İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Antakya’ da Anadolu sohbeti…

Garanti Bankasının 2002’den bu yana düzenlediği “Garanti Anadolu Sohbetleri’nin 62. toplantısını Dedeman’ da düzenledi. Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz’ in de katıldığı toplantıda salon tıka basa doldu. ılgi o kadar büyüktü ki, toplantıyı izlemek isteyen birçok Antakya’ lı ayakta kaldı.

Türkiye, Suriye ilişkilerindeki gelişmeler başta olmak üzere, yaş sebze ve meyve ihracatının Antakya ekonomisindeki yeri ve önemi, Antakya’ nın marka şehir olarak tanıtımı için öneriler ve Antakya bölgesinin kalkınması için lojistik çözümler gibi konuların masaya yatırıldığı toplantıda, sırasıyla Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, ATSO Başkanı Hikmet çinçin, Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz, Türkiye Halep Başkonsolosu Adnan Keçeci, Yaş Sebze ve Meyve ıhracatçıları Birliği Başkanı işadamı Ali Kavak, Retur Genel Müdürü ıskender çayla, Atilla Yıldıztekin ve ıBü öğretim üyelerinden tanınmış isim Prof. Dr. Asaf Savaş Akat birer konuşma yaptılar.

KARADERE: Antakya dünyaya tanıtılmalı…Birinci konuşmacı Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nazif Karadere, Antakya’ yı baştan sona kadar övdüğü konuşmasında, Antakya’ da toplam 106 bin 996 müşterileri bulunduğunu, yanı sıra topladıkları yıllık toplam 511 milyonluk mevduatın 488 milyon lirasını yine Antakya’ lılara kredi olarak geri verdiklerini söyledi. 87 bin 543 kişinin Garanti Bankasından kart sahibi olduğu Antakya’ da, yakın bir gelecek içinde var olan 2 şube sayısını 3’ e çıkaracaklarını müjdeleyen Karadere, Bankalarının genel olarak Kobi’ lere destek vermek için çaba gösterdiğini ve bu çaba çerçevesinde 1816 personel ile 594 noktada toplam 1 milyon 169 bin 259 kobi müşterisine hizmet verdiğini anlattı.

 

Konuşmasının bir bölümünde Antakya’ nın marka kent olarak belirlenen 15 ilden bir tanesi olmasından duyduğu mutluluğu dile getiren Karadere, şehrin etkin marka yönetimi anlayışıyla önce bir marka haline getirilmesi sonra da dünyaya tanıtılması gerektiğinin altını çizdi.
 
 çıNçıN: ışsizlik sorununa acil çözüm…

ATSO Başkanı Hikmet çinçin ise işsizlik ve terör olmak üzere Türkiye’ nin iki büyük sorunu bulunduğuna dikkat çekerek başladığı konuşmasında, Türkiye’de işsizlik oranının yüzde 13’ lerde seyir ettiğini ancak bunun TüıK rakamı olduğunu hatırlattı. Resmi rakamların ne kadar inandırıcı olduğunun tartışmaya açık olduğunu söyleyen çinçin, bu konuda acil bir çalışma başlatılmasını istedi. Konuşmasının son bölümünde Arap dünyasının ısrail ile barışması halinde Ortadoğu coğrafyasına getirisini dile getiren çinçin, bu getiriden Hatay’ın da önemli ölçü de faydalanabileceğinin altını çizdi.

LEKESıZ, Hatay’ da her türlü potansiyel var…

 Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz yaptığı konuşmada Hatay ilinin genel olarak sahip olduğu değerlere dikkat çekti. özellikle Hatay insanının çalışkanlığı üzerinde duran Lekesiz, buna örnek olarak Hataylı işadamlarının yaptıkları ihracat rakamlarına dikkat çekti. Türkiye’nin 1 milyar 750 milyon dolarlık 2008 yılı ihracatının 500 milyon dolarını tek başına Hatay ilinin sağladığını anlatan Lekesiz, Hatay’da her türlü potansiyelin zaten bulunduğunu önemli olanın ise bu potansiyelleri rasyonel ve akıllıcı üslup ile harekete geçirmek olduğunu söyledi.

KAVAK: üRETıM AYAğIMIZ EKSıK

Akdeniz Yaş Sebze ve Meyve ıhracatçıları Birliği Başkanı işadamı Ali Kavak ise ihracat sektörünün ilimiz Hatay’a sağladığı getiri üzerinde durduğu konuşmasında, 1975 yılında Hatay’da sadece 2 firma ile başlayan ihracat serüveninin, bugün on binlerce insana istihdam sağlaması ve 500 milyon dolara dayanan döviz girdisi ile Türkiye gündemine damga vurduğunu söyledi. 1985 yılına kadar Arap işadamlarına sadece mal tedarikçisi olarak iş yapan Hataylı ihracatçıların, 1985 yılından sonra nakliye sektörüne de el atarak, kendi ihraç mallarını taşımaya başladığını söyleyen Kavak, ihracatın Hatay hikâyesini kısaca anlattı. Bugün itibariyle Türkiye’de ve dünyada saygın bir yere sahip olan Hatay çıkışlı ihracatın en büyük sorununun üretim olduğunu hatırlatan Kavak, “Bunu hemen her toplantıda dile getiriyorum. ıhracat rakamlarımız ortada.

 
çok iyi durumdayız. Ancak ne yazık ki ihraç ettiğimiz malların yüzde 90’nın dışarıdan, diğer illerden getiriyoruz. Hatay ilin de üretim ayağının gelişmesi halinde Hataylı işadamları olarak daha birçok başarıya imza atacağına inanıyorum” dedi. Bu konuşma sonrası işadamı Ali Kavak, slâyt eşliğinde Hatay ihracatının kronolojisini izleyenlere anlattı. 3 saate yakın süren toplantı da, Türkiye’nin Suriye Halep Başkonsolosu Adnan Keçeci “Türkiye-Suriye ilişkilerindeki son gelişmeler” Retur Genel Müdürü ıskender çayla “Antakya’nın marka şehir olarak tanıtımı için öneriler”, Lojistik Yönetim Danışmanı Atilla Yıldıztekin “Antakya Bölgesinin kalkınması için lojistik çözümler”, ıBü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Asaf Savaş Akat “Dünya Ekonomisi ve Kriz Senaryoları” konularında konuşmalar yaptılar. Toplantı daha sonra soru cevap kısmıyla sona erdi.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir