İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Baro Akgöl ile Devam…

Hatay Barosu’nun yıllık olağan genel kurulu geçtiğimiz hafta sonu gerçekleştirildi.
Genel kurulda Hatay Barosu Başkanlığı’na yeniden aday olan Avukat Sinan Akgöl ile Avukat Filiz Haksöz yarıştı.
Cumartesi günü gerçekleştirilen Genel Kurulun ilk gününde Divan Başkanlığını en yaşlı üye sıfatıyla Avukat Vecih Ersözlü yaptı. Gerçekleştirilen saygı duruşu ve ıstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Baro Yönetim Kurulu Faaliyet Raporu, Kesin Hesap Raporu, Denetleme Kurulu Raporu okunup oylandı. Baro Yönetim Kurulu’nun ibrası sonrası Hatay Barosu Başkanı Avukat Sinan Akgöl tüm meslektaşlarına teşekkür etti.
Yapılan konuşmanın ardından gündemde yer alan maddelerin görüşülmesine devam edildi.
 
 
AKGöL: EKSıKLıKLERıN GıDıRıLMESıNı SAğLADIK
Hatay Barosu Başkanı Avukat Sinan Akgöl, Hatay Barosu’nun bugüne kadar gerçekleştirilen tüm genel kurulların örnek olduğunun, yapacakları genel kurulun da örnek olacağını söyledi.
Başkan Akgöl, “Göreve geldiğimiz günden itibaren bazı eksikleri tespit ettik ve çözümü yolunda çalışmalar yaptık. Tespit ettiğimiz en büyük eksiklik Adliye binasının yetersiz olmasıydı. Ancak girişimlerimiz sonuç verdi Antakya, ıskenderun, Dörtyol ve Reyhanlı ilçelerimizde yeni Adliye Saraylarımız bitmek üzere. Samandağ ve Reyhanlı ilçelerinin de Adliye Saraylarının temellerinin 2011 yılında atılmasını bekliyoruz.” dedi.
 
HATAY BAROSU CMK ALACAKLARINI SORUNSUZ OLARAK ALMAKTA
CMK’da büyük sıkıntılar yaşandığına dikkat çeken Hatay Barosu Başkanı Avukat Sinan Akgöl, “Maalesef CMK’da düzenleme yapılması konusunda Türkiye Barolar Birliği’nden bir karar çıkartamadık. Bunun yanı sıra adli yargılamada da sorunlar taşıyan yasalar yürürlükte. Ancak altını hemen çizmeliyim ki, Hatay Barosu CMK’dan alacaklarını sorunsuz olarak alan ender baroların içerisinde yer alıyor.” diye konuştu.
 
BARO MERKEZı KURACAğIZ
Hatay Barosu Başkanı Avukat Sinan Akgöl, yeni adliye binasına yakın bir yerde 2 bin m2’lik bir alanda Baro Merkezi kurmak istediklerini ancak yer konusunda bir iptal davası olduğunu, kararın ona göre verileceğini belirterek, “Göreve geldiğimiz takdirde yeni yönetim olarak mutlak surette Baro Merkezi yapacağız.” görüşünü dile getirdi.
 
 
HUKUK FAKüLTELERıNıN SAYISINI BıLMıYORUZ
Türkiye’de mantar gibi üreyen Hukuk Fakülteleri’nin yeterli eğitimi veremediğini söyleyen Hatay Barosu Başkanı Avukat Sinan Akgöl, “Bizim okuduğumuz dönemde Türkiye’de üç tane hukuk fakültesi vardı. şu anda sayısını bile bilmiyoruz. Elbette Hukuk Fakültelerine karşı değiliz ama ortada fiziki yapı yok, yeterli öğretim elemanı, profesör yok. Eğitim yetersiz. Bunun sonucunda o fakültelerden mezun olan öğrenciler ne yeterli donanıma sahip olabiliyor ne de girdikleri sınavlarda başarı gösterebiliyorlar.” şeklinde konuştu.
 
 
YEşıL PASAPORT TALEBıMıZ DEVAM EDıYOR
Hatay Barosu Başkanı Avukat Sinan Akgöl konuşmasına devamla yıllardır imtiyazlı pasaport taleplerinin olduğunu ancak bugüne kadar bu konuda ilerleme yaşanmadığına dikkat çekerek, “Eğer bizler bu yargının birer üyesi isek, yeşil pasaport almalıyız. Ancak Türkiye Barolar Birliği’nin yaptığı girişim sonucu meslekte 18 yılını dolduran meslektaşlarımıza yeşil pasaport verilmesi konusunda TBMM’ye sunulmuş bir yasa teklifi var. Bundan da halen bir sonuç alınmış değil.” dedi.
 
 
HAKSöZ: BıZıM ıçıN VERıLEN SöZLER VE YAZILANLAR öNEMLıDıR
 
 
Hatay Barosu Başkanlığına aday olan Filiz Haksöz de yaptığı konuşmada, ‘”Genel kurulumuzun, mesleğimiz için, meslektaşlarımız için, baromuz için, ülkemiz için yararlı olmasını ve yeni açılımlar getirmesini diliyorum” dedi.
 
 
Ne için aday olduğunu genel kurula anlatan Filiz Haksöz, “Baromuza yeni bir yaklaşım getirmeyi hedeflediğimiz için aday oldum. Hedeflerimizi yazdık. Ve bizler biliyoruz ki, asıl olan yazıdır, bunlar bizim taahhütlerimiz. Yazdıktan sonra vazgeçilmez ve bizim için verilen sözler ve yazılanlar önemlidir.
 
 
Bugüne kadar değerli başkanlarımız ve üyelerimizin emekleriyle bugünlere taşıdığımız Baro’muzun, farkındalık yaratmasını istiyoruz. Farkındalık; hukuk devletine, hukuk devletinin yapıcılarından, yargının vazgeçilmezleri olan avukatlık mesleğine yönelik, önce kendi mesleğimizin, küresel süreçlerdeki yeniden yapılanması tartışmasında sorunlarımız, haklarımız, meslek etiği, yargı içindeki konumumuz ve ülkemizdeki tüm Barolar ve meslektaşlarımızla dayanışma. Hayata karşı duruşumuza meslek içinden, hukuk devleti zemininde bakalım istiyoruz. Tartışalım, hukuku yeniden üretirken, bulunduğumuz bölgede hak taleplerinin devlete yöneltilmesi gerektiğini bilenler olarak, hak ve özgürlüklerin taşıyıcısı ve temsilcisi olalım istiyoruz.” diye konuştu.
 
BüTüN KURUM VE KURULUşLAR ıNSAN ıçıNDıR
Haksöz, ‘Devlet, bütün kurum ve kuruluşlar insan içindir’ diyerek, “Bugüne kadar gerçek karşılığını bulamayan insan olmak değeri ve bu değerden doğrudan türeyen bütün hakların, hak edildikleri şekilde kullanılmaları hukukun üstünlüğüne inanmış hukukçular eliyle mümkündür. Hukukçunun pusulası, bireylerin inançları veya kültürel kimlikleri değil evrensel ve tarihsel insani değerlerdir.
 
Uygarlık tarihi, insanın birey olma mücadelesidir. Her avukat binlerce yıldır devam eden bu mücadelenin vazgeçilmez öznesi ve itici gücüdür. çünkü avukat, hak savunur, değişim ve ilerleme ister.” dedi.
 
 
SERBEST AVUKATLIK YAPMAK GıDEREK ZORLAşMAKTADIR
‘Bugün bağımsız bir büro açmanın ve büroyu yürütmenin ekonomik zorlukları nedeniyle serbest avukatlık yapmak giderek zorlaşmıştır’ diyen Filiz Haksöz, “Kamu kurumlarında çalışan meslektaşlarımız, mesleğimizin en sorunlu kesimi olmasına rağmen bugüne kadar ihmal edilmişlerdir. Kamu avukatlığı kurumunun, idarenin vesayetinden ve memur avukat statüsünden kurtarılması, ücretlerdeki adaletsizliklerin giderilmesi, ek göstergeleri ve derecelerinin üstlendikleri sorumluluklar karşısında adil seviyelerde belirlenmesi, yasal hakları olan vekâlet ücretleri limitinin makul seviyeye yükseltilmesi, fiziki çalışma koşullarının avukatlık onuruna yakışır seviyeye getirilmesi, avukat bağımsızlığı ve teminatına sahip kılınması için gerekli yasal çalışmalar etkin şekilde yapılacaktır.” şeklinde konuştu.
 
MERKEZLER KURACAğIZ
Filiz Haksöz, “Avukat hakları merkezi, insan hakları merkezi, kadın hakları merkezi, çocuk hakları merkezi, adli yardım merkezi, staj eğitim merkezidir. Bu merkezlerin yanı sıra kent ve çevre komisyonu, mesleki etik komisyonu, sosyal faaliyetler komisyonu, bilişim ve yayın kurulu komisyonu kurulacaktır. Mevcut merkezler kurulacak merkezler ile yine mevcut komisyon ve kurulacak komisyonların etkin olmaları sağlanacaktır. Bu amaçla tüm meslektaşlarımızın katkısı istenecektir. Amacımız katılımcı bir baro anlayışını hâkim kılmaktadır.
Avukat, yargının kurucu unsurlarından biridir. Bu söylemin adalet mekanizmasında yerini bularak benimsenmesini, her alanda savunup bunun hayata geçmesi için çalışacağız. Ayrıca yasama ve yürütme karşısında yargı bağımsızlığı ve hukukun demokratikleşmesi her zamankinden daha güçlü savunulacaktır.” dedi.
 
BARO BAşKANLIğINA ADAYIM
Hatay Barosu Başkanlığına aday olan Filiz Haksöz, “Bilgimizle, tecrübemizle, emeğimizle ve bütün enerjimizle hizmet etmeye talibiz ve buna hazırız. Her şeyin değiştiği, dönüştüğü bu süreçte, yeni yaklaşımlara açılacak her pencere; meslektaşlığın, deneyim paylaşımının, aktarımının ve birlikte çalışmanın bir arada olabileceğini görmeyi olanaklı kılar. çabamız bunun için, bunun içindir ki, sizlerden oylarınızı istiyoruz.” diye konuştu.
Yapılan oylama sonucunda Av. Sinan Akgöl 347 oy alırken, Av. Filiz Haksöz 254 oy aldı. çıkan bu sonuca göre Baro, Sinan Akgöl’le devam kararı almış oldu.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir