İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Avrupa Kültür Haftası Etkinlikleri…

Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu tarafından finanse edilen “Kültür Köprüleri” programı çerçevesinde Goeşe Enstitüsü’nün, Türkiye’nin 24 kentinde ve 8 Avrupa ülkesinde yürütmeye başladığı “Avrupa Edebiyatı Türkiye’de – Türk Edebiyatı Avrupa’da” (European Literature Goes to Turkey – Turkish Literature Goes to Europe) adlı geniş kapsamlı kültür projesi Antakya’da başladı. Antakya’daki etkinliklerinin açılışı, Hüseyin özbuğday Anadolu Lisesi’nde Anja Tuckermann’ın, Mustafa Kemal üniversitesi Atatürk Konferans Salonu Amfisi’nde Barbara Frischmuş’un okuma söyleşileri ve Mustafa Kemal üniversitesi Atatürk Konferans Salonu Fuayesi’nde “Bruno Taut” sergisinin açılışı ile gerçekleşti. Sergi açılışında konuşma yapan ıstanbul Teknik üniversitesi (ıTü) Mimarlık Fakültesi öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mete Tapan, “Renkli Yapıların Ustası” Taut’un, insanı esas alan mimarinin öncülerinden biri olduğunu ve Türk mimarisine yön vererek, Türkiye’ye önemli lise yapıları kazandırdığını belirtti.
 
 Antakya Belediye Başkan Yardımcısı Aytaç Kınay, Mustafa Kemal üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ertuğrul Eğilmez, Mustafa Kemal üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Biçer ve Goeşe Enstitüsü-ıstanbul Müdürü Claudia Hahn-Raabe’nin katılımları ile gerçekleşen açılışa, Antakyalı sanatseverler yoğun ilgi gösterdi. 2009 yılının Mayıs ayında başlayan “Avrupa Edebiyatı Türkiye’de – Türk Edebiyatı Avrupa’da” projesinin Antakya’da yer alan etkinlikleri kapsamında; ödüllü yazarlar Anja Tuckermann ve Barbara Frischmuş, farklı mekanlarda gençlerle söyleşiler gerçekleştirerek, eserlerinden bölümler okumaya devam edecekler. Antakya’da gerçekleşecek etkinliklerde, Doğu Avrupa kökenli tek çello grubu Melo-M; pop ve rock müzik parçalarından oluşan repertuarlarını seslendirecekleri bir konser verecek.
 Letonyalı üç çellist; Kārlis Auzāns, Valters Pūce ve Antons Trocjuks’tan oluşan Melo-M konserlerinde sevilen şarkıların yeni yorumlarına ve Ghostbusters, Mission Impossible gibi filmlerin jenerik müziklerine yer veriyor. Program kapsamında ayrıca, en önemli çağdaş mimarlardan Bruno Taut’un 1920’li yıllarda Berlin ve çevresinde yapmış olduğu yenilikçi konut ve sitelerden örneklerle, 1936-38 yılları arasında Türkiye’de projelendirdiği yapıların yer aldığı fotoğraf sergisi, 26 Ocak 2010 tarihine kadar, Mustafa Kemal üniversitesi Atatürk Konferans Salonu’nda Antakyalı sanatseverler tarafından ziyaret edilebilecek. “Yollarda… Avrupa Kültür Haftası Etkinlikleri” başlığı altında gerçekleştirilecek etkinliklerde sanatçılara, projeye katılan yazarların kitaplarının incelenip okunabileceği, internet bağlantılı bilgisayarlar ve audiovisuel araçlarla donatılmış bir “Gezici Kütüphane” eşlik ediyor. “Yollarda… Avrupa Kültür Haftası Etkinlikleri”ne tüm Antakyalı sanatseverler ücretsiz olarak davetli…
Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu ve Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’nın 16 Temmuz 2007’de AB üye devletlerinin kültür kurumlarına ve onların Türkiye’deki ortaklarına yönelik hazırladığı “Kültür Köprüleri” programı; çağdaş sanatların her dalında (müzik, edebiyat, gösteri sanatları, görsel sanatlar vb.) farklı kültürleri ve bu farklı kültürlerden birçok sanatçıyı bir araya getiren projelere destek sağlıyor. Program; Avrupa Birliği’ne üye ülkelerle Türkiye’nin kültürel değerlerini karşılıklı olarak tanıtmalarına; kültürel ve sanatsal yenilikleri sınırlar ötesine taşımalarına ve kültürler arası diyaloğun desteklenmesine katkıda bulunuyor.
 
 
“EUROPEAN LITERATURE GOES TO TURKEY – TURKıSH LITERATURE GOES TO EUROPE” (“AVRUPA EDEBıYATI TüRKıYE’DE – TüRK EDEBıYATI AVRUPA’DA”) PROJESı HAKKINDA “Kültür Köprüleri” programı çerçevesinde Goeşe Enstitüsü tarafından birçok kurumun işbirliği ile gerçekleştirilen “Avrupa Edebiyatı Türkiye’de – Türk Edebiyatı Avrupa’da” (“European Literature Goes to Turkey – Turkish Literature Goes to Europe”) adlı proje; edebiyat ve kültür aracılığıyla insani değerlerin yüceltilmesini ve kültürler arası alışveriş ile sivil toplum diyaloglarının geliştirilmesini amaçlıyor. 5 Mayıs 2009 tarihinde Diyarbakır’da başlayan Türkiye turuna; 8 Avrupa ülkesinden, eserleri daha önceden Türkçeye çevrilmiş 48 tanınmış çağdaş yazar konuk oluyor. Yazarların yanı sıra, fotoğraf sanatçıları, film yapımcıları ve müzisyenler de Türkiye’nin 24 kentindeki sanatseverlerle buluşuyor.
Her kentte bir hafta boyunca iki dilde edebiyat okumaları ve söyleşiler gerçekleştiriliyor. Projede, konuk yazarlara, internet bağlantılı bilgisayarlar ve audiovisuel araçlarla donatılmış, Mercedes – Benz Türk A.ş.’nin katkılarıyla sağlanan bir ‘gezici kütüphane’ eşlik ediyor. “Yollarda… Avrupa Kültür Haftası Etkinlikleri” adı altında düzenlenen hafta kapsamında konserler, atölye çalışmaları ve sergiler de yer alıyor. Avrupa’da güncel sanat alanındaki gelişmeler ve yeniliklerle tanışma olanağı sunan projenin Türkiye turu, 16 Nisan 2010 tarihinde ıstanbul’da 2010 Avrupa Kültür Başkenti kutlamaları çerçevesinde gerçekleştirilecek özel bir gala ile son bulacak. “European Literature Goes to Turkey – Turkish Literature Goes to Europe” projesinin 4 Mayıs 2010 tarihinde başlayacak 8 Avrupa ülkesini kapsayan Avrupa turunda ise; eserleri daha önce yabancı dile çevrilmiş 16 tanınmış Türk yazar, 7 AB ülkesi ve ısviçre’de, iki dilde okuma günleri gerçekleştirecek. Türkiye’den başarılı müzisyen, film yapımcısı ve fotoğrafçılar, Sofya, Bükreş, Viyana, Zürih ve diğer 2 Avrupa Kültür Başkenti olan Pecs ve Essen’de sanatseverlerle buluşacak. 24 Haziran 2010 tarihinde Brüksel’de tüm Avrupalı ve Türk sanatçıların katılımıyla gerçekleşecek gala ise, bir yıllık projenin doruk noktasını oluşturacak.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir