İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bilimsel Adımlar Sürüyor

Kentimizin gözbebeği Asi Nehri’nin Antakya’yla buluşması ve özlenen görüntüsüne kavuşması için Antakya Belediyesi önemli bir adım daha atıp Anadolu üniversitesi ve Ankara üniversitesi’nden değerli öğretim görevlilerini davet ederek yerinde bir inceleme yapılmasını sağladı. Konunun uzmanı hocalar ve Antakya Belediyesi çalışanları Asi Nehri’nin Antakyalıların aktif ve pasif rekreasyonel gereksinimlerinin karşılanması için geliştirilecek planlama ve kentsel tasarım çalışmalarının kapsamını belirlemek bağlamında bir araya geldiler.
 
 
Başlatılan bu ortak çalışma kapsamında hem arazi çalışmaları, incelemeleri yapıldı hem de karşılıklı fikir alışverişinde bulunuldu.  Belediye Başkanı Sayın Doç.Dr. Lütfü Savaş, Başkan Yardımcısı Jeofizik Mühendisi Faik Selçuk Kızılkaya, Su-Kanal ışleri Müd.Mustafa Yıldırım, Etüt-Proje Müd.Engin Sözer, Fen ışleri Müd. Nihat Tazearslan, AKOM sorumlusu Mehmet Elmas, mühendis ve mimar personelin yanı sıra çalışmalara, koordinatör olarak Anadolu üniversitesi adına Uydu Ve Uzay Bilimleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Alper çabuk, Yüksek Mimar öğretim Görevlisi Nazmiye öztürk, Endüstri ürünleri Tasarımcısı öğretim Görevlisi Atınç özdemir, Ankara üniversitesi Peyzaj Mimarlığı öğretim üyesi Peyzaj Tasarımcısı Prof.Dr. Halim Perçin, Ankara üniversitesi Yard.Doç.Dr. Ekrem Kurum, Ankara üniversitesi Peyzaj Plancısı Prof.Dr. şükran şahin, Mustafa Kemal üniversitesi  Araştırma Görevlisi Mehmet Değerliyurt katıldı.
 
 
 
Arazi çalışmalarında Asi Nehri’nin bugüne kadar Antakya’ya rekreasyonel anlamda çok katkı sağlaması olasıyken ne yazık ki bunun göz ardı edilmiş olması nedeniyle bu katkının sağlanamamış olması ve ketin mutlak suretle suyla buluşturulması gerektiği ortak paydasında birleşildi. Bu çalışmaların yapılmasında farklı aşamaların gerçekleştirilmesi gerektiği, bu aşamaların taşkın zararlarının ortadan kaldırılması, suyun temizlenmesi ve yaz kış aynı derinlikte tutulması, kentsel tasarım çalışmalarıyla beraber Antakyalılar’ın suyla buluşmasının mümkün olabileceğini vurgulayan heyet sonrasında Antakya Belediye Başkanı Doç.Dr.Lütfü Savaş ve Başkan Yardımcısı Faik Selçuk Kızılkaya ile bir araya gelerek  Antakya’nın yeni kimliğinin oluşturulmasında görev alacak olmanın kendilerini çok heyecanlandırdığını vurguladılar.
 
 
Heyet bu kapsamda şehirde genel bir peyzaj vizyonunun oluşturulması gerektiğini ve bu vizyonun ana hatlarıyla şu esasları içermesi gerektiğini belirttiler: -Asi Nehri için gerekli olan su temizliği, taşkın önleme ile akarsu peyzaj planlama üç ayrı ancak birbirini etkileyen ve birbirinden etkilenen eylem alanlarıdır. -Akarsuyun sadece kent içinden geçen bölümü değil  kırsal peyzaj ile bağlantılı bölümleri de doğal sınırlar içerisinde  ele alınmalıdır. -Bu çalışma akarsu ana kanalını da besleyen yan dereleri de içermelidir. -Akarsuyun mevcut kirlilik yükü sebebiyle kentle halihazırda ilişkisi zayıftır ve kente akarsuya arkasını dönmüştür. 
 
 
Bugüne kadar yapılan birbirinden bağımsız çalışmalar ve girişimlere rağmen bu bağlamda bir bütünleşme sağlanamamıştır. Oysa medeniyetlerin akarsu kıyılarında kurulma sebebi su varlığı ve bundan yararlanma olanaklarını kullanmasıdır.  Bu anlamda Antakya kenti suya yakınlaştırılmalı ve çağdaş kentleşmenin bir göstergesi olarak Asi geri kazanılmalı ve vatandaşa açılmalıdır. 
 
 
Birbirinden kopuk ve bağımsız çalışmalar akarsuyun kentle hedeflenen düzeyde  kaynaşmasını sağlayamayacağı gibi akarsu hattı boyunca tasarım anlamında bir kargaşa ve çatışmaya yol açacaktır. Bu nedenle daha kompleks bir çalışma ve yaklaşımla akarsu boyunca akarsuyun kat ettiği ve etkileştiği kent tipolojileri araştırılıp incelenmeli, alınacak planlama ve tasarım kararları da bu şekilde oluşturulmalıdır. -Bir akarsuyun varlığı ve sürekliliği onu meydana getiren ekolojik süreçlerin sağlıklı işlemesine bağlıdır. Bu süreçler de sadece akarsu boyunca değil yukarı havzaları da içeren bütüncül bir çalışma içinde ele alınmalıdır.
 
Diğer planlama ve tasarım çalışmalarında olduğu gibi bir akarsu kıyısı planlama ve tasarım çalışmaları kent tarihi ve kültüründen izler taşımalıdır. Böylece kentlinin aidiyet duygusu dâhilinde Asi Nehri planlama ve tasarım çalışmalarının bir parçası olması ve bunu sahiplenmesi sağlanacaktır. Kısaca akarsu kente, kent akarsuya kavuşacak ve birbiriyle kaynaşması sağlanacaktır.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir