftçilerin artık tarım il ve ilçe müdürlüklerindeki ziraat mühendislerine ücretsiz veya özel tarım danışmanlarına ücret karşılığı reçete yazdırması gerekiyor.
 
Tarımsal ilaçlara reçeteyle satış zorunluluğu getirilmesi, ilaçların çevre ve insan sağlığına olumsuz etkisi nedeniyle olumlu karşılanırken, alınan ilacın yanlış uygulanması riskinin devam etmesi nedeniyle eksik bulunuyor. Reçetelerin, vatandaşın hastalık beyanına bağlı olarak yazılıyor olması da eleştiriliyor.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir