İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Atık Seferberliği Başladı…

Antakya Belediyesi, kızartmalık atık yağların toplanması amacıyla başlattığı projenin halka yayılması için çalışmalara devam ediyor.
 
 
 
 Bu kapsamda öncelikle büyük miktarda atık yağ üreten iş yerlerine gidilerek bilgilendirme çalışması başlatıldı ve atık yağların biriktirilmesi amacıyla fıçı dağıtıldı.
 
 
 
Ezici firmasıyla imzalanan protokol kapsamında Antakya genelinde tüm lokantalar, yemek üretim tesisleri, okul kantinleri, büfeler, otel mutfakları, fast food satış noktaları ve fabrika yemekhanelerinden çıkan bitkisel atık yağların toplanması planlanmaktadır. Kullanılmış kızartma yağlarının lavabo yerine toplama ekiplerine verilmesinin sağlanması için afişler, bilgilendirme broşürleri hazırlandı.
 
 
Belediye yetkililerinin verdiği bilgiye göre,  vatandaşların biriken yağlarının alınması için firma görevlilerini çağırmasını sağlayacak çağrı merkezi de oluşturuldu. Vatandaşlar ALO ATIK: 444 28 45 no’lu telefonu ücretsiz olarak arayabilir ve biriktirdikleri atık yağların alınmasını sağlayabilecektir.
 
 
Antakya Belediye Başkanı Doç.Dr. Lütfü Savaş konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “1 litre kullanılmış yağın, 1 milyon litre içme suyunu yani 15 kişinin bir yılda alması gereken suyu içilmez hale getirmektedir. Kullanılmış bitkisel yağlar atık su kirliliğinin % 25 ‘ni oluşturmaktadır. Bunun yanında Belediyemizin atık su giderlerinde artışa neden olmakta ve kanalizasyon hatlarında birikerek boru kesitlerinin daralmasına ve tıkanmalara sebep olmaktadır.
 
şehrimizin en büyük problemlerinden biri olan Asi nehri kirliliğinde de bitkisel atık yağların çok büyük bir payı vardır. Bu yağların kalorileri çok yüksektir. Bu atık yağlar suya, kanalizasyona döküldüğü zaman su yüzeyini kaplar su sistemine zarar verir, güneş ışığını engeller ve havadan suya oksijen transferini önler. Zamanla suda bozularak sudaki oksijenin tükenmesini hızlandırır ve nehir’e ulaşan bitkisel atık yağlar, buralarda yaşayan canlı türlerine zarar vermektedir.
Bu nedenle bu yağları mutlaka ayrı toplayıp yetkili firmaya teslim etmeliyiz” dedi.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir